Home » Trending » Poveștile tragice au acum final fericit: Comunități salvate de calamități, cu ajutorul Companiei Naționale de Investiții

Poveștile tragice au acum final fericit: Comunități salvate de calamități, cu ajutorul Companiei Naționale de Investiții

De: Elena Gheorghe 21/05/2021 | 16:12
Poveștile tragice au acum final fericit: Comunități salvate de calamități, cu ajutorul Companiei Naționale de Investiții

Inundațiile, alunecările de teren, prăbușirea malurilor râurilor sau cutremurele afectează mii de oameni și comunități care devin victime fără a se putea apăra de furia naturii. Pentru refacerea terenurilor, a caselor, drumurilor, podurilor și podețelor afectate de calamitate este nevoie de investiții substanțiale, iar lucrările trebuie să fie făcute în timp cât mai scurt, pentru a nu genera pierderi economice majore sau chiar pierderi de vieți omenești.

Cel mai important ajutor pentru comunitățile afectate de astfel de calamități vine din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții SA (CNI), care derulează proiecte de reabilitare, prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, subprogramul „Lucrări în primă urgență”.

Povestea tragică a zeci de familii evacuate anul trecut, la Azuga, după o alunecare de teren, se va termina cu bine, anul acesta, după intervenția rapidă a CNI. Data de 10 aprilie 2020 nu va fi uitată prea ușor de cele 125 de persoane care au rămas fără case, după ce, pe strada Umbroasă, din localitatea montană Azuga, a căzut o bucată din munte… A alunecat o suprafață enormă, de 10 hectare de teren împădurit, de pe Versantul Sorica, foarte aproape de zona locuită, pe malul stâng al pârâului Azuga. Pământul a barat cursul pârâului Azuga, formând un lac de acumulare, iar 30 de case, 30 de anexe gospodărești și beciuri au fost inundate. Locuințele au fost evacuate preventiv, pentru a nu se produce o tragedie, deoarece experții au constatat că există posibilitatea ca alunecarea să avanseze către casele oamenilor. După numai o săptămână, inevitabilul s-a produs: o altă alunecare de teren a afectat localitatea montană. Iar tragedia se poate repeta oricând, la poalele muntelui, dacă nu se face o consolidare adecvată.

Efectele sunt atenuate, pagubele sunt reduse

Problema alunecărilor de teren de la poalele muntelui se va rezolva, în cel mai scurt timp, cu ajutorul CNI. Au început deja, de anul trecut, lucrările de protecție și regularizare a malurilor pârâului Azuga, în zona de surpare și alunecare masivă a versantului stâng Sorica, adiacent zonei locuite Umbroasa. Contractul pentru lucrările de regularizare a albiei râului a fost semnat în luna iunie 2020, la foarte scurt timp după producerea calamității, proiectul urmând să fie finalizat la un an de la producerea alunecării de teren.

Subprogramul „Lucrări în primă urgență” a fost conceput pentru acest tip de intervenție rapidă în caz de calamități, pentru a reduce cât mai mult pagubele, prin prevenirea și atenuarea efectelor calamităților naturale – cutremure, inundații, alunecări de teren, tasări sau prăbușiri de teren. În cadrul aceluiași program se poate realiza și reconstrucția imobilelor afectate de aceste calamități, până la reparații capitale. Investițiile din acest program au început în anul 2012, iar până la sfârșitul anului 2020 au fost finalizate 177 de obiective, cu o valoare totală de aproape 310 milioane de lei. Anul acesta au mai fost finalizate alte 7 obiective, cu o investiție totală de peste 21 de milioane de lei, în județele afectate recent de calamități: Gorj, Iași, Suceava și Vaslui.

