Acasă » Știri » Știri interne » Povestea fabuloasa a studentei din Romania care a ajuns sa lucreze pentru NASA!

Povestea fabuloasa a studentei din Romania care a ajuns sa lucreze pentru NASA!

De: Cancan 10/02/2014 | 00:22
Povestea fabuloasa a studentei din Romania care a ajuns sa lucreze pentru NASA!
Sorina Lupu la centrul NASA, inainte de concursul Lunabotics Mining Competition

Se spune ca tinerii sunt viitorul tarii, iar aceasta zicala din batrani i se potriveste de minune Sorinei Lupu. Cu o vointa de fier, studenta a ajuns inca din liceu sa faca proiecte cu NASA, iar acum castiga concursurile internationale pe banda rulanta.

Sorina ne-a povestit ca si-a descoperit pasiunea pentru spatiu si astfel de proiecte inca din liceu, iar acum ea a ajuns sa castige prestigioase competitii internationale la foc automat. Tanara este studenta in anul III la Universitatea Politehnica Bucuresti, la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei. Ea ne-a povestit, cu lux de amanunte cum a ajuns sa participe si sa castige astfel de competitii.

Studenta la Agentia Spatiala Europeana, cand lucra la o etapa din proiectul REXUSBEXUS
Studenta la Agentia Spatiala Europeana, cand lucra la o etapa din proiectul REXUSBEXUS

“Am ajuns sa fac proiecte cu NASA cand eram in liceu, iar acest gust spre inovatie mi-a fost deschis de doamna profesoara Ioana Stoica. Nu stiam de existenta acestor proiecte cand am aplicat la acest liceu, eu vroiam sa-mi continui olimpiadele nationale de informatica la care participasem in scoala generala.

Intre timp, am prins gustul acestor competitii internationale si am inceput sa castig si cateva premii, de exemplu premiul Best Design Award la concursul NASA Great Moonbuggy Race, premiul II la NASA Green Aviation Competition etc. Apoi, am continuat si in anul I, cu un concurs organizat la U.S. Space& Rocket Center unde impreuna cu echipa mea am proiectat si construit o masina care poate merge pe teren selenar. Am iesit in primii 10 din 60 de echipe participante la acest concurs”, a spus, in exclusivitate pentru CANCAN.ro, Sorina Lupu.

Tanara a primit multe premii internatioanle, precum si acesta anul trecut in septembrie la Beijing
Tanara a primit multe premii internatioanle, precum si acesta anul trecut in septembrie la Beijing

“Ca si inginer, esti dator sa inventezi lucruri noi!”

Tanara este fascinata de inginerie, iar pe viitor se gandeste ca ar putea reusi, cu ajutorul acestui domeniu, sa gaseasca remedii pentru unele dintre cele mai grave boli de pe pamant.

“Acest domeniu implica foarte multa creativitate, cred ca acesta e motivul principal pentru care imi place. Ca si inginer, esti dator sa inventezi lucruri noi sau sa le optimizezi pe cele existente. Poti sa imbini foarte multe domenii pentru a ajunge sa realizezi lucruri specifice filmelor SF. Dar pana la urma, cercetarea in aceasta directie poate aduce si utilitate. De exemplu, cand am fost la conferinta din Beijing, am vorbit cu un om de stiinta de la Agentia Spatiala din Germania (DLR) care a demonstrat ca celulele canceroase cresc mai incet in conditii de gravitatie redusa. Incercau acum sa vada ce le cauzeaza regresul, putand poate, de ce nu, sa gaseasca chiar remedii pentru aceasta boala”, ne-a povestit tanara.

Sorina face cinste Romaniei oriunde merge. Ea flutura steagul tarii la concursul din Arizona
Sorina face cinste Romaniei oriunde merge. Ea flutura steagul tarii la concursul din Arizona

Citeste si Cercetatorii romani vor participa la misiunea explorare a planetei Jupiter. Anuntul a fost facut de ministrul Mihnea Costoiu

Misiunea de colonizare a Planetei Rosii se va transmite la TV. Ne mutam pe Marte peste 11 ani. Un olandez a pus la cale indraznetul plan

Povestea romanului care vrea sa ajunga pe Marte in 2023! Vezi ce vis nebun l-a determinat sa se inscrie in program

Munca in laborator, secretul succesului!

Sorina ne-a spus ca ea si colegii ei de echipa petrec destul de mult timp in laborator si aloca destul de multe ore studiului individual. Universitatea Politehnica Bucuresti le-a pus la dispozitie un loc unde sa-si poata desfasura activitatea, iar aici au venit chiar si oamenii de stiinta de la Agentia Spatiala Europeana cand au jurizat proiectul.

Acum, fiind un proiect atat de amplu, lucrez in mai multe locuri. Am primit extrem de mult ajutor de la Institutul de Stiinte Spatiale de la Magurele, de la Institutul de Lasere tot de la Magurele sau de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospatiala Elie Carafoli. Chiar daca ne petrecem foarte mult timp lucrand, e placut, deoarece inainte de a fi o echipa, suntem foarte buni prieteni”, a spus Sorina.

Sorina a descoperit in liceu pasiunea pentru spatiu
Sorina a descoperit in liceu pasiunea pentru spatiu

 

Cel mai recent proiect: studierea sudurii in spatiu

Experimentul pe care il realizeaza acum este o parte a unui proiect organizat de Agentia Spatiala Europeana, Agentia Spatiala din Germania si din Suedia. Practic, Sorina si echipa sa vor sa trimita un ansamblu format dintr-o dioda LASER si cateva aliaje de titan si fludor pentru a studia felul in care acestea se solidifica in conditii de gravitatie redusa. Racheta REXUS, fabricata in Germania, va avea la bord atat experimentul nostru, cat si experimente in Suedia, Italia si Germania.

