Acasă » Știri » Știri interne » Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu

Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu

De: Cancan 21/02/2014 | 16:12
Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu

Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, fiind suspectat ca a intocmit si a avizat proiectul OUG privind ASF

Mai mult decat atat, acesta ar fi acceptat „protejarea frauduloasa” a intereselor SC Carpatica, informeaza DNA.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, vineri, ca in dosarul „Carpatica” a fost extinsa urmarirea penala si fata de Dan Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu.

„In perioada mai – iunie 2013, inculpatii Carabulea Ilie, Mirzac Marian, Mustatea Radu, impreuna cu alte persoane, au constituit un grup infractional organizat in vederea savârsirii de infractiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA. In urma cercetarilor efectuate pâna in prezent au rezultat date cu privire si la participarea altor persoane la activitatea infractionala care face obiectul cercetarilor prezentei cauze penale”, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Victor Ponta e hotarat sa puna capat tranzitiei de la societatea comunista spre o tara europeana
Victor Ponta e hotarat sa puna capat tranzitiei de la societatea comunista spre o tara europeana

Din ordonanta de extindere a urmaririi penale intocmita de procurori rezulta ca exista date si indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii decembrie 2013, Dan Radu Rusanu „a exercitat presiuni”, in calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, asupra mai multor societati de asigurari, „urmarind si reusind” impunerea lui Radu Mustatea la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), asociatie profesionala formata din toate societatile de asigurari din România, autorizate sa practice asigurari de raspundere civila auto obligatorii si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspunde civila auto Carte verde.

„De asemenea, cunoscând ca inculpatul Mirzac Marian proteja interesele financiare ale SC Carpatica Asig SA, suspectul Rusanu Radu Dan a intreprins demersuri in vederea inlaturarii, din cadrul Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara a suspectului Tudor Daniel George, care detinea functia de vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor si in vederea inlocuirii acestuia cu Mirzac Marian. In felul acesta presedintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasa a intereselor SC Carpatica Asig SA”, a precizat DNA.

In acest context, sustin procurorii, Dan Radu Rusanu a facut demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvern, „care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup”.

Potrivit DNA, Rusanu ar fi intocmit proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 93/2013, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in România si a avizat, in calitate de presedinte al ASF, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat in sedinta de guvern din 16 octombrie 2013 si publicat in Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.

Procurorii DNA i-au oprezentat vineri lui Dan Radu Rusanu acuzatiile si calitatea procesuala, in conformitate cu prevederile articolului 307 din Codul de procedura penala.

Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, a declarat, la iesirea de la DNA, ca, in opinia lui, motivul pentru care a fost chemat de procurori are legatura mai mare cu Astra decât cu ordonanta ASF, precizând ca martea viitoare va avea raspunsul privind urmarirea sa penala.

Dan Radu Rusanu a spus ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care a fost modificat numarul de membri din Consiliul ASF de la 11 la noua, respectând cu strictete criteriile din lege privind experienta, vechimea si, in special, incompatibilitatea cu membrii Parlamentului, a fost solicitata de Comisia Europeana si de Fondul Monetar International.

„Eu cred ca are legatura mai mult cu Astra decat cu ordonanta, petnru ca ati vazut si dumneavoastra o declaratie a domnului presedinte Basescu, in care spune ca pentru actiunea nejustificata la Astra ar trebui sa raspunda conducerea incompetenta a ASF-ului. Vom vedea peste doua, trei, patru saptamâni daca actiuneea incompetentilor de la ASF a fost nejustificata vizavi de Astra sau domnul presedinte Basescu probabil ca a conchis ca aceasta actiune este nejustificata ca sa-si apere pe prietenul dânsului, domnul Dan Adamescu”, a mai spus Dan Radu Rusanu.

_____

CITESTE SI:

Victor Ponta raspunde atacurilor lui Traian Basescu: „Sunt declaratii iresponsabile si politicianiste”

Premierul Victor Ponta, mesaj de susţinere pentru Michael Schumacher: „Sper ca momentele foarte grele de încercare…”

_____

In dosarul „Carpatica”, omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai – decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari.

In aceeasi cauza, Laura Chitoiu, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, este urmarita penal pentru abuz contra intereselor publice, in calitate de director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara. Laura Chitoiu s-a autosuspendat din functia de director al Directiei Avizari din cadrul ASF.

