DAMIAN DRĂGHICI, cum nu l-ai cunoscut! Și-a colindat cu naiul părinții, care nu mai sunt
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Mangustan: ce este, cum arată, de unde provine și cum să îl mănânci

Mangustan: ce este, cum arată, de unde provine și cum să îl mănânci

De: Isabela Popescu 12/07/2022 | 15:58
Mangustan: ce este, cum arată, de unde provine și cum să îl mănânci

Dacă nu ați gustat niciodată un mangustan, înseamnă că nu ați gustat niciodată cel mai rafinat fruct de la tropice. Și asta nu este doar o opinie, ci este consensul fermierilor, exploratorilor și al familiei regale de secole.

Coloniștii europeni au dat peste micul fruct de copac violet în Asia de Sud-Est, unde au descoperit că este un amestec delicios de arome de litchi, piersici, căpșuni și ananas. Fructul se strica atât de repede încât cineva a lansat zvonul, în jurul anului 1890, că regina Victoria va acorda titlul de cavaler oricărei persoane care îi aduce unul. A fost, adevărat sau nu, suficient pentru ca mangustanul să câștige titlul de „regina fructelor”.

Mangustanul are o istorie destul de ilustră pentru un fruct de care majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată. Și de ce oare? S-ar putea crede că avantajele secolului XXI – călătoriile cu avionul, îngrășămintele industriale, controlul climei – ar trebui să fie cheia pentru a face ca acest fruct tropical să se răspândească la nivel mondial. Și totuși, nu numai că v-ați înșela, dar ați pătrunde în lumea complexă a logisticii fructelor, care spune la fel de multe despre mangustan ca și despre noi.

Și pentru a înțelege de ce, trebuie mai întâi să înțelegeți de ce mâncăm fructele pe care le mâncăm. Dintre miile, chiar milioanele de plante comestibile de pe Pământ, de ce în supermarketurile noastre se găsesc aceleași câteva, cum ar fi mere, portocale și banane?

Răspunsul scurt este că fructele, la fel ca și oamenii, au un CV. Ele trebuie să crească în mod fiabil. Trebuie să fie recoltate rapid. Trebuie să se coacă repede și să se expedieze bine, fără să se învinețească prea mult. Trebuie să reziste câteva zile înainte de a se mucegăi pe tejgheaua din bucătărie sau în spatele frigiderului. Fiecare fruct și legumă din supermarketul modern îndeplinește aceste criterii. Fructele precum căpșunile, lămâile și ananasul sunt cele 1% norocoase – cele înzestrate cu un pedigree bun și crescute pentru capacitatea lor de a supraviețui pericolelor de la raionul de legume.

Mangustanul, însă, nu are aproape niciunul dintre aceste atribute. Arborelui său îi poate lua un deceniu pentru a începe să dea roade, fructele nu pot rezista la temperaturi scăzute și, chiar și așa, randamentul său este incert. Mangustanul este un fruct care nu se coace climatic, ceea ce înseamnă că, după ce este cules, nu se mai coace niciodată. Astfel, fructele ușor de învinețit încep să se degradeze din momentul în care părăsesc câmpul.

Dacă nu ați încercat niciodată mangustanul, vă așteaptă un deliciu. În acest articol, veți afla de unde provine mangustanul și unde crește. Veți afla, de asemenea, care sunt beneficiile pentru sănătate, cum să îl consumați și ce gust are un mangustan. Haideți să începem!

De unde provine mangustanul?

Mangustanul este originar din insulele din jurul Oceanului Indian și din Asia de Sud-Est. Acestea sunt cultivate pe scară largă în Malaezia, Borneo, Sumatra, sud-vestul Indiei și Filipine, printre alte țări din această regiune. Și sunt cultivate acolo de mai multe sute de ani.

La mijlocul anilor 1800, fructul tropical mangustan a fost introdus în emisfera vestică. Indiile de Vest a fost unul dintre primele locuri în care a fost cultivat, Jamaica fiind principala țară. Mai târziu, s-a răspândit în locuri precum Puerto Rico, Mexic, Honduras, Guatemala și cresc chiar și în Florida. Cresc în special în climatele tropicale.