“Asadar, noi urmam toate etapele unei lansari reale, cam ce au facut si americanii cand au trimis oameni pe Luna, dar evident la un nivel mult mai redus. Proiectul dureaza aproximativ un an si jumatate si e realizat in special de studenti la doctorat si masterat, de aceea noi suntem cam cei mai mici din concurs. Imi doresc foarte mult o reusita a acestui proiect, deoarece vrem sa aratam ca Romania are potential si in acest domeniu. In plus, echipa noastra are experienta in domenii precum mecanica, electronica, programarea, toti suntem castigatorii unor concursuri importante in trecut.

Eu am primit mai multe distinctii de la NASA, m-am ocupat si de roboti autonomi, am castigat premiul I la concursul Robochallenge si o bursa din partea General Electric. De curand, am castigat cel mai mare premiu la Conferinta Internationala de Astronautica, din Beijing, China si titlul Studentul Anului in Romania, la Gala organizata de Liga Studentilor Romani in Strainatate”, ne-a spus, mandra, Sorina.

Sorina impreuna cu echipa mea si cu domnul astronaut Dumitru Prunariu la Beijing
Sorina impreuna cu echipa mea si cu domnul astronaut Dumitru Prunariu la Beijing

Viata sentimentala, lasata deoparte

Daca pe plan profesional Sorina este realizata, pe plan sentimental lucrurile nu stau asa bine. Tanara studenta ne-a povestit ca munca este prioritara in momentul de fata. “Cat despre acest domeniu nu e oarecum prioritar in momentul de fata, consider ca am timp sa le fac pe toate, doar sanatoasa sa fiu. Oricum, fiecare dintre noi are un suflet pereche undeva pe aceasta lume, dar asa cum se spune « toate la timpul lor »”, a mai spus Sorina.

Pe viitor tanara spera sa-si poata termina studiile aici, in Romania, dar si sa aplice la un master in strainatate. “In cinci ani se pot schimba multe, atat pe plan intern, cat si pe plan extern. Mi-ar placea foarte mult sa ma intorc, dupa terminarea studiilor, dar chiar si daca raman in strainatate, voi continua sa investesc in Romania. Nu mi se pare cinstit sa-ti acuzi tara sau sa o blamezi daca nu depui efort in a o dezvolta. Pana la urma, cel mai de pret e sa ai mereu « unde sa te intorci, unde sa te poti intelege in limba nativa». In strainatate, Romania e destul de prost privita, acest lucru insa nu se aplica si in mediul academic”, ne-a explicat Sorina. (Sursa foto/video arhiva personala, youtube.com) (Alex Saulea)

„Nu mi se pare cinstit sa-ti acuzi tara sau sa o blamezi daca nu depui efort in a o dezvolta”
 

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cu cât se vinde COZONACUL lui Cătălin Scărlătescu. Românii îl pot comanda acasă!
Cu cât se vinde COZONACUL lui Cătălin Scărlătescu. Românii îl pot comanda acasă!
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după ce s-a afișat întâi cu logodnica și apoi cu amanta!
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Gestul făcut de soția lui Corduneanu în Vinerea Mare! Unde a mers și ce a postat pe net
Gestul făcut de soția lui Corduneanu în Vinerea Mare! Unde a mers și ce a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns să aibă un copil din flori, cu o călugăriță
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Oana Roman primește semne de la Mioara Roman: „Mama îmi trimite mesaje de dincolo”. Ce i-a transmis mama ei, în Săptămâna Mare
Oana Roman primește semne de la Mioara Roman: „Mama îmi trimite mesaje de dincolo”. Ce...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru mama ei: Meriți!
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii. Dimineața când ne trezeam, simțeam mirosul de lapte fiert, de turte făcute pe plită și căldură.”
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat înapoi! Adevărul din spatele gestului său
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Ce să pui în pască dacă vrei să-ți iasă ca la bunica acasă. Ingredientul care îi dă gustul copilăriei
Ce să pui în pască dacă vrei să-ți iasă ca la bunica acasă. Ingredientul care...
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl mâncăm rar, dar avem un surplus uriaș de carne. Alte țări ne plătesc bani grei pentru el
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl mâncăm rar, dar...
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A fost dureros
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai mânca, dementule!''
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Ce efecte are cloropicrina, arma chimică folosită de Rusia în Ucraina
Ce efecte are cloropicrina, arma chimică folosită de Rusia în Ucraina
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a pățit STARUL care l-a interpretat pe Iisus în „Patimile lui Hristos”. Nu mai este același om!
Ce a pățit STARUL care l-a interpretat pe Iisus în „Patimile lui Hristos”. Nu mai...
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un fast-food celebru: „Era viu și mișca”
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital:
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
Bucurie mare pentru Viorica și Ioniță de la Clejani. Fulgy și-a schimbat radical viața. Cu ce se ocupă tânărul mutat în Dubai
Bucurie mare pentru Viorica și Ioniță de la Clejani. Fulgy și-a schimbat radical viața. Cu...
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care se vor bate toți străinii
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care se...
Veste excelentă pentru toți pensionarii din țară. E anunțul pe care milioane de români îl așteptau
Veste excelentă pentru toți pensionarii din țară. E anunțul pe care milioane de români îl...