Acasă » Trending » Ochelari VR pentru copii – un gadget periculos sau permis pentru ochii celor mici?

Ochelari VR pentru copii – un gadget periculos sau permis pentru ochii celor mici?

De: Eliza Popescu 26/05/2022 | 12:47
Ochelari VR pentru copii - un gadget periculos sau permis pentru ochii celor mici?

În ultimii 20 de ani, tehnologia a evoluat într-un ritm semnficativ, de la dezvoltarea explozivă a internetului şi a reţelelor de socializare, până la apariţia şi evoluţia extraordinară a smartphone-ului.

Din ce în ce mai mult, lumea se digitalizează şi se mută în mediul online. Indiferent de mediu, de la muncă, şcoală, socializare, cumpărături şi timp liber, ne petrecem tot mai mult timp aici.

Însă, în ultimii ani un nou mediu a început să îşi facă prezenţa din ce în ce mai puternic pe piaţă, acesta fiind realitatea virtuală. VR are potenţialul de a schimba modul în care ne trăim viaţa şi este una dintre cele mai promiţătoare tehnologii din ziua de azi.

Realitatea virtuală, prin ochelari VR, a câştigat teren tot mai mult în industria de divertisment (în special gaming, dar şi în vizualizarea concertelor, muzeelor sau a expoziţiilor),  educaţie ( training în domeniul medical, militar şi aşa mai departe), dar şi în  afaceri (întâlniri virtuale, asistentă la distanţă şi promovare mai imersiva).

Ce este realitatea virtuală?

Realitatea virtuală (prescurtat VR) este o lume generată de un calculator, ce poate fi experimentată de către utilizatori. Aceasta fiind o reprezentare a unui mediu tridimensional, real sau fictiv.

Persoanele pot interacţiona într-un mod aparent cu mediul simulat cu ajutorul unor echipamente speciale, precum ochelarii VR şi o pereche de controlere cu ajutorul cărora se pot manevra armele şi obiectele din jocurile preferate.

Ce sunt ochelari VR?

Ochelarii VR sunt un dispozitiv cu ajutorul căruia utilizatorii pot vedea realitatea virtuală. Cu ajutorul acestora şi a controlerului, persoanele pot vedea lumea în care se află la 360 grade în jurul lor şi pot interacţiona asemenea lumii reale.

Aceste căşti sunt alcătuite din două ecrane, câte unul pentru fiecare ochi (sau după caz un singur panou), aici fiind experimentată lumea virtuală. Atâta timp cât utilizatorul foloseşte ochelarii, acesta nu poate vedea lumea reală, fiind blocată de un panou, pentru a îmbunătăţi imersivitatea.

În funcţie de model, acestea au şi căşti încorporate. Astfel, vă puteţi bucura de o experienţă şi mai plăcută.

Care este diferenţa dintre realitatea virtuală (VR) şi realitatea augmentată (AR)?

În ziua de azi, lumea virtuală este prezentă din ce în ce mai mult. Însă, în anumite cazuri, realitatea virtuală este confundată cu realitatea augmentată, cele două având denumiri relativ apropiate, dar cu câteva diferenţe în anumite aspecte.

Realitatea augmentată combină lumea reală cu cea virtuală. Cu ajutorul unui smartphone sau a unei perechi de ochelari special concepută, sunt adăugate elemente virtuale, sporind într-un mod pozitiv experienţa reală; faţă de VR (aceasta având o imersivitate de 100%), AR include elemente virtuale în proporţie de 25%.

Cum se folosesc ochelarii VR?

Ochelarii VR sunt concepuţi astfel încât să poată fi folosiţi uşor, fără a da bătăi de cap utilizatorilor.

Datorită unor senzori, ochelarii VR vă urmăresc mişcările pentru a vă putea ajusta mişcarea în lumea virtuală. Cu ajutorul a două controlere, câte unul pentru fiecare mână, puteţi controla sau selecta elemente din mediul înconjurător. Puteţi să vă gândiţi la aceste controlere ca extensii virtuale ale mâinilor dumneavoastră.

Anumite modele pot fi utilizate pe cont propriu, acestea având integrate tot ce aveţi nevoie pentru a le folosi, însă există şi modele la care este necesară conectarea la un PC.

Un gadget periculos sau permis pentru ochii celor mici?

Realitatea virtuală este o tehnologie care devine din ce în ce mai apreciată, aceasta fiind populară mai ales printre copii şi adolescenţi.

Însă, această întrebare este una complexă, deoarece nu a fost studiat acest lucru într-un mod amănunţit şi nu sunt informaţii despre efectele pe termen lung ale folosirii periodice al acestui device. Fiind o tehnologie relativ nouă, datele de cercetare în acest sens sunt destul de rare.

Companiile recomandă ca utilizatorii să aibă o vârstă minimă de 12 sau 13 ani.

Una dintre cele mai mari griji ale părinţilor este impactul asupra ochilor. Atunci când copiii folosesc ochelarii VR ( sau se uită la orice tip de ecran) fără pauze, aceştia pot experimenta oboseala ochilor. Acest lucru se datorează faptului că avem tendinţa să clipim mai rar atunci când ne uităm la un ecran, lucru ce va contribui la uscarea ochilor şi la extenuarea vederii.