Care sunt beneficiile pentru sănătate?

Acest fruct tropical este foarte hrănitor. Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale uimitorului mangustan:

– Scăzut în calorii

– Bogat în antioxidanți

– Cantitate moderată de vitamine și minerale precum, Vitamina C, Vitamina B9, Vitamina B1 și B2, Mangan, Cupru

– Cantitate decentă de fibre

– Susține controlul zahărului din sânge

– Promovează un sistem imunitar sănătos

Cum se consumă mangustanul?

Mangustanii sunt destul de ușor de tăiat și de mâncat, dar nu este super intuitiv doar privindu-i. Vă puteți da seama dacă este copt atunci când se simte greu pentru mărimea sa, este neted și pielea este mov. De asemenea, va ceda ușor la presiune atunci când se apasă pe o parte.

Luați un cuțit ascuțit și crestați fructul în jurul ecuatorului său. O lamă zimțată pare să funcționeze bine, dar și un cuțit ascuțit de curățat funcționează foarte bine. Nu-l tăiați prea adânc, doar puțin mai mult de un sfert de centimetru.

Apoi, îl puteți strânge ușor și se va crăpa ușor de-a lungul tăieturii, apoi doar îl puteți desface în două. Acel centru alb este carnea pe care o mâncați. Coaja sau pielea este necomestibilă, așa că aruncați-o sau compostați-o.

O altă metodă obișnuită de a o deschide se numește metoda de comprimare. Îl veți pune în palma mâinilor și îl veți strânge, ceea ce va face să se deschidă. Apoi, pur și simplu îl desfaceți cu mâinile. Această metodă este mai murdară și nu vă oferă o deschidere curată, ca și când ați folosi cuțitul.

Pentru a-l mânca, puteți să apucați partea albă cu degetele și să o băgați în gură sau să folosiți o lingură și să o scoateți. De asemenea, puteți lua doar o mușcătură din ea. Este posibil să aibă câteva semințe mici sau mai mari. Semințele sunt comestibile, dar uneori au un gust puțin amar.

Ce gust are mangustanul?

Acum, suntem siguri că vă întrebați ce gust are mangustanul. Deși gustul este cu siguranță subiectiv, vom încerca să vă descriem cum ni se pare.

În primul rând, pulpa este extrem de suculentă. Este foarte ușor de mestecat și are un gust puțin acrișor, cu o explozie de dulceață. Gustul amintește de un amestec între litchi, piersici, căpșuni și ananas. Se pare că există o ușoară notă florală și cu siguranță are un gust tropical.

Ați încercat vreodată un mangustan? Dacă da, spuneți-ne în comentarii ce părere aveți despre ele și cât costă acolo unde locuiți. Dacă nu, sperăm să aveți ocazia să încercați cândva acest fruct uimitor.

 

