Home » Trending » Ochelari VR pentru copii – un gadget periculos sau permis pentru ochii celor mici?

Ochelari VR pentru copii – un gadget periculos sau permis pentru ochii celor mici?

De: Eliza Popescu 26/05/2022 | 12:47
Ochelari VR pentru copii - un gadget periculos sau permis pentru ochii celor mici?

În ultimii 20 de ani, tehnologia a evoluat într-un ritm semnficativ, de la dezvoltarea explozivă a internetului şi a reţelelor de socializare, până la apariţia şi evoluţia extraordinară a smartphone-ului.

Din ce în ce mai mult, lumea se digitalizează şi se mută în mediul online. Indiferent de mediu, de la muncă, şcoală, socializare, cumpărături şi timp liber, ne petrecem tot mai mult timp aici.

Însă, în ultimii ani un nou mediu a început să îşi facă prezenţa din ce în ce mai puternic pe piaţă, acesta fiind realitatea virtuală. VR are potenţialul de a schimba modul în care ne trăim viaţa şi este una dintre cele mai promiţătoare tehnologii din ziua de azi.

Realitatea virtuală, prin ochelari VR, a câştigat teren tot mai mult în industria de divertisment (în special gaming, dar şi în vizualizarea concertelor, muzeelor sau a expoziţiilor),  educaţie ( training în domeniul medical, militar şi aşa mai departe), dar şi în  afaceri (întâlniri virtuale, asistentă la distanţă şi promovare mai imersiva).

Ce este realitatea virtuală?

Realitatea virtuală (prescurtat VR) este o lume generată de un calculator, ce poate fi experimentată de către utilizatori. Aceasta fiind o reprezentare a unui mediu tridimensional, real sau fictiv.

Persoanele pot interacţiona într-un mod aparent cu mediul simulat cu ajutorul unor echipamente speciale, precum ochelarii VR şi o pereche de controlere cu ajutorul cărora se pot manevra armele şi obiectele din jocurile preferate.

Ce sunt ochelari VR?

Ochelarii VR sunt un dispozitiv cu ajutorul căruia utilizatorii pot vedea realitatea virtuală. Cu ajutorul acestora şi a controlerului, persoanele pot vedea lumea în care se află la 360 grade în jurul lor şi pot interacţiona asemenea lumii reale.

Aceste căşti sunt alcătuite din două ecrane, câte unul pentru fiecare ochi (sau după caz un singur panou), aici fiind experimentată lumea virtuală. Atâta timp cât utilizatorul foloseşte ochelarii, acesta nu poate vedea lumea reală, fiind blocată de un panou, pentru a îmbunătăţi imersivitatea.

În funcţie de model, acestea au şi căşti încorporate. Astfel, vă puteţi bucura de o experienţă şi mai plăcută.

Care este diferenţa dintre realitatea virtuală (VR) şi realitatea augmentată (AR)?

În ziua de azi, lumea virtuală este prezentă din ce în ce mai mult. Însă, în anumite cazuri, realitatea virtuală este confundată cu realitatea augmentată, cele două având denumiri relativ apropiate, dar cu câteva diferenţe în anumite aspecte.

Realitatea augmentată combină lumea reală cu cea virtuală. Cu ajutorul unui smartphone sau a unei perechi de ochelari special concepută, sunt adăugate elemente virtuale, sporind într-un mod pozitiv experienţa reală; faţă de VR (aceasta având o imersivitate de 100%), AR include elemente virtuale în proporţie de 25%.

Cum se folosesc ochelarii VR?

Ochelarii VR sunt concepuţi astfel încât să poată fi folosiţi uşor, fără a da bătăi de cap utilizatorilor.

Datorită unor senzori, ochelarii VR vă urmăresc mişcările pentru a vă putea ajusta mişcarea în lumea virtuală. Cu ajutorul a două controlere, câte unul pentru fiecare mână, puteţi controla sau selecta elemente din mediul înconjurător. Puteţi să vă gândiţi la aceste controlere ca extensii virtuale ale mâinilor dumneavoastră.

Anumite modele pot fi utilizate pe cont propriu, acestea având integrate tot ce aveţi nevoie pentru a le folosi, însă există şi modele la care este necesară conectarea la un PC.

Un gadget periculos sau permis pentru ochii celor mici?

Realitatea virtuală este o tehnologie care devine din ce în ce mai apreciată, aceasta fiind populară mai ales printre copii şi adolescenţi.