Fără posibilitățile de investiții prin Subprogramul „Lucrări în primă urgență”, derulat de CNI, zeci sau chiar sute de localități din aceste județe ar fi putut rămâne izolate, doar în primele luni ale anului 2021. În satul Berlești, din județul Gorj, s-a construit un pod, în valoare de 890.550 de lei, iar în comuna Bustuchin, din același județ, s-au consolidat terasamente pe Drumul Comunal 31, în zona Valea Pojarului, proiectul având valoarea de 2.471.711 lei. În județul Iași s-a reabilitat infrastructura rutieră afectată de viituri în comunele Probota (4.343.614 lei) și Răchiteni (4.297.997 lei). Și în județul Suceava au fost reabilitate drumuri comunale și podețe afectate de inundațiile din iunie-iulie 2018, în comuna Horodniceni (3.992.060 lei), iar în comuna Putna, cu o investiție de  2.197.500 de lei s-a construit un zid de sprijin pentru punerea în siguranță a Centrului social de recuperare și îngrijire Sfântul Nectarie. Cu o investiție de 3.154.763 de lei au fost reabilitate și strazile degradate de calamități în comuna Dodești din județul Vaslui.

Zeci de lucrări contractate pentru anul acesta

Alte 78 de obiective de investiție vor salva vieți și comunități, în perioada următoare, prin Subprogramul „Lucrări în primă urgență”, fiind deja semnate contracte pentru lucrări de reabilitare cu o valoare totală de peste 352,48 milioane de lei, anul acesta. În județul Botoșani, CNI va derula proiecte de peste 30 de milioane de lei pentru consolidarea unor versanți, la Dumeni Havârna și Roma-Nicșeni, dar și pentru modernizarea porțiunilor de drum din aceleași zone afectate de calamități, pe Drumurile Județene 293 și 296. De asemenea, vor fi reabilitate drumurile afectate de pagubele produse de inundații în comuna Ciortești, din județul Iași, proiectul ridicându-se la 1.001.921 lei. Se va construi și un sistem de colectare și evacuare a apelor pluviale la Valea Tulburea, prin amenajarea văii de scurgere și amenajarea unor șanțuri și podețe, proiect în valoare de peste 11 milioane de lei.

Și județul Suceava va beneficia de o investiție de peste 30 de milioane de lei, în trei proiecte pentru reabilitarea drumurilor comunale de la Calafindești, a infrastructurii rutiere afectate de inundaţii din comuna Forăşti și reabilitarea infrastructurii rutiere afectate de inundațiile din anul 2019, din comuna Moara. Lucrări importante de construire și reabilitare a mai multor poduri și podețe se fac, în această perioadă, în județele Arad, Caraș Severin, Maramureș și Teleorman, iar investițiile vor continua.

