Ministrul de Externe Titus Corlatean: „Vom continua dialogul pentru a atinge obiectivul legitim al aderarii la Schengen”

Publicat: 03/09/2012 | 00:00
Ministrul de Externe Titus Corlatean: „Vom continua dialogul pentru a atinge obiectivul legitim al aderarii la Schengen”
Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat in aceasta dimineata, la Reuniunea anuala a diplomatiei, ca aderarea la spatiul Schengen este un obiectiv legitim pentru Romania, iar MAE va sustine respectarea meritelor deja confirmate si respingerea oricaror "argumente arbitrarii sau discriminatorii".

„In ceea ce priveste obiectivul legitim al aderarii la spatiul Schengen, vom continua dialogul strans cu partenerii europeni. Sustinem respectarea meritelor deja confirmate si adoptarea unei decizii politice firesti, care sa respinga ca nefondate orice argumente arbitrarii sau discriminatorii”, a afirmat ministrul Corlatean.

La randul sau, premierul Victor Ponta, prezent si el la reuniune, a spus ca aderarea la Schengen devine „o problema psihologica a Romaniei”. „Nu sunt atat de suparat sau de tulburat de ceea ce, iata, de mai mult de un an, devine, intr-un fel, o problema psihologica a Romaniei, aderarea la spatiul Schengen. Sunt convins ca Romania, care indeplineste de mult toate criteriile tehnice si toate standardele solicitate tarilor europene, va deveni membru al spatiului Schengen si ca deciziile poltice de anul trecut, eventual de anul acesta, care au intarziat aceasta aderare, la un moment dat vor da loc liber realitatilor, faptului ca, din punct de vedere tehnic, dupa investitii foarte mari pe care tara noastra le-a facut, putem asigura la standarele cele mai inalte forntiera de est a UE si ca deciziuile poltice la un moment dat vor lasa loc decizei corecte”, a afirmat primul-ministru.

Ministerul Afacerilor Externe organizeaza, in perioada 3-6 septembrie 2012, la Palatul Parlamentului, Sala C.A. Rosetti, si la sediul MAE, Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane (RADR). La editia din acest an vor participa trei invitati speciali: Lamberto Zannier, secretarul general OSCE, Grigol Vashadze, ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, si Oleg Efrim, ministrul Justitiei din Republica Moldova. Printre cei prezenti la deschiderea Reuniunii au mai fost premierul Victor Ponta, presedintii Camerelor, seful SIE, Teodor Melescanu, consilierul prezidential Iulian Chifu, fostul presedinte Emil Constantinescu, ambasadorii SUA, Marii Britanii, Turciei, precum si alti reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti.

Citește și...