Însă, această întrebare este una complexă, deoarece nu a fost studiat acest lucru într-un mod amănunţit şi nu sunt informaţii despre efectele pe termen lung ale folosirii periodice al acestui device. Fiind o tehnologie relativ nouă, datele de cercetare în acest sens sunt destul de rare.

Companiile recomandă ca utilizatorii să aibă o vârstă minimă de 12 sau 13 ani.

Una dintre cele mai mari griji ale părinţilor este impactul asupra ochilor. Atunci când copiii folosesc ochelarii VR ( sau se uită la orice tip de ecran) fără pauze, aceştia pot experimenta oboseala ochilor. Acest lucru se datorează faptului că avem tendinţa să clipim mai rar atunci când ne uităm la un ecran, lucru ce va contribui la uscarea ochilor şi la extenuarea vederii.

Iluzia de profunzime este realizată în lumea virtuală prin prezentarea a două imagini uşor diferite. Astfel, un obiect, indiferent cât de departe ar apărea, privirea rămâne concentrată într-un punct fix.

Acest lucru poate poate face ca anumiţi copii să experimenteze dureri de cap şi oboseala ochilor. Însă, există dovezi că aceste simptome sunt resimţite doar de acei copii care au deja o mişcare şi un control slab al ochilor. În cazul în care aceştia prezintă astfel de probleme, este o situatie care trebuie sa faca parintiis a se gandeasca la un control oftalmologic.

O altă grijă a părinţilor este riscul de greaţă. Atunci când copiii (acest lucru se poate întâmpla însă şi la adulţi) folosesc ochelarii VR, pot experimenta o senzaţie de greaţă şi dureri de cap.

Atunci când se foloseşte un set VR, o persoană se mişca în lumea fizică pentru a naviga în lumea virtuală. Prin urmare, riscul de ciocnire cu mobilierul sau cu obiectele care îi înconjoară creşte semnficativ în timpul sesiuni de gaming.

Pentru adulţi  poate fi mai puţin deranjant, însă pentru copii, din cauza faptului că au o statură mai mică, poate fi mai riscant – se pot accidenta şi se pot răni. Din ce în ce mai mulţi producători de ochelari VR încearca să rezolve această problemă. De exemplu, modelul oferit de Oculus, Quest 2 permite configurarea spaţiului de joacă, astfel încât în cazul în care acest perimetru este depăşit, utilizatorii pot fi atenţionaţi, astfel încât pot fi evitate accidentele.

Nu există multe studii în acest domeniu, însă consensul în această privinţă este că ochelarii VR nu sunt periculosi de folosit atâta timp cât sunt utilizati cu moderaţie.

Care sunt cei mai buni ochelari VR?

Acum că ştiţi mai multe despre ochelarii VR, puteţi achiziţiona cu încredere una dintre perechile de ochelari care se afla in recomandările noastre, aceastea fiind şi cele mai populare device-uri de pe piaţa:

Oculus Quest 2 128GB / 256GB

Primul set VR din listă este prezentat de cei de la Oculus  şi este unul dintre cele mai populare alegeri, având specificaţii excelente la un preţ competitiv. Acesta are un design minimalist, confortabil, cu o greutate de doar 503 grame, lucru ce vă va permite să îl folosiţi o perioadă mai lungă de timp fără a simţi presiune în jurul ochilor şi a capului. Au au o dimensiune mai redusă, de doar 191.5 mm x 102 mm x 142.5 mm, lucru ce le va mări considerabil portabilitatea.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestor ochelari VR este acela că sunt de sine stătători. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să îi legaţi de un PC pentru a funcţiona; prin urmare puteţi să îi luaţi şi să îi folosiţi oriunde şi oricând.

În privinţa display-ului, Quest 2 prezintă o rezoluţie de 1832 x 1920 pixeli pentru fiecare ochi şi o rată de reîmprospătare de 90 Hz. Acest lucru vă va permite să vizualizaţi mult mai multe detalii, forme şi texturi. Prin urmare, experienţa va fi mai imersiva şi plăcută.

Din punct de vedere al performanţelor, aceştia au un procesor Qualcomm Snapdragon XR2 şi o memorie RAM de 6 GB, având puterea necesară pentru a vă permite să vă jucaţi tot ceea ce vă doriţi. În privinţa memoriei interne, pentru acest model puteţi alege varianta de 128 GB sau 256 GB în funcţie de preferinţe, aceasta fiind singura diferenţă între cele două.

Controlerele Oculus Touch au un design ergonomic şi vă vor reproduce cu uşurinţă mişcările în lumea virtuală.

Au un preţ de 1999.99 Ron pentru versiunea de 128 GB, iar pentru varianta de 256 GB preţul este de 2.399,99 Ron.

