Mesajul unei învăţătoare pentru toţi părinţii: „Vorbiţi-le fetiţelor voastre despre menstruaţie! Vorbiţi-le şi băieţeilor…”

Publicat: 03/11/2017 | 11:34
Mesajul unei învăţătoare pentru toţi părinţii: „Vorbiţi-le fetiţelor voastre despre menstruaţie! Vorbiţi-le şi băieţeilor…”

O învăţătoare a reuşit să stârnească valuri pe internet, după ce a făcut public un mesaj. Femeia îi îndeamnă pe părinţi să vorbească atât cu fetele, cât şi cu băieţii despre prima menstruaţie. Ideea i-a venit cadrului didactic după ce a fost pus într-o situaţie cu care nu s-a mai confruntat.

Dacă în urmă cu câţiva ani buni, adolescentele aveau prima menstruaţie la 16-17 ani, acum fetiţele au prima menstruaţie, în medie, la 12 ani, şi chiar la 10 ani.

Învăţătoarea a fost inspirată de cazul unei adolescente căreia i-a venit menstruaţia la şcoală şi nu ştia ce i s-a întâmplat. Deşi, copila era în clasa a patra, părinţii nu i-au vorbit despre acest subiect, pentru că, cel mai probabil, au considerat că e prea mică.

“E 8.30 dimineaţa, iar eu am grijă de două clase, una de a 3-a şi una de a 4-a. O fetiţă de clasa a 4-a mi-a cerut voie la baie şi nu s-a mai întors, aşa că m-am dus după ea. Când am ajuns la toaletă, mi-a spus că nu poate să iasă. Plângea şi era speriată. Mi-a zis că a făcut pe ea şi că ceva nu este în regulă. Fetiţa tocmai avusese prima ei menstruaţie.

Pentru că nimeni nu îi vorbise despre asta, era înspăimântată. A trebuit să îi explic repede ce se întâmplă, că e normal, să o liniştesc şi i-am dat un absorbant care îi era foarte mare, dar doar asta aveam la mine. I-am sunat părinţii, le-am explicat situaţia şi au venit să o ia de la şcoală. Era tristă, era bulversată, era speriată.

Toţii părinţii de fetiţe trebuie să ştie că menstruaţia nu poate fi controlată. Vârsta la care ea apare este din ce în ce mai fragedă, dar fetiţele trebuie să fie educate în acest sens. Vă rog, vorbiţi-le fetiţelor voastre despre menstruaţie! Vorbiţi-le şi băieţeilor, şi ei trebuie să ştie! Pur şi simplu nu cred că asta e o discuţie pe care profesorii trebuie să o aibă cu copiii. Cred că este ceva prea intim, ceva ce părinţii ar trebui să facă“, a scris învăţătoarea pe internet.

Mesajul învăţătoarei a devenit viral, după ce mii de părinţi l-au distribuit pe reţele de socializare.