Iluzia de profunzime este realizată în lumea virtuală prin prezentarea a două imagini uşor diferite. Astfel, un obiect, indiferent cât de departe ar apărea, privirea rămâne concentrată într-un punct fix.

Acest lucru poate poate face ca anumiţi copii să experimenteze dureri de cap şi oboseala ochilor. Însă, există dovezi că aceste simptome sunt resimţite doar de acei copii care au deja o mişcare şi un control slab al ochilor. În cazul în care aceştia prezintă astfel de probleme, este o situatie care trebuie sa faca parintiis a se gandeasca la un control oftalmologic.

O altă grijă a părinţilor este riscul de greaţă. Atunci când copiii (acest lucru se poate întâmpla însă şi la adulţi) folosesc ochelarii VR, pot experimenta o senzaţie de greaţă şi dureri de cap.

Atunci când se foloseşte un set VR, o persoană se mişca în lumea fizică pentru a naviga în lumea virtuală. Prin urmare, riscul de ciocnire cu mobilierul sau cu obiectele care îi înconjoară creşte semnficativ în timpul sesiuni de gaming.

Pentru adulţi  poate fi mai puţin deranjant, însă pentru copii, din cauza faptului că au o statură mai mică, poate fi mai riscant – se pot accidenta şi se pot răni. Din ce în ce mai mulţi producători de ochelari VR încearca să rezolve această problemă. De exemplu, modelul oferit de Oculus, Quest 2 permite configurarea spaţiului de joacă, astfel încât în cazul în care acest perimetru este depăşit, utilizatorii pot fi atenţionaţi, astfel încât pot fi evitate accidentele.

Nu există multe studii în acest domeniu, însă consensul în această privinţă este că ochelarii VR nu sunt periculosi de folosit atâta timp cât sunt utilizati cu moderaţie.

Care sunt cei mai buni ochelari VR?

Acum că ştiţi mai multe despre ochelarii VR, puteţi achiziţiona cu încredere una dintre perechile de ochelari care se afla in recomandările noastre, aceastea fiind şi cele mai populare device-uri de pe piaţa:

Oculus Quest 2 128GB / 256GB

Primul set VR din listă este prezentat de cei de la Oculus  şi este unul dintre cele mai populare alegeri, având specificaţii excelente la un preţ competitiv. Acesta are un design minimalist, confortabil, cu o greutate de doar 503 grame, lucru ce vă va permite să îl folosiţi o perioadă mai lungă de timp fără a simţi presiune în jurul ochilor şi a capului. Au au o dimensiune mai redusă, de doar 191.5 mm x 102 mm x 142.5 mm, lucru ce le va mări considerabil portabilitatea.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestor ochelari VR este acela că sunt de sine stătători. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să îi legaţi de un PC pentru a funcţiona; prin urmare puteţi să îi luaţi şi să îi folosiţi oriunde şi oricând.

În privinţa display-ului, Quest 2 prezintă o rezoluţie de 1832 x 1920 pixeli pentru fiecare ochi şi o rată de reîmprospătare de 90 Hz. Acest lucru vă va permite să vizualizaţi mult mai multe detalii, forme şi texturi. Prin urmare, experienţa va fi mai imersiva şi plăcută.

Din punct de vedere al performanţelor, aceştia au un procesor Qualcomm Snapdragon XR2 şi o memorie RAM de 6 GB, având puterea necesară pentru a vă permite să vă jucaţi tot ceea ce vă doriţi. În privinţa memoriei interne, pentru acest model puteţi alege varianta de 128 GB sau 256 GB în funcţie de preferinţe, aceasta fiind singura diferenţă între cele două.

Controlerele Oculus Touch au un design ergonomic şi vă vor reproduce cu uşurinţă mişcările în lumea virtuală.

Au un preţ de 1999.99 Ron pentru versiunea de 128 GB, iar pentru varianta de 256 GB preţul este de 2.399,99 Ron.

Ochelari VR HTC Vive Pro Eye Full Kit

HTC ne aduce unul dintre cele mai capabile seturi VR de pe piaţă. Vive Pro oferă performanţă şi o imagine de cea mai bună calitate, fiind capabil să vă transporte în orice lume doriţi.

Ochelarii au o rezoluţie de 2880 x 1200 pixeli şi o densitate de 615 PPI, lucru care se traduce prin imagini mai clare, texturi mai bine definite şi o experienţă de gaming de neegalat. Aceştia vin echipaţi cu căşti încorporate ce pot fi reglate şi aliniate cu urechile utilizatorului, cu ajutorul cărora veţi fi scufundat în realitatea virtuală.

Dimensiunea spaţiului de joacă este mărit, fiind mult mai mare faţă de alte device-uri de acest fel, putând selecta o zonă cu mărime de până la 7m x 7m, dar nu mai mică de 2m x 1.5m. Acest set este folosit împreună cu un PC, ceea ce vă va permite să jucaţi jocuri mai complexe decât în cazul seturilor de sine stătătoare.