Ochelari VR HTC Vive Pro Eye Full Kit

HTC ne aduce unul dintre cele mai capabile seturi VR de pe piaţă. Vive Pro oferă performanţă şi o imagine de cea mai bună calitate, fiind capabil să vă transporte în orice lume doriţi.

Ochelarii au o rezoluţie de 2880 x 1200 pixeli şi o densitate de 615 PPI, lucru care se traduce prin imagini mai clare, texturi mai bine definite şi o experienţă de gaming de neegalat. Aceştia vin echipaţi cu căşti încorporate ce pot fi reglate şi aliniate cu urechile utilizatorului, cu ajutorul cărora veţi fi scufundat în realitatea virtuală.

Dimensiunea spaţiului de joacă este mărit, fiind mult mai mare faţă de alte device-uri de acest fel, putând selecta o zonă cu mărime de până la 7m x 7m, dar nu mai mică de 2m x 1.5m. Acest set este folosit împreună cu un PC, ceea ce vă va permite să jucaţi jocuri mai complexe decât în cazul seturilor de sine stătătoare.

Versiunea Full Kit vine cu două staţii de bază şi două controllere.

Preţul pentru acest set este de 6.999,00 Ron.

Ochelari VR HTC Vive Pro 2 Full Kit

“Fratele” mai mare şi mai nou al lui Vive Pro, Pro 2 vine în întâmpinarea noastră cu câteva upgrade-uri faţă de original. Are un design asemănător cu versiunea precedentă, însă marea diferenţă este prezentă în performanţe.

La capitolul display-ului, Vive Pro 2 prezintă un ecran îmbunătăţit, cu o rezoluţie de 2488 x 2488 pixeli pentru fiecare ochi, o creştere semnificativă faţă de Vive Pro. De asemenea, rata de împrospătare este de 120 Hz, ceea ce vă va oferi o experienţă mult mai îmbunătăţită.

La fel ca şi versiunea precedentă, aceştia trebuie folositi împreună cu un PC. Calculatorul trebuie să aibă un procesor minim Intel i5 -4590 sau AMD Ryzen 5 1500, 8 GB de memorie RAM şi o placă video de la Nvidia GeForce GTX 1060 sau AMD Radeon RX 480.

HTC Vive Pro 2 este unul dintre cele mai performante device-uri de pe piaţă, putând fi achiziţionaţi la un preţ de 7.951,00 Ron.

Ochelari VR HTC Vive Cosmos Elite

Aceşti ochelari fac parte din elita  PC-VR pentru a avea cea mai bună aventură în jocurile pe care le veţi juca.

Puteţi face orice tip de mişcări, având o mare libertate în această privinţă, pentru a controla accesoriile din jocurile preferate.

Base station 1.0 vă poate oferi un spaţiu de 15 mp dacă doriţi să îl folosiţi la cote maxime.

Are o rezoluţie de exeptie, de până la 2880 x 1700 px şi a fost modernizat cu până la 88% faţă de variantă mai veche.

Şi sunetul stereo din interiorul căştilor a fost upgradat, oferind o experienţă îmbogăţită tuturor jocurilor de acţiune.

Se pot folosi şi de persoanele care poartă ochelari şi dispun de un accesoriu flip – up, pentru a putea ieşi mai repede din VR atunci când este nevoie. Sunt realizaţi din materiale de calitate şi rezistente, iar curăţarea lor se face foarte uşor.

Preţul de achiziţie al acestor ochelari este de aproximativ 4899 RON.

Ochelari VR HTC Vive Flow

Ochelari HTC Vive Flow au avantajul de a fi purtaţi de oricine. Cu ajutorul funcţiei de reglarea dioptriei nu mai este necesară purtarea ochelarilor de vedere; astfel şi confortul este mai sporit.

Rezoluţia de până la 3.2 k şi cu câmpul vizual de până la 100 grade cu o rată de reîmprospătare de 75 Hz, ochelarii te pot fermeca de ambianţa momentelor petrecute şi redate de aceştia.

Sunt uşor de transportat având o greutate de doar 189 g şi se foloseşte propriul telefon mobil pentru a controla întreaga acţiune.

Relaxarea capăta o nouă fată cu ajutorul ochelarilor de la HTC, putându-i utiliza oricând şi oriunde, pentru a te transporta instant către locaţiile mult visate.

Nu dispun de baterie incorporată; aceştia trebuie în permanenţă conectaţi la curent, pentru a funcţiona atât timp cât ai nevoie. Conectarea ochelarilor se face prin USB 3.0, DP 1.2 şi vin pe culoarea neagră.

