Metode de renunţare la fumat. Cum să scapi uşor de ţigări

Publicat: 30/07/2017 | 14:06

Unul dintre miturile despre metode de renunţare la fumat se referă la perioada de sevrej. Sunt mulţi care se tem că aceasta va fi cu stări fizice greu de depăşit.

Potrivit unor studii, în ultimii ani tot mai multe persoane caută metode de renunţare la fumat. Specialiştii atrag atenţia că una dintre metodele greşite este aceea în care se încearcă renunţarea la fumat treptat. Dependenţa de nicotină nu este o boală pe care să o tratezi cu „binişorul”. De obicei, cei care se gândesc la una dintre metodele de renunţare la fumat şi fumează mai puţin, îşi păstrează ţigările fix pentru momentele plăcute ale zilei: dimineaţa la cafea, după masă sau la un vin cu prietenii. Prin această metodă de renunţare la fumat nu fac altceva decât să prelungească perioada de sevraj.  

Medicii spun că sunt foarte mulţi fumători care nici măcar nu au stări de sevraj, iar în cele mai rele cazuri, acestea se manifestă sub formă de stări de nesiguranţă şi nelinişte.   

Metode de renunţare la fumat. Mitul îngrăşării

Pe lista de mituri despre metode de renunţare la fumat mai este şi teama de îngrăşare. Este vorba de înlocuirea gestului de a fuma, cu mâncatul. Ca să nu te îngraşi după renunţarea la fumat, încearcă să faci sport, să nu urci cu liftul, ci pe scări. De asemenea, poţi înlocui gestul fumatului cu diverse gadgeturi care să-ţi ţină mâna ocupată când simţi nevoia să fumezi.   

Specialiştii că e fals să te gândeşti că e prea târziu să te laşi de fumat, aşa cum consideră unii care au dependenţă de ţigări de 10 – 15 ani. De exemplu, potrivit unor studii, persoanele fumătoare care au suferit un infarct şi au aplicat cu succes metode de renunţare la fumat şi-au prelungit viaţa cu câţiva ani.  

De asemenea, şi-au prelungit viaţa şi cei care au renunţat la ţigări având probleme de sănătate în faze terminale, provocate de fumat.  

Metode de renunţare la fumat. La fiecare 6,5 secunde moare un fumător

Un alt mit despre renunţarea la fumat vine de la cei care fumează ţigări light şi care cred că se vor putea lăsa mai uşor. Potrivit specialiştilor, este de fapt o iluzie a celor care trec de la ţigări „puternice”, la unele mai „slabe” şi cred că riscurile asupra sănătăţii sunt mai mici, iar corpul se va dezobişnui treptat de cantitatea mare de nicotină pe care o aveau ţigările „puternice”.

De asemenea, aceştia mai spun că de fapt dependenţa fizică de nicotină se poate depăşi mai uşor decât de dependenţa psihică, de gestul de a fuma.     

Pe lista de mituri despre metode de renunţare la fumat se înscriu şi cei care dau drept exemple bunici şi diverşi alţi oameni care au fumat şi au trăit chiar şi peste 80 de ani. Specialiştii spun că există persoane care au un bagaj genetic ce îi fereşte de alterararea celulelor prin fumat şi formarea de diverse tumori canceroase sau boli grave. Dar acest situaţii sunt rare. Potrivit unor statistici, în lume, la fiecare 6,5 secunde, moare un fumător din cauza unor boli favorizate de ţigări.    

Citește și...