Versiunea Full Kit vine cu două staţii de bază şi două controllere.

Preţul pentru acest set este de 6.999,00 Ron.

Ochelari VR HTC Vive Pro 2 Full Kit

“Fratele” mai mare şi mai nou al lui Vive Pro, Pro 2 vine în întâmpinarea noastră cu câteva upgrade-uri faţă de original. Are un design asemănător cu versiunea precedentă, însă marea diferenţă este prezentă în performanţe.

La capitolul display-ului, Vive Pro 2 prezintă un ecran îmbunătăţit, cu o rezoluţie de 2488 x 2488 pixeli pentru fiecare ochi, o creştere semnificativă faţă de Vive Pro. De asemenea, rata de împrospătare este de 120 Hz, ceea ce vă va oferi o experienţă mult mai îmbunătăţită.

La fel ca şi versiunea precedentă, aceştia trebuie folositi împreună cu un PC. Calculatorul trebuie să aibă un procesor minim Intel i5 -4590 sau AMD Ryzen 5 1500, 8 GB de memorie RAM şi o placă video de la Nvidia GeForce GTX 1060 sau AMD Radeon RX 480.

HTC Vive Pro 2 este unul dintre cele mai performante device-uri de pe piaţă, putând fi achiziţionaţi la un preţ de 7.951,00 Ron.

Ochelari VR HTC Vive Cosmos Elite

Aceşti ochelari fac parte din elita  PC-VR pentru a avea cea mai bună aventură în jocurile pe care le veţi juca.

Puteţi face orice tip de mişcări, având o mare libertate în această privinţă, pentru a controla accesoriile din jocurile preferate.

Base station 1.0 vă poate oferi un spaţiu de 15 mp dacă doriţi să îl folosiţi la cote maxime.

Are o rezoluţie de exeptie, de până la 2880 x 1700 px şi a fost modernizat cu până la 88% faţă de variantă mai veche.

Şi sunetul stereo din interiorul căştilor a fost upgradat, oferind o experienţă îmbogăţită tuturor jocurilor de acţiune.

Se pot folosi şi de persoanele care poartă ochelari şi dispun de un accesoriu flip – up, pentru a putea ieşi mai repede din VR atunci când este nevoie. Sunt realizaţi din materiale de calitate şi rezistente, iar curăţarea lor se face foarte uşor.

Preţul de achiziţie al acestor ochelari este de aproximativ 4899 RON.

Ochelari VR HTC Vive Flow

Ochelari HTC Vive Flow au avantajul de a fi purtaţi de oricine. Cu ajutorul funcţiei de reglarea dioptriei nu mai este necesară purtarea ochelarilor de vedere; astfel şi confortul este mai sporit.

Rezoluţia de până la 3.2 k şi cu câmpul vizual de până la 100 grade cu o rată de reîmprospătare de 75 Hz, ochelarii te pot fermeca de ambianţa momentelor petrecute şi redate de aceştia.

Sunt uşor de transportat având o greutate de doar 189 g şi se foloseşte propriul telefon mobil pentru a controla întreaga acţiune.

Relaxarea capăta o nouă fată cu ajutorul ochelarilor de la HTC, putându-i utiliza oricând şi oriunde, pentru a te transporta instant către locaţiile mult visate.

Nu dispun de baterie incorporată; aceştia trebuie în permanenţă conectaţi la curent, pentru a funcţiona atât timp cât ai nevoie. Conectarea ochelarilor se face prin USB 3.0, DP 1.2 şi vin pe culoarea neagră.

Preţul de achiziţie pentru aceşti ochelari este de aproximativ 2315 RON.

Ochelarii VR au devenit o tehnologie din ce în ce mai comună şi folosită atât de adulţi, cât şi de copii. Atâta timp cât copiii folosesc ochelarii moderat, cu pauze lungi şi dese, aceştia nu ar trebuie să prezinte probleme, fiind liberi să se joace şi să se distreze în lumea lor virtuală preferată.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București Activează în presa online de mai bine de 5 ani Din anul 2019 face parte din grupul de presă Gândul Media Network
Parteneri
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Mai SEXY nu există! Cum arată ISPITELE de la Insula Iubirii 2024
Mai SEXY nu există! Cum arată ISPITELE de la Insula Iubirii 2024
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel,...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Viorel Lis a ajuns într-o stare gravă: „Nu mai poate să se deplaseze”. Oana Lis a făcut tristul anunț în cadrul unui eveniment monden
Viorel Lis a ajuns într-o stare gravă: „Nu mai poate să se deplaseze”. Oana Lis...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume...
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și Vărsătorii sunt avantajați
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și...
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
De ce nu s-au căsătorit până acum Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu: „Durerea a fost cea care ne-a unit”
De ce nu s-au căsătorit până acum Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu: „Durerea a fost...
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Ce să pui în colivă ca să-i dai cel mai bun gust. Adaugi doar acest lucru și va fi un deliciu
Ce să pui în colivă ca să-i dai cel mai bun gust. Adaugi doar acest...