Preţul de achiziţie pentru aceşti ochelari este de aproximativ 2315 RON.

Ochelarii VR au devenit o tehnologie din ce în ce mai comună şi folosită atât de adulţi, cât şi de copii. Atâta timp cât copiii folosesc ochelarii moderat, cu pauze lungi şi dese, aceştia nu ar trebuie să prezinte probleme, fiind liberi să se joace şi să se distreze în lumea lor virtuală preferată.

  • A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
  • Activează în presa online de mai bine de 5 ani
  • Din anul 2019 face parte din grupul de presă Gândul Media Network
Parteneri
Şocant! Cântăreaţa Paula, găsită spânzurată în casă. Publicase un mesaj misterios cu câteva zile înainte:
Şocant! Cântăreaţa Paula, găsită spânzurată în casă. Publicase un mesaj misterios cu câteva zile înainte:...
FOTO. Vica, în costum de baie animal print! Cum arată la 47 de ani fosta balerină
FOTO. Vica, în costum de baie animal print! Cum arată la 47 de ani fosta...
 Inginerii RAR s-au crucit când au văzut mașina care a fost adusă pentru redobândirea talonului
Inginerii RAR s-au crucit când au văzut mașina care a fost adusă pentru redobândirea talonului
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Pâinea la care nu trebuie să renunți dacă vrei să slăbești
Pâinea la care nu trebuie să renunți dacă vrei să slăbești
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Începe RĂZBOIUL NUCLEAR! Anunț cumplit de la Moscova. E Breaking news
Începe RĂZBOIUL NUCLEAR! Anunț cumplit de la Moscova. E Breaking news
VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar circulaţia este blocată total
VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar circulaţia este...
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce mi-a făcut…”
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce...
O femeie a găsit o sticlă de apă pe capota mașinii! A aflat ce însemnă, de fapt, și a rămas mască
O femeie a găsit o sticlă de apă pe capota mașinii! A aflat ce însemnă,...
Dacă iubita ta are asta în telefon, sigur te înșală! Poți verifica rapid
Dacă iubita ta are asta în telefon, sigur te înșală! Poți verifica rapid
Putin, reacţie după glumele liderilor G7: Ei ar arăta
Putin, reacţie după glumele liderilor G7: Ei ar arăta "dezgustător" dezbrăcaţi
Viorica de la Clejani, în stare de șoc! A FOST CONDAMNATĂ! Ce au decis judecătorii
Viorica de la Clejani, în stare de șoc! A FOST CONDAMNATĂ! Ce au decis judecătorii
Harry și Meghan, vizită importantă după scandalul regal
Harry și Meghan, vizită importantă după scandalul regal
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare regizor
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare...
E oficial! Putin își retrage trupele. Anunțul făcut chiar de Rusia
E oficial! Putin își retrage trupele. Anunțul făcut chiar de Rusia
Întâlnire de gradul zero: Reghecampf, la același restaurant cu Anamaria Prodan: „S-a ridicat de la masă!
Întâlnire de gradul zero: Reghecampf, la același restaurant cu Anamaria Prodan: „S-a ridicat de la...
Imagini virale: Ce fac ucrainencele pe plajă, în timp ce rușii le bombardează țara! Totul a fost filmat și postat pe net
Imagini virale: Ce fac ucrainencele pe plajă, în timp ce rușii le bombardează țara! Totul...
Tensiunile ating cote maxime între Grațiela și Odeh:”Nu mai pot, nu mai pot” Concurenta a cedat nervos. Ce au de împărțit cei doi
Tensiunile ating cote maxime între Grațiela și Odeh:”Nu mai pot, nu mai pot” Concurenta a...
Un român plătea rata la casă 856.64 de lei în 2017. Ce mesaj a primit de la bancă în iunie 2022, după ce ROBOR a explodat
Un român plătea rata la casă 856.64 de lei în 2017. Ce mesaj a primit...
Avertisment șocant pentru toți românii: ”Închideți gazele și lumina!”. Ce se va întâmpla
Avertisment șocant pentru toți românii: ”Închideți gazele și lumina!”. Ce se va întâmpla
Ce au găsit muncitorii în Pasajul Unirii după ce au scos asfaltul: Sunt probleme mari!
Ce au găsit muncitorii în Pasajul Unirii după ce au scos asfaltul: Sunt probleme mari!
„Avalanșă” de gadgeturi la Lidl. Iată cele mai interesante oferte
„Avalanșă” de gadgeturi la Lidl. Iată cele mai interesante oferte