Pensii speciale și pentru ceferiști! Proiectul PSD, resuscitat după patru ani

Publicat: 30/06/2020 | 20:12
Pensii speciale și pentru ceferiști! Proiectul PSD, resuscitat după patru ani

Un proiect de lege privind personalul CFR, inițiat în 2016 de mai mulți PSD-iști, inclusiv Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finanțe, a ajuns din nou pe masa Parlamentului, după ce a fost respins de Klaus Iohannis.

Potrivit proiectului, ceferiștii ar urma să iasă la pensie cu 13 ani mai devreme față de actuala limită de vârstă, adică la 52 de ani. Măsura s-ar aplica în cazul a 23.000 de angajați, scrie GÂNDUL.RO.

Ceferiștii ar mai beneficia de peste 20 de bonusuri și compensații, printre care și decontarea a 50% din cheltuielile cu concediile, locuințe de serviciu, sociale sau de protocol, indemnizaţii de instalare, prime de Paşte, Crăciun şi Ziua Feroviarului, bilete gratis pe tren, ajutoare la căsătorie sau naşterea unui copil.

Ceferiștii ar beneficia și de vouchere gratuite pentru vacanță, tichete de masă, tichete de creșă, asigurare gratuită de viață, concedii de studii şi zile libere cu ocazia evenimentelor familiale. De asemenea, în situația concedierii colective, personalul CFR ar putea beneficia de cel puțin cinci salarii medii brute.

Dacă legea PSD va fi adoptată, va aduce beneficii pentru angajații CFR Călătorii, CFR Marfă, dar și Metrorex.

CFR Călători are peste 12.700 de angajați, la CFR Marfă lucrează peste 5.800 de oameni, iar Metrorex are 4.400 de angajați. Astfel, totalul angajaților ajunge la 23.000. Metrorex și CFR Călători primesc anual sume importante de la buget, în vreme ce CFR Marfă rămâne unul din marii datornici. Legea privind statutul ceferiștilor a apărut inițial în Parlament în urmă cu patru ani, fiind depusă de 32 de senatori și deputați PSD, printre care Eugen Teodorovici – fostul ministrul al Finanțelor și Mihai Fifor – fostul ministru al Apărării.

PENSII SPECIALE. CTP: ”În primul rând, nu ar trebui să mai existe pensii sub 2.000 de lei”

Cristian Tudor Popescu a declarat la emisiunea „Cap Limpede” de la Digi 24, că pensiile speciale ar trebuie date la baza piramidei sociale. Jurnalistul este de părere că prioritatea politicienilor care se ocupă de sistemul de pensii ar trebui să fie mai întâi ridicarea „la un minim nivel de supraviețuire decentă, de viețuire decentă a tuturor pensionarilor din această țară”.