Acasă » Știri » Mangustan: ce este, cum arată, de unde provine și cum să îl mănânci

Mangustan: ce este, cum arată, de unde provine și cum să îl mănânci

De: Isabela Popescu 12/07/2022 | 15:58
Mangustan: ce este, cum arată, de unde provine și cum să îl mănânci

Dacă nu ați gustat niciodată un mangustan, înseamnă că nu ați gustat niciodată cel mai rafinat fruct de la tropice. Și asta nu este doar o opinie, ci este consensul fermierilor, exploratorilor și al familiei regale de secole.

Coloniștii europeni au dat peste micul fruct de copac violet în Asia de Sud-Est, unde au descoperit că este un amestec delicios de arome de litchi, piersici, căpșuni și ananas. Fructul se strica atât de repede încât cineva a lansat zvonul, în jurul anului 1890, că regina Victoria va acorda titlul de cavaler oricărei persoane care îi aduce unul. A fost, adevărat sau nu, suficient pentru ca mangustanul să câștige titlul de „regina fructelor”.

Mangustanul are o istorie destul de ilustră pentru un fruct de care majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată. Și de ce oare? S-ar putea crede că avantajele secolului XXI – călătoriile cu avionul, îngrășămintele industriale, controlul climei – ar trebui să fie cheia pentru a face ca acest fruct tropical să se răspândească la nivel mondial. Și totuși, nu numai că v-ați înșela, dar ați pătrunde în lumea complexă a logisticii fructelor, care spune la fel de multe despre mangustan ca și despre noi.

Și pentru a înțelege de ce, trebuie mai întâi să înțelegeți de ce mâncăm fructele pe care le mâncăm. Dintre miile, chiar milioanele de plante comestibile de pe Pământ, de ce în supermarketurile noastre se găsesc aceleași câteva, cum ar fi mere, portocale și banane?

Răspunsul scurt este că fructele, la fel ca și oamenii, au un CV. Ele trebuie să crească în mod fiabil. Trebuie să fie recoltate rapid. Trebuie să se coacă repede și să se expedieze bine, fără să se învinețească prea mult. Trebuie să reziste câteva zile înainte de a se mucegăi pe tejgheaua din bucătărie sau în spatele frigiderului. Fiecare fruct și legumă din supermarketul modern îndeplinește aceste criterii. Fructele precum căpșunile, lămâile și ananasul sunt cele 1% norocoase – cele înzestrate cu un pedigree bun și crescute pentru capacitatea lor de a supraviețui pericolelor de la raionul de legume.

Mangustanul, însă, nu are aproape niciunul dintre aceste atribute. Arborelui său îi poate lua un deceniu pentru a începe să dea roade, fructele nu pot rezista la temperaturi scăzute și, chiar și așa, randamentul său este incert. Mangustanul este un fruct care nu se coace climatic, ceea ce înseamnă că, după ce este cules, nu se mai coace niciodată. Astfel, fructele ușor de învinețit încep să se degradeze din momentul în care părăsesc câmpul.

Dacă nu ați încercat niciodată mangustanul, vă așteaptă un deliciu. În acest articol, veți afla de unde provine mangustanul și unde crește. Veți afla, de asemenea, care sunt beneficiile pentru sănătate, cum să îl consumați și ce gust are un mangustan. Haideți să începem!

De unde provine mangustanul?

Mangustanul este originar din insulele din jurul Oceanului Indian și din Asia de Sud-Est. Acestea sunt cultivate pe scară largă în Malaezia, Borneo, Sumatra, sud-vestul Indiei și Filipine, printre alte țări din această regiune. Și sunt cultivate acolo de mai multe sute de ani.

La mijlocul anilor 1800, fructul tropical mangustan a fost introdus în emisfera vestică. Indiile de Vest a fost unul dintre primele locuri în care a fost cultivat, Jamaica fiind principala țară. Mai târziu, s-a răspândit în locuri precum Puerto Rico, Mexic, Honduras, Guatemala și cresc chiar și în Florida. Cresc în special în climatele tropicale.