Tags:
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Isabela Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență. Și-a început cariera ca reporter, la numai 20 de ani, căpătând experiență ca jurnalist încă din timpul facultății. În trustul de presă Gândul lucrează de trei ani, unde își citeste mai mult
Parteneri
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine! Artista nu se sfiește să pozeze provocator, la 46 de ani
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine! Artista nu...
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor români de acum un veac
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor...
Anunț de ultim moment despre FCSB și Europa League
Anunț de ultim moment despre FCSB și Europa League
Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te îngrijorezi”
Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te...
Polonia, în alertă după atacul pe scară largă al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina. Au fost activate forțele aeriene
Polonia, în alertă după atacul pe scară largă al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina....
VIDEO&FOTO Noi imagini din satelit. Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
VIDEO&FOTO Noi imagini din satelit. Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și...
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Cine este Diana Lupescu, soția lui Mircea Diaconu. A cerut-o de soție la a doua întâlnire
Cine este Diana Lupescu, soția lui Mircea Diaconu. A cerut-o de soție la a doua...
Adevărul despre moartea lui Mircea Diaconu! Știrea momentului
Adevărul despre moartea lui Mircea Diaconu! Știrea momentului
Adriana Bahmuțeanu, mesaj pentru Honorius Prigoană. Băieții lui Silviu Prigoană vor să ia rolul de tată pentru copiii ei. “Eu nu am făcut copil cu Honorius, ca să mă judec pe custodie.”
Adriana Bahmuțeanu, mesaj pentru Honorius Prigoană. Băieții lui Silviu Prigoană vor să ia rolul de...
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte să fie găsit fără suflare în propria casă! Toboșarul trupei Vunk și-a prevestit ultimele clipe din viață?
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte...
Cum a rămas o femeie de 83 de ani din Alba fără economiile de-o viaţă. Apelul care i-a furat 25.000 de lei
Cum a rămas o femeie de 83 de ani din Alba fără economiile de-o viaţă....
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă butelia!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă...
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Monica Bellucci, cea mai în vârstă BOND Girl. „Am fost o fată foarte TIMIDĂ”
Monica Bellucci, cea mai în vârstă BOND Girl. „Am fost o fată foarte TIMIDĂ”
„M-am întristat, fără cuvinte. Cu două zile în urmă...
„M-am întristat, fără cuvinte. Cu două zile în urmă...". Mărturisirea TULBURĂTOARE făcută de Ștefan Bănică,...
Animalul spectaculos care a reapărut în munții României. Numărul exemplarelor este în creștere. Câinii sălbatici au pus în pericol specia
Animalul spectaculos care a reapărut în munții României. Numărul exemplarelor este în creștere. Câinii sălbatici...
Horoscop zilnic pentru duminică, 15 decembrie 2024. Schimbări pentru Scorpion
Horoscop zilnic pentru duminică, 15 decembrie 2024. Schimbări pentru Scorpion
Lovitură cumplită pentru Liviu Dragnea. Călin Georgescu a ieșit câștigător
Lovitură cumplită pentru Liviu Dragnea. Călin Georgescu a ieșit câștigător
Wow! Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă, imagini necenzurate cu "Prima Doamnă!
Wow! Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă, imagini necenzurate cu "Prima Doamnă!
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Conan O'Brien îşi pierde părinţii într-un interval de câteva zile
Conan O'Brien îşi pierde părinţii într-un interval de câteva zile
Ce a ascuns, de fapt, Călin Georgescu? Dan Capatos aruncă bomba: „Nu poate bănui nimeni...”
Ce a ascuns, de fapt, Călin Georgescu? Dan Capatos aruncă bomba: „Nu poate bănui nimeni...”
Renunțarea la ora de vară, hotărâre istorică. Argumentele din spatele deciziei
Renunțarea la ora de vară, hotărâre istorică. Argumentele din spatele deciziei
https://www.gandul.ro/actualitate/cu-ce-se-ocupa-copiii-lui-mircea-diaconu-actorul-a-fost-un-om-implinit-20380870
https://www.gandul.ro/actualitate/cu-ce-se-ocupa-copiii-lui-mircea-diaconu-actorul-a-fost-un-om-implinit-20380870
Regretul pe care l-a avut Mircea Diaconu: S-a separat cu durere! Actorul a murit la vârsta de 74 de ani
Regretul pe care l-a avut Mircea Diaconu: S-a separat cu durere! Actorul a murit la...
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea...
Cine moștenește averea lui Mircea Diaconu
Cine moștenește averea lui Mircea Diaconu
Municipiile din România care au luat bani non stop din fonduri europene. Sunt campioane la atragerea investițiilor și s-au transformat peste noapte. Locul 1 a surprins întreaga țară, nimeni nu se aștepta
Municipiile din România care au luat bani non stop din fonduri europene. Sunt campioane la...
Leguma care se cultivă într-o singură localitate din România. Este fragedă și dulce, unicat în lume și mulți încearcă să o falsifice. Străinii ar da bani grei pe semințe
Leguma care se cultivă într-o singură localitate din România. Este fragedă și dulce, unicat în...
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul milionar, șocantă
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul...
×