Povestea de viață a unei tinere care a fost dependentă de heroină: ”Când te apuci să consumi ceva, o să ajungi să ai intrări în lumea în care vrei să fii”

Publicat: 18/04/2019 | 17:58

Povestea de viață a unei tinere care a fost dependentă de heroină îți va da fiori pe șira spinării. Dana este exemplul viu că există viață și după deoendență. 

Dana a tras din prima țigară cu heroină la 15 ani jumate. Abia o născuse pe Alexandra, primul ei copil. Era vara lui ‘99 atunci când a ieșit la plimbare o prietenă din cartier. Amândouă erau mame singure: „M-a întrebat dacă vreau să merg cu ea în Rahova, am zis că da, fără să pun întrebări. Am ajuns la ghetouri, ea a intrat, eu am așteptat-o afară”. Când a ieșit, i-a spus: „am luat ceva mișto rău de tot. Dacă vezi cum e, înnebunești”, își amintește ea. Pe vremea aia habar n-avea ce înseamnă „o bilă”, dar prietena ei i-a descris cel mai mișto trip: „Mi-a construit așa un film cu OZN-uri: uiți de toate supărările, de toate problemele, totul e bine”, potrivit vice.com.

Cele două s-au așezat pe o bordură, au făcut o țigară și au tras, pe rând. „Am vomat de m-au găsit dracii. Dar starea o luasem. Era de bine. Mi-a plăcut, ce să zic”. Pe vremea aia, Dana habar n-avea despre dependențe sau droguri.

După episodul ăsta, de câte ori se întâlneau, fumau o țigară cu heroină: „La vremea aia era destul de ieftină heroina, o sută de mii bila. Și bani găseam atunci, cred că nici acum nu mai faci așa ușor zece lei.”

După un an, Dana a trecut la seringă

După un an de fumat heroină la țigară, a trecut la seringă. Aproximativ un an a durat toată povestea.

„Ne luasem marfă, că puneam toți bani și împărțeam două-trei bile, dar a venit un băiat nou și-a zis: «ce proști sunteți, mă, stricați bunătate de marfă pe țigări? Hai să vedeți cum se simte cu adevărat heroina»”, își amintește Dana.

Tipul cel nou i-a luat brațul, i l-a strâns cu o curea, ca să-i simtă vena, și i-a injectat pentru prima dată heroina în sânge. După aproximativ un an, Dana s-a lăsat de heroină. Inițial, a crezut că a răcit. Nu știa că toate durerile pe care le simte, frisoanele și temperatura sunt, de fapt, efectele sevrajului. Nu cunoștea cuvântul ăsta: „Îmi curgea nasul, mă dureau oasele, burta, corpul, totul. Iar eu ziceam că am răcit”.
La 19 ani, Dana s-a măritat cu un vecin: „Am făcut doi băieți și m-am reapucat de heroină după vreo șase ani. Dar atunci am avut un motiv întemeiat. Știam deja ce efecte are și voiam să fac asta” . Bărbatul ei era abuziv cu ea, așa că și-a găsit refugiul în seringa cu singura substanță în care avea încredere. La un moment dat, Dana a cunoscut o femeie cu care a început să se drogheze. Relația lor a durat opt ani: ”Ajunsesem să băgăm 20-30 de bile pe zi, cot la cot.”. La un moment dat a intrat în al doilea sevraj.

Au trecut opt ani de când Dana s-a lăsat de heroină

Au trecut opt ani de când femeia s-a lăsat de heroină. Așa a ajuns Dana să se implice ca voluntar în proiecte dedicate comunității. A deschis inițial un centru în Rahova, alături de femeia cu care a fost opt ani, dar l-au închis la începutul lui 2018. A vrut însă să-și continue munca și a reușit să pună pe picioare Asociația easyEco, care oferă ajutor specializat oamenilor din comunitate și proiectul Centrul de Bine, primul centru de sănătate mintală din Ferentari, al cărui președinte este.

„Mi s-a spus că eu sunt davistă veche, ce știu eu despre drogurile noi. Așa că am vrut să văd ce fac tinerii de azi.” Dana și-a petrecut vara lui 2018 printre adolescenți și copii din comunitate care bagă legale și pill-uri, pe care apoi le sting cu câte cinci-șase cuie cu iarbă. Heroina nu-i mai atrage pe tineri ca în anii ‘90, astăzi copiii au acces la drogurile astea.

Crede că acest nou val de consumatori va fi și mai greu de controlat pentru că sunt prea puțini oameni specializați care-i pot ajuta. „Mulți terapeuți abia s-au format cât să lucreze cu dependenții de heroină. Cred că în cazul lor, trebuie lucrat mai mult la creier, pentru că pill-urile nu îți dau o dependență fizică. Acum 20 de ani eu nici nu auzisem de metadonă, de consiliere, iar acum nouă ani, erau numărați pe degete cei care știau ce fac, atunci când se băgau să lucreze cu consumatorii”, a mărturisit Dana pentru vice.com.

Citește și...