Care sunt beneficiile pentru sănătate?

Acest fruct tropical este foarte hrănitor. Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale uimitorului mangustan:

– Scăzut în calorii

– Bogat în antioxidanți

– Cantitate moderată de vitamine și minerale precum, Vitamina C, Vitamina B9, Vitamina B1 și B2, Mangan, Cupru

– Cantitate decentă de fibre

– Susține controlul zahărului din sânge

– Promovează un sistem imunitar sănătos

Cum se consumă mangustanul?

Mangustanii sunt destul de ușor de tăiat și de mâncat, dar nu este super intuitiv doar privindu-i. Vă puteți da seama dacă este copt atunci când se simte greu pentru mărimea sa, este neted și pielea este mov. De asemenea, va ceda ușor la presiune atunci când se apasă pe o parte.

Luați un cuțit ascuțit și crestați fructul în jurul ecuatorului său. O lamă zimțată pare să funcționeze bine, dar și un cuțit ascuțit de curățat funcționează foarte bine. Nu-l tăiați prea adânc, doar puțin mai mult de un sfert de centimetru.

Apoi, îl puteți strânge ușor și se va crăpa ușor de-a lungul tăieturii, apoi doar îl puteți desface în două. Acel centru alb este carnea pe care o mâncați. Coaja sau pielea este necomestibilă, așa că aruncați-o sau compostați-o.

O altă metodă obișnuită de a o deschide se numește metoda de comprimare. Îl veți pune în palma mâinilor și îl veți strânge, ceea ce va face să se deschidă. Apoi, pur și simplu îl desfaceți cu mâinile. Această metodă este mai murdară și nu vă oferă o deschidere curată, ca și când ați folosi cuțitul.

Pentru a-l mânca, puteți să apucați partea albă cu degetele și să o băgați în gură sau să folosiți o lingură și să o scoateți. De asemenea, puteți lua doar o mușcătură din ea. Este posibil să aibă câteva semințe mici sau mai mari. Semințele sunt comestibile, dar uneori au un gust puțin amar.

Ce gust are mangustanul?

Acum, suntem siguri că vă întrebați ce gust are mangustanul. Deși gustul este cu siguranță subiectiv, vom încerca să vă descriem cum ni se pare.

În primul rând, pulpa este extrem de suculentă. Este foarte ușor de mestecat și are un gust puțin acrișor, cu o explozie de dulceață. Gustul amintește de un amestec între litchi, piersici, căpșuni și ananas. Se pare că există o ușoară notă florală și cu siguranță are un gust tropical.

Ați încercat vreodată un mangustan? Dacă da, spuneți-ne în comentarii ce părere aveți despre ele și cât costă acolo unde locuiți. Dacă nu, sperăm să aveți ocazia să încercați cândva acest fruct uimitor.

 

