Primarul General, Sorin Oprescu, se afla intr-o vizita oficiala in Israel, in perioada 25-27 martie 2014

Publicat: 26/03/2014 | 18:27
Primarul General, Sorin Oprescu, se afla intr-o vizita oficiala in Israel, in perioada 25-27 martie 2014

Astazi a fost primit de presedintele Shimon Perez, in semn de recunoastere a eforturilor pe care Primaria Municipiului Bucuresti le-a facut de-a lungul timpului pentru Comunitatea Evreiasca din Romania.

Shimon Peres, presedintele Israelului: „Stiu ca dumneavoastra, personal, ati facut multe fata de Comunitatea Evreiasca. Memorialul Holocaustului, lucrarile de refacere a Templului Coral sunt doar cateva dintre actiunile in care v-ati implicat personal. Ati demonstrat ca ati fost si sunteti un prieten al evreilor.
Cred ca asta spune multe despre dumneavoastra. E vorba, in cele din urma, de latura dumneavoastra umana”
.

Sorin Oprescu

Cei doi demnitari au discutat despre intarirea relatiile romano-israeliene, in special in privinta unor domenii de interes major: agricultura, sanatatea si turismul. Referindu-se la colaborarea dintre cele doua state, Sorin Oprescu si-a exprimat increderea in reluarea unora dintre investitiile blocate pentru moment, dar si-a luat si angajamentul sa sprijine eforturile investitorilor israelieni, reducand timpul de asteptare cauzat de birocratie, cel putin din punctul de vedere al Administratiei locale.

„Romania a avut o agricultura puternica. Noi punem pe picioare o agricultura medicala stiind ca cele mai multe leacuri se gasesc in alimentele pe care le consumam. Am fi bucurosi sa colaboram in acest domeniu si, bineinteles si in cel medical, Israelul producand peste 15% din aparatura medicala la nivel global. Vom incuraja investitiile israeliene in Romania. Tinem minte ca Romania a salvat sute de mii de evrei, multi dintre ei traind astazi in Israel si amintindu-si cu bucurie si cu mandrie de tara de unde au plecat. Exista o prietenie istorica intre cele doua tari si apreciem pozitia Romaniei in mai toate subiectele de interes. Sunt bucuros ca ati venit la Iersualim si imi doresc sa mentinem legaturile de prietenie”, a incheiat Shimon Peres, presedintele Israelului.

Sorin Oprescu

Primarul General, Sorin Oprescu, a avut astazi o intrevedere si cu Primul Ministru israelian, Benjamin Netayahu, la sediul Guvernului. Cei doi oficiali au convenit asupra unei colaborari mai apropiate intre cele doua tari.

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului: „Imi reamintesc cu placere de vizita pe care am facut-o la Templul Coral. Este o sinagoga unica in lume, pe interiorul cupolei fiind trecute numele tuturor rabinilor importanti. Ultimul dintre cei ce se gasesc acolo este Theodor Herzl care, desi in viata la data inaugurarii, a fost inclus intre cei mai importanti lideri spirituali ai poporului nostru. Importanta si contributia lui Herzl la crearea statului israelian demonstreaza viziunea pe care au avut-o inaintasii nostri si, de aceea, pentru noi, Templul Coral are o semnificatie aparte. Va multumesc si pe aceasta cale pentru grija pe care ati aratat-o in toti acesti ani comunitatii noastre si acestui templu. Vreau sa colaboram pentru viitor, Israelul fiind probabil urmatorul loc din lume dupa Romania, ca tara in care se vorbeste limba dumneavoastra”.

Sorin Oprescu

Sorin Oprescu: „Rememorez cu placere intalnirea pe care am avut-o in urma cu 5 ani si sunt mandru ca ceea ce am promis atunci, astazi este in buna masura concretizat. Ma refer la ceea ce tine de Administratia locala bucuresteana in relatia cu Comunitatea Evreiasca de la Bucuresti”.

Primarul General s-a intalnit tot astazi si cu primarul orasului Ierusalim, Nir Barkat, pe care l-a asigurat de acelasi interes, legat de o colaborare trainica pe viitor, mai ales in domeniul sanatatii.

Sorin Oprescu

„Dupa mai bine de 40 de ani, in Bucuresti se construieste un nou spital public. Acest spital, proiectat la nivelul cerintelor de performanta ale actului medical al zilelor noastre, va fi unul de pediatrie, aflat in administrarea directa a Primariei Municipiului Bucuresti. Doresc sa beneficiem de sprijinul colegilor nostri israelieni pentru dezvoltarea sectiei de chirurgie cardio-vasculara pediatrica si am convingerea ca impreuna putem lucra in folosul tuturor semenilor nostri, deopotriva israelieni si romani”, a declarat Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu

Nir Barkat , Primarul orasului Ierusalim: „Suntem foarte interesati sa va sprijinim in domeniul medical. Centrul Medical Universitar Hadassa a dezvoltat cercetare de nivel inalt, este in top 10 in lume. Avem doctori foarte buni, profesionisti de renume international”.

In cadrul vizitei sale in Israel, Primarului General, Sorin Oprescu va avea o intrevedere bilaterala cu omologul sau de la Tel Aviv, precum si intalniri cu alte oficialitati israeliene responsabile de siguranta cetateanului.

Citește și...