Nicolae Samu, cel mai cunoscut roman de la Cannes, concert la A G O! Povestea violonistului preferat de Elton John si Eddie Murphy

Publicat: 02/09/2014 | 10:51
Nicolae Samu, cel mai cunoscut roman de la Cannes, concert la A G O! Povestea violonistului preferat de Elton John si Eddie Murphy

In ciuda unui succes rasunator peste hotare, Nicolae Samu este foarte putin cunoscut in Romania. E preferatul unor muzicieni si actori celebri, precum Elton John, Robert De Niro si Eddie Murphy, insa cu toate acestea, sufletul lui a ramas acasa.

Nicolae Samu este un violonist faimos in Franta, dar si un solist vocal de exceptie. Fara nicio exagerare, este cel mai cunoscut roman de la Cannes. Aici a intalnit aproape toate vedetele de talie mondiala, el fiind cel care, in ultimii 27 de ani, a deschis cu talentul sau remarcabil fiecare festival de film de pe Coasta de Azur.

Volonistul preferat al vedetelor a venit pe lume intr-o familie de muzicieni, la Brasov, insa, doar bunicul a fost cel care i-a “citit” cu adevarat viitorul. “Pentru ca nu este de ajuns sa ai talent, trebuie sa iti si placa si sa gasesti intr-adevar instrumemtul cu care rezonezi pana in adancul sufletului!”, povesteste artistul cu o traire la fel de intensa ca la cei 17 ani, cand a plecat definitiv din tara.

Violonistul a plecat din Romania la varsta de 17 ani
Violonistul a plecat din Romania la varsta de 17 ani

Era un adolescent foarte talentat, care mai vazuse Occidentul cu ocazia altor concursuri la care a reprezentat tara noastra cu brio. Avea mereu onoarea de a fi ales printre putinii artisti carora li se inlesnea iesirea din tara cu conditia de a reveni de fiecare data.

Un incident pe care l-a trait pana sa implineasca varsta majoratului l-a indarjit, insa, intr-atat de tare incat nu a mai revenit in Romania decat dupa Revolutie.

Nicolae Samu e cel mai cunoscut roman de la Cannes
Nicolae Samu e cel mai cunoscut roman de la Cannes

“Avem concurs la Geneva. Intr-o zi, au refuzat sa ne mai dea pasaportul. M-am imbolnavit de stres, insa, dupa multe interventii, am reusit sa intru in posesia documentului. Am simtit o furie atat de mare, incat nu mi-am dorit sa ma mai intorc vreodata in tara, cu toate ca m-am despartit definitiv de familia mea!”, povesteste Nicolae Samu despre cum a inceput succesul lui intr-o tara straina.

Violonistul vedetelor de la Cannes

Asa se face ca acum, la mai bine de 30 de ani de la aceste intamplari, violonistul roman retraieste cu aceeasi ardoare patimile inceputului. Chinurile de atunci i-au fost, insa, rasplatite cu varf si indesat. De 27 de ani, deschide fiecare festival de la Cannes. Asa se face ca daca il intrebi in fata caror mari celebritati a evoluat pe scena, Nicolae Samu iti va deschide o lista lunga, aproape interminabila.

Nicolae Samu

“Ar fi mai simplu sa spun pentru cine nu am cantat! Daca locuiesc la Cannes, un loc exclusivist, unde ajung doar cei care isi pot permite, va dati seama ca mi-a fost dat sa intalnesc cei mai importanti oameni de pe planeta. Elton John, Michael Jackson, Robert De Niro, Elizabeth Taylor, Phil Collins, Eddie Murphy sunt primii care-mi vin in minte.”, povesteste maestrul Samu.

Prima vioara, la varsta de 3 ani

In timp ce parintii sai au luat pasiunea pentru vioara ca pe o gluma, bunicul a fost cel care a remarcat talentul violonistului roman. La varsta de 3 ani, Nicolae Samu a primit in dar o vioara de jucarie. Cand a vazut ca nu poate scoate aceleasi acorduri ca una adevarata, copilul de atunci a spart-o lovind pamantul cu ea. “Daca stiam ca asta va fi destinul meu, nu as fi spart-o! Poate ajungeam sa o valorific candva!”, declara acum celebrul violonist.

Nicolae Samu

Bunicul, insa, a vazut in toate aceste intamplari, considerate copilaresti de ceilalti membrii ai familiei, patima unui adevarat artist. “Pe atunci, era o traditie. La toate petrecerile se canta live, veneau muzicieni, toata lumea canta. Bunicului i-a dat de gandit faptul ca stateam nedezlipit de violonistul din formatie. Dupa ce am spart acea vioara, a doua zi, a mers si mi-a cumparat una adevarata si m-a inscris la cursuri private, la varsta de 3 ani!”, povesteste Nicolae Samu.

CITESTE SI:

Un cunoscut violonist roman este implicat intr-un scandal-monstru in Italia, dupa ce s-a insurat! Vezi detaliile fabuloase!

VIDEO La asta chiar nu te asteptai! Melodia „Ai se eu te pego” este cantata la o vioara Stradivarius si acompaniata de orchestra!

A cantat cu Eddy Murphy o noapte intreaga

Au trecut 27 de veri de cand Nicolae Samu canta intr-un local renumit de la Cannes. Tocmai acesta a fost si contextul in care l-a intalnit pe renumitul actor si cantaret Eddy Murphy. Cele doua suflete artistice nu s-au putut desparti decat in zorii zilei urmatoare.

Violonistul a cantat o noapte intreaga, pe scena, alaturi de Eddy Murphy
Violonistul a cantat o noapte intreaga, pe scena, alaturi de Eddy Murphy

“Eddy Murphy a cantat cu mine pe scena o noapte intreaga. Fara pregatiri, fara nimic. Pur si simplu i-a placut cum am cantat si a venit sa ma intrebe daca putem canta impreuna. A doua zi avea o intalnire de afaceri. Nimic nu a mai contat! Am plecat amandoi in zorii zilei, dupa ce o noapte intreaga am interpretat toate melodiile pe care le stiam!”, a mai povestit celebrul roman.

Raluca Ogaru

Joi seara, de la ora 22.00, Nicolae Samu va concerta la Restaurantul AGO, cea mai in voga locatie din Bucuresti.

Rezervarile se pot face la: 0730 30 30 30.

 

Citește și...