In dosarul „Carpatica” mai sunt urmariti penal Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, si Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar la Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Ilie Carabulea si Marian Mirzac au fost arestati preventiv in 29 ianuarie, de Tribunalul Bucuresti. In cazul lui Radu Mustatea, instanta a dispus masura interdictiei de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile. In 12 februarie, Marian Mirzac a demisionat din functia de membru neexecutiv in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Procurorii DNA au cerut Parlamentului si Guvernului sa le puna la dispozitie, in dosarul „Carpatica”, mai multe documente legate de OUG despre care exista suspiciunea ca ar fi fost emisa pentru a proteja interesele firmei de asigurari Carpatica.
In 16 octombrie 2013, Guvernul a aprobat, prin Ordonanta de urgenta, reducerea componentei Consiliului ASF de la 11 la 9 membri, desi prevederea fusese inclusa si intr-un proiect de lege aprobat de Camera Deputatilor si trimis la Senat. Concomitent, Ministerul Finantelor Publice a publicat la sectiunea transparenta decizionala a paginii web a institutiei proiectul de ordonanta de urgenta.

Documentul stabilea, printre altele, ca membrii Consiliului ASF trebuie sa indeplineasca si conditia de a avea o experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta.

Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara Daniel Tudor anunta atunci ca nu va mai candida pentru aceasta functie din motive personale si ca urmare a unei posibile incompatibilitati cu statutul de senator al sotiei, Doina Tudor.
Presedintele Basescu a declarat, miercuri, ca cere Parlamentului revocarea „imediata” a intregii conduceri a ASF, sustinând, referitor la aceasta institutie, ca este „o cloaca, unde si-au gasit loc de parcare toti clientii politici, altfel profund incompetenti si nepregatiti pentru aceasta munca”.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca presedintele Traian Basescu a cerut revocarea conducerii ASF deoarece patronul societatii Astra Asigurari, unul dintre sponsorii sai, are probleme.
„Consider ca atacul domnului presedinte Basescu este legat ca una din companiile fata de care domnia sa este foarte apropiat, cea a domnului Adamescu, a fost, este investigata de catre ASF si de catre institutiile statului”, a spus Ponta.

A.P

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Acest bărbat a aruncat o cameră de filmat, într-o gaură adâncă de 93 de metri, sub ANTARCTICA, și a făcut o descoperire ireală. Iată imaginile!
Acest bărbat a aruncat o cameră de filmat, într-o gaură adâncă de 93 de metri,...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42 de ani!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Cele mai FIERBINȚI 40 de IMAGINI în care a apărut vreodată KIM KARDASHIAN! Îți TAIE RESPIRAȚIA
Cele mai FIERBINȚI 40 de IMAGINI în care a apărut vreodată KIM KARDASHIAN! Îți TAIE...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Zodia care nu se dă niciodată bătută, indiferent cât de grea este viața
Zodia care nu se dă niciodată bătută, indiferent cât de grea este viața
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce...
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Imagini sfâșietoare cu văduva lui Costel Corduneanu. Femeia nu s-a putut dezlipi de sicriul soțului ei. Fostul luptător a fost condus pe ultimul drum de familie și cunoscuți
Imagini sfâșietoare cu văduva lui Costel Corduneanu. Femeia nu s-a putut dezlipi de sicriul soțului...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre ei doi: „Virginia, chiar nu mă șochează nimic în lumea asta, crede-mă.”
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape...
Lidl bagă la ofertă de sâmbătă, 20 aprilie 2024, produsele pe care toți românii le caută. Se vor vinde ca pâinea caldă
Lidl bagă la ofertă de sâmbătă, 20 aprilie 2024, produsele pe care toți românii le...
Filmul care e foarte popular pe Netflix. Are o poveste unică, a rupt topul în întreaga lume și e la mare căutare și în România
Filmul care e foarte popular pe Netflix. Are o poveste unică, a rupt topul în...
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
BANC | „Bulă, poți să-mi împrumuți 500 de lei până la salariu?”
BANC | „Bulă, poți să-mi împrumuți 500 de lei până la salariu?”
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz! Imagini colosale
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească....
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră:
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
Mellina s-a confruntat cu probleme mari de sănătate. A fost la un pas de anorexie. Cum s-a vindecat după ce a mers la o mănăstire
Mellina s-a confruntat cu probleme mari de sănătate. A fost la un pas de anorexie....
Ai cont și card la Raiffeisen Bank România? Gigantul a făcut un anunț important pentru toți clienții. Ce nu mai ai voie să faci
Ai cont și card la Raiffeisen Bank România? Gigantul a făcut un anunț important pentru...
Explozie de iubire pentru doi căței care își văd stăpâna! Clipul care a topit sute de mii de inimi în doar câteva secunde
Explozie de iubire pentru doi căței care își văd stăpâna! Clipul care a topit sute...