Acasă » Alte sectiuni » (P) 4 întrebări pe care să ți le adresezi când alegi ce facultate să urmezi

(P) 4 întrebări pe care să ți le adresezi când alegi ce facultate să urmezi

De: Luciana Polite 17/11/2023 | 11:13
(P) 4 întrebări pe care să ți le adresezi când alegi ce facultate să urmezi

Într-o eră a tehnologiilor care avansează rapid, marcată totodată de un dinamism unic al pieței muncii, universitățile joacă un rol esențial în pregătirea noilor generații pentru a dobândi nu doar cunoștințele, dar și abilitățile necesare pentru a profita de oportunitățile pe care le aduce viitorul. Capacitatea de a îmbrățișa noile tehnologii, dar și o nouă paradigmă, cea a învățării pe tot parcursul vieții, reprezintă cheia pentru a fi în avangarda unei lumi în care meserii noi apar într-un ritm nemaivăzut până acum.

Cu sprijinul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, am identificat 4 întrebări pe care un tânăr și le adresează înainte de a alege facultatea ce va contribui la devenirea sa profesională și la calitatea viitorului său:

  1. De ce criterii să țin cont atunci când aleg facultatea?

Astăzi, când inteligența artificială poate răspunde instant la aproape orice întrebare, poate promova examene sau chiar scrie poezii, universitățile au, mai mult ca oricând, rolul de a pregăti oameni care să modeleze viitorul, nu doar să reacționeze la acesta. Astfel, prin programele sale mereu cu un pas înaintea timpului, dar și prin stimularea gândirii critice, a capacității de a rezolva probleme (abilități independente de timp și timpuri), a spiritului antreprenorial, Politehnica București oferă viitorilor ingineri nu doar cunoștințe, ci și încredere, suport și viziune. Inginerii noștri excelează oriunde în lume, devin inventatori, lideri, antreprenori, cercetători sau profesori, mereu în vârful domeniilor în care activează.

  1. Ce alte lucruri sunt importante, pe lângă pregătirea tehnică?

Nu putem ști exact cum va fi viitorul, însă un lucru este cert, tehnologia va juca un rol principal. Universitățile se confruntă astfel cu provocarea de a pregăti specialiștii de mâine în meserii care încă nu au fost inventate. De aceea, prin evenimentele pe care le organizează, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București promovează știința, educația și tehnologia, conectând elevii și studenții cu liderii industriei, companii vizionare care au un impact profund asupra lumii, transformând felul în care trăim, muncim și interacționăm. Meseriile viitorului vor necesita oameni care să fie nu doar extrem de bine pregătiți, dar și capabili să navigheze prin necunoscut, să se adapteze la situații neprevăzute, să identifice oportunități și potențiale riscuri în zone complet noi.

  1. Ce perspective am la finalizarea studiilor?

Ce meserii noi vor fi create odată cu dezvoltarea tehnologiilor din domeniul explorării spațiului? Vom avea ingineri de management al traficului spațial, ingineri specializați în minerit spațial sau ingineri de comunicare interplanetară? Ingineri specializați în agronomie spațială? Pe măsură ce depășim noi frontiere, se întrevăd nenumărate oportunități, iar diversitatea rolurilor în inginerie devine din ce în ce mai mare. Cum vom gestiona progresul rapid al inteligenței artificiale? Va fi nevoie de ingineri specializați în etică sau chiar în „terapie” pentru roboți? Sau de ingineri capabili să creeze interfețe între creierul uman și inteligența artificială, prin codarea și decodarea limbajului neural? Vom avea în viitorul apropiat ingineri de realități virtuale, care să proiecteze și să dezvolte lumi virtuale pentru divertisment, educație sau antrenament? Cum va evolua bioingineria și care vor fi implicațiile acesteia în medicină? Inginerii Politehnicii București folosesc deja tehnologia printării 3D pentru a crea organe artificiale. Vom avea nevoie de ingineri specializați în clonare sau de specialiști în inginerie genetică? Tranziția către energia verde va crea multe specializări noi în inginerie și nu numai. Cum va evolua industria energiei regenerabile? Care va fi combustibilul viitorului? Cum se va desfășura activitatea unui specialist în terapie cu ajutorul inteligenței artificiale, a unui specialist în neuromarketing sau a unui analist de date în psihologie? Cum ne putem pregăti pentru meseria de tehnolog juridic, avocat blockchain ori specialist în drept spațial? Ce forme va lua arta care ne va inspira și înfrumuseța casele?

Iată o multitudine de întrebări la care Politehnica București aduce răspunsuri odată cu fiecare eveniment dedicat unei industrii specifice. Fie că vorbim despre energie, biotehnologii, industria chimică, robotică, fie despre ingineria aerospațială, materiale inteligente sau automobile autonome, la fiecare eveniment al Politehnicii București specialiștii din mediul academic și cei din mediul industrial se întâlnesc pentru a analiza cele mai noi tendințe, pentru a prezenta inovațiile din tehnologie și implicațiile acestora asupra lumii în care trăim și asupra vieților noastre.