Parteneri
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au dat vestea pe care nu își dorea să o audă: „Mi-am dat seama că nu…”
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Cât costă inelul cumpărat de Armin Nicoară, iubitei sale Claudia Puican. Familia a rămas fără cuvinte când a auzit suma dată
Cât costă inelul cumpărat de Armin Nicoară, iubitei sale Claudia Puican. Familia a rămas fără...
Gabriela Cristea l-a MINȚIT pe Tavi Clonda? Soțul vedetei a dat-o de gol, fără să își dea seama EXCLUSIV
Gabriela Cristea l-a MINȚIT pe Tavi Clonda? Soțul vedetei a dat-o de gol, fără să...
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată tânăra
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată...
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă:
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Imagini șocante! Ultimele secunde de viață ale tânărului asasinat de motociclistul Americanu
Imagini șocante! Ultimele secunde de viață ale tânărului asasinat de motociclistul Americanu
Monica Tatoiu: ‹‹Tata castiga 85.000 de lei pe luna cand o Dacie era 50.000 de lei››
Monica Tatoiu: ‹‹Tata castiga 85.000 de lei pe luna cand o Dacie era 50.000 de...
Antonia, copleşită de suferinţă: „E greu să știu că nu se simte bine și nu îi sunt alături”
Antonia, copleşită de suferinţă: „E greu să știu că nu se simte bine și nu...
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un băiețel! El e Zanni Jr.: ”Să vii să-ți iei copilul” Cine e MAMA:
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Femeia cu cea mai mare gură din lume. Poate să mănânce o porție întreagă de cartofi dintr-o dată
Femeia cu cea mai mare gură din lume. Poate să mănânce o porție întreagă de...
Loredana Groza, senzație pe plajă cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele pe plajă
Loredana Groza, senzație pe plajă cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele pe...
Adevărata cauză a morții! Ce au găsit în sângele Adrianei Bunea, profesoara decedată după rapel
Adevărata cauză a morții! Ce au găsit în sângele Adrianei Bunea, profesoara decedată după rapel
Ce ascunde Dana Budeanu. Relația specială pe care o are cu Jennifer Lopez. Legătura a pus bazele unei afaceri. FOTO
Ce ascunde Dana Budeanu. Relația specială pe care o are cu Jennifer Lopez. Legătura a...
Iri Columbeanu și Monica, din nou împreună? Omul de afaceri a dezvăluit tot. Detalii BOMBĂ
Iri Columbeanu și Monica, din nou împreună? Omul de afaceri a dezvăluit tot. Detalii BOMBĂ
"Da, l-am ucis pe tata, eram îngrijorat pentru mama!" Un băieţel de 14 ani a...
Dovada clară că Laurenţiu Reghecampf a divorţat. S-a dat de gol imediat după vacanţa din Grecia, cu amanta
Dovada clară că Laurenţiu Reghecampf a divorţat. S-a dat de gol imediat după vacanţa din...
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Singurul loc din România unde bărbații au câte patru neveste. Tinerele sunt alese după culoarea părului: Dacă are păr blond…
Singurul loc din România unde bărbații au câte patru neveste. Tinerele sunt alese după culoarea...
Boala cumplită care seceră tot mai mulți români. Când trebuie să mergi de urgență la spital
Boala cumplită care seceră tot mai mulți români. Când trebuie să mergi de urgență la...
Doliu naţional! A murit unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din România
Doliu naţional! A murit unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din România
Jocuri de noroc la USR . DNA scoate la iveală angajările fictive de la Camera Deputaților. FOTO
Jocuri de noroc la USR . DNA scoate la iveală angajările fictive de la Camera...
Alertă meteo ANM Cod Roșu! Vine urgia în România în următoarele ore. Va fi prăpăd cu furtuni și vijelii puternice
Alertă meteo ANM Cod Roșu! Vine urgia în România în următoarele ore. Va fi prăpăd...
Surpriză de proporții în aplicația Waze. O poți folosi chiar acum
Surpriză de proporții în aplicația Waze. O poți folosi chiar acum
SECRETUL lui Kate Middleton s-a aflat. Ce își aplică pe față pentru un ten impecabil
SECRETUL lui Kate Middleton s-a aflat. Ce își aplică pe față pentru un ten impecabil
COVID-19. Ţările cu risc epidemiologic SARS-CoV-2: Franţa intră pe lista roşie. Noul document publicat de CNSU
COVID-19. Ţările cu risc epidemiologic SARS-CoV-2: Franţa intră pe lista roşie. Noul document publicat de...
Irinel Columbeanu a dezvăluit public ce se întâmplă între el și Monica Gabor: „Credeți-mă că e foarte bine”
Irinel Columbeanu a dezvăluit public ce se întâmplă între el și Monica Gabor: „Credeți-mă că...
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi siluită”
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a...
FOTO. Transformarea milionarului care o plimba pe Daniela Crudu cu elicopterul la vila lui! Ioan Neculaie, aproape imposibil de recunoscut pe litoral
FOTO. Transformarea milionarului care o plimba pe Daniela Crudu cu elicopterul la vila lui! Ioan...
Are corp de adolescentă, deși are 46 de ani. Cum arată când se întoarce cu fața e incredibil
Are corp de adolescentă, deși are 46 de ani. Cum arată când se întoarce cu...
N-au ținut cont că-s în public și au dat frâu liber imaginației! Două vedete, scene interzise pe plajă în Mykonos
N-au ținut cont că-s în public și au dat frâu liber imaginației! Două vedete, scene...
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 5 august 2021: Numerele extrase - Joker, Noroc LIVE Premiu de aproape 6 milioane euro la Joker!
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 5 august 2021: Numerele extrase - Joker, Noroc LIVE...
De ce ard  Italia, Turcia şi Grecia?
De ce ard Italia, Turcia şi Grecia?
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele mai iubite branduri de încălţăminte din lume. Milioane de oameni poartă astăzi pantofii săi
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele...
"Să înjure Laurențiu? Copiii? Pe mine??!" Prodanca, noi dezvăluiri despre căsnicia cu Reghe
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS
Fotografii în exclusivitate cu Nicu Ceaușescu înainte să moară
Fotografii în exclusivitate cu Nicu Ceaușescu înainte să moară