Tags:
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Isabela Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență. Și-a început cariera ca reporter, la numai 20 de ani, căpătând experiență ca jurnalist încă din timpul facultății. În trustul de presă Gândul lucrează de trei ani, unde își citeste mai mult
Parteneri
Câștigător SURVIVOR ALL STARS 2024 | Zanni îi învinge pe Iancu Sterp și Andrei Ciobanu în marea finală și ia premiul de 100.000 de euro de la Pro TV?!
Câștigător SURVIVOR ALL STARS 2024 | Zanni îi învinge pe Iancu Sterp și Andrei Ciobanu...
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii! Imagini de senzaţie!
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Adriana Bahmuțeanu, adevărul despre presupusa amantă a lui Silviu Prigoană: „Îi găsisem mesaje cu ea în telefon”
Adriana Bahmuțeanu, adevărul despre presupusa amantă a lui Silviu Prigoană: „Îi găsisem mesaje cu ea...
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să...
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa dacă Ucraina atacă Rusia cu arme occidentale
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
VIDEO Zelenski, la un pas să fie asasinat chiar de oamenii săi. Ofițeri de securitate din echipa lui au complotat cu Putin
VIDEO Zelenski, la un pas să fie asasinat chiar de oamenii săi. Ofițeri de securitate...
Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis în 2024?
Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis în 2024?
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași! Explicația unui psiholog criminalist: „Oamenii sunt din ce în ce mai egoiști”
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg, de fapt, cei doi: „Sunt problemele exterioare, care vin din partea altor oameni.”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Kassandra, fiica adoptivă a Danei Rotariu, gest sfâșietor după moartea mamei sale
Kassandra, fiica adoptivă a Danei Rotariu, gest sfâșietor după moartea mamei sale
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de urgenţă în plasament. Părinţii copilei erau datori la cămătari
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un bine şi i-am zis că are ciorapii încreţiţi
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Posesorii de iPhone nu pot fi SPIONAȚI mulțumită acestei funcții
Posesorii de iPhone nu pot fi SPIONAȚI mulțumită acestei funcții
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
"Este o femeie de o frumusețe rară". Cătălin Botezatu vorbește așa despre o singură femeie...
Animalul care a fost reintrodus în România. Își construiește o casă cu 3 camere și evită contactul cu oamenii
Animalul care a fost reintrodus în România. Își construiește o casă cu 3 camere și...
Bani mulți pentru românii care stau la curte. Se dau câte 1500 de euro, banii intră direct pe card
Bani mulți pentru românii care stau la curte. Se dau câte 1500 de euro, banii...
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la Jilava, unde el și soția lui l-au conceput pe Aris.
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la...
Amazon Games angajează în București. Care sunt posturile disponibile?
Amazon Games angajează în București. Care sunt posturile disponibile?
Toyota merge contra curentului şi poate da lovitura. Cel mai mare producător de maşini investeşte într-o nouă generaţie de motoare cu combustie internă
Toyota merge contra curentului şi poate da lovitura. Cel mai mare producător de maşini investeşte...
Se schimbă plăcuțele de înmatriculare. Intră în vigoare din 7 iunie. Ce șoferi trebuie să depună cerere
Se schimbă plăcuțele de înmatriculare. Intră în vigoare din 7 iunie. Ce șoferi trebuie să...
Vin vremuri îmbelșugate pentru aceste zodii. Își vor umple buzunarele
Vin vremuri îmbelșugate pentru aceste zodii. Își vor umple buzunarele
Câștigător SURVIVOR ALL STARS 2024 | Zanni îi învinge pe Iancu Sterp și Andrei Ciobanu în marea finală și ia premiul de 100.000 de euro de la Pro TV?!
Câștigător SURVIVOR ALL STARS 2024 | Zanni îi învinge pe Iancu Sterp și Andrei Ciobanu...
Cum a apărut, la 48 de ani, cea mai cunoscută amantă din România, ce a trăit 16 ani cu un milionar însurat! Imagini provocatoare
Cum a apărut, la 48 de ani, cea mai cunoscută amantă din România, ce a...
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan Simion: „Pot arunca o privire?”
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Alexia Eram, elevă-model la școală: „Nu am chiulit niciodată”. Ce reguli stricte trebuia să respecte
Alexia Eram, elevă-model la școală: „Nu am chiulit niciodată”. Ce reguli stricte trebuia să respecte
Imagini sfâșietoare de la mormântul Fănicăi, prima soție a lui Florin Salam. Sunt 15 ani de la decesul ei
Imagini sfâșietoare de la mormântul Fănicăi, prima soție a lui Florin Salam. Sunt 15 ani...
Gigi Becali dezvăluie telefonul secret pe care l-a avut cu Radu Paraschivescu. Scriitorul îl acuză pe patronul FCSB că „minte fără strop de rușine”! Exclusiv
Gigi Becali dezvăluie telefonul secret pe care l-a avut cu Radu Paraschivescu. Scriitorul îl acuză...
Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România se va deschide din această vară. Ce localități va străbate
Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România se va deschide din această vară. Ce...
×