  1. La ce mă ajută să particip la evenimentele Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București?

Prin evenimentele organizate, Politehnica București își propune să le arate tinerelor generații, elevi și studenți deopotrivă, multitudinea de oportunități de carieră pe care le oferă viitorul, prin accesul la o mare varietate de programe de studiu, atât la nivel de licență, cât și la nivel postuniversitar, și, în continuare, prin conectarea, încă de pe băncile facultății, la mediul economic, prin programe de internship sau stagii de practică. Cele mai mari companii sunt prezente pentru a le arăta participanților de toate vârstele cum ne pregătim în prezent pentru un viitor care va aduce cu sine o schimbare de paradigmă în toate domeniile. Vizitatorii au astfel prilejul de a afla de la specialiști în domeniu, atât profesori sau cercetători, cât și reprezentanți ai companiilor, care sunt principalele tendințe în toate ramurile industriei, felul în care ingineria contribuie la evoluția societății și care sunt meseriile care vor marca viitorul. Totodată, ei pot avea acces la cele mai noi tehnologii, pot vedea cu ochii lor cele mai recente inovații și pot înțelege impactul acestora asupra vieții de zi cu zi.

Fiecare eveniment al Politehnicii București reunește mii sau chiar zeci de mii de vizitatori: elevi, studenți, cadre didactice, cercetători, reprezentanți ai celor mai mari companii, dar și ai autorităților publice/de reglementare. Totodată, aceste evenimente sunt deschise publicului larg, din dorința ca toți pasionații de știință, de toate vârstele, să aibă acces la informație și la cele mai noi tehnologii. Din dorința de a educa, inspira și conecta publicul cu tehnologia care evoluează atât de rapid, Politehnica București oferă acces la resurse valoroase, creează oportunități de colaborare și construiește o platformă unică pentru cercetare și schimb de idei. Încurajând colaborarea și construirea unei comunități în jurul unor valori comune, aceste evenimente contribuie la dezvoltarea ecosistemului tehnologic spre beneficiul întregii societăți.

De 205 ani, principala misiune a Politehnica București este aceea de a face lumea mai bună prin știință. Încă de la început, Politehnica a pregătit oamenii care, prin inovație și tehnologie, au avut un rol crucial în transformarea societății și ne-au adus unde suntem în prezent: inginerii, creatorii de viitor. Și tu te poți afla printre ei, respectiv printre profesioniștii care scriu viitorul în România și peste tot în lume.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă citeste mai mult
Parteneri
Nu este o eroare! Cu cât se vinde un singur mic la Cocoșatu’, acum, de 1 MAI
Nu este o eroare! Cu cât se vinde un singur mic la Cocoșatu’, acum, de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Imaginea zilei: ANDREEA ESCA în costum de BAIE! N-a mai fost văzută niciodată AȘA
Imaginea zilei: ANDREEA ESCA în costum de BAIE! N-a mai fost văzută niciodată AȘA
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea generalului considerat cel mai important comandant al Armatei Române în Primului Război Mondial
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea generalului considerat...
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a...
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit o revoltă uriașă
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Dana Roba, în lacrimi după ce familia lui Daniel Balaciu a amenințat-o că îi ia fetițele! Ce părere are Doctorul Psiholog Ion Duvac despre această situație
Dana Roba, în lacrimi după ce familia lui Daniel Balaciu a amenințat-o că îi ia...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a actorului?  „Nu se va anula nimic.”
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se...
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a uimit până și pe grătargiu
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a...
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa unică să-și schimbe viața complet
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa...
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă un telefon
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Lumea afacerilor din România, zguduită de decesul unui dintre cei mai cunoscuţi afacerişti. A fost răpus de o boală incurabilă
Lumea afacerilor din România, zguduită de decesul unui dintre cei mai cunoscuţi afacerişti. A fost...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor pentru Ucraina
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor...
Tragedie înainte de Paște! A murit marele ACTOR: Îl vom iubi mereu
Tragedie înainte de Paște! A murit marele ACTOR: Îl vom iubi mereu
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
https://www.gandul.ro/diverse/cat-costa-porumbul-fiert-sau-copt-in-vama-veche-pana-si-acest-simplu-produs-a-ajuns-sa-fie-foarte-scump-20198989
https://www.gandul.ro/diverse/cat-costa-porumbul-fiert-sau-copt-in-vama-veche-pana-si-acest-simplu-produs-a-ajuns-sa-fie-foarte-scump-20198989
Averea lui Ionuţ Negoiţă a explodat! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Averea lui Ionuţ Negoiţă a explodat! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
Mara Bănică și-a făcut o nouă operație estetică. Jurnalista a plătit 3200 de euro
Mara Bănică și-a făcut o nouă operație estetică. Jurnalista a plătit 3200 de euro
Mircea Badea, reacție dură după ”pensionarea” din învățământ a lui Klaus Iohannis: ”Cum? 20 de ani n-a trecut pe acolo!”
Mircea Badea, reacție dură după ”pensionarea” din învățământ a lui Klaus Iohannis: ”Cum? 20 de...
Orașul din România unde nu e bine să trăiești astăzi. Locuitorii nu știu cât e de periculos
Orașul din România unde nu e bine să trăiești astăzi. Locuitorii nu știu cât e...