Privații care fac teste pentru coronavirus, verificați de Consiliul Concurenței

Publicat: 12/08/2020 | 20:18
Privații care fac teste pentru coronavirus, verificați de Consiliul Concurenței

Privații care fac teste pentru coronavirus vor fi verificați de Consiliul Concurenței. Iată de ce s-a decis această măsură. 

​Consiliul Concurenței analizează companiile din piața privată de sănătate care fac teste pentru depistarea Covid-19.

Testele PCR, cele mai precise analize medicale pentru a depista infecţia cu noul coronavirus, sunt printre cele mai căutate investigaţii medicale la marile clinici private.

Autoritățile au decis să verifice privații care fac teste după ce în piaţă au apărut informaţii legate de preţurile acestor analize, care diferă de la un operator la altul.

Confom procedurilor, dacă vor exista indicii care să arate o posibilă încălcare a legii concurenţei, va urma o investigaţie din partea autorităţii competente. Nu a existat o plângere punctuală, iar Consiliul Concurenţei s-a autosesizat în acest caz, scrie Mediafax.

Diferențele de preț sunt destul de mari

Potrivit datelor ZF din call centerele celor mai mari clinici private care fac teste, la 13 iulie, un pacient plătea între 250 şi 350 de lei dacă solicita un test Covid şi nu se încadra în criteriile Institutului de Sănătate Publică pentru testare gratuită.

La stat, preţul este uşor mai mic decât la privat, în funcţie însă de zonă. De exemplu, la Tulcea, în spitalul judeţean, testul PCR la ce­rere costă 250 de lei, iar la Spitalul Universitar din Bucu­reşti, preţul este de 300 de lei, potrivit datelor aferente zilei de 13 iulie.

Zilnic, grupul de comunicare strategică anunţă mii de teste făcute de români la cerere. De exemplu, astăzi, din totalul de 22.600 de teste prelucrate în ultimele 24 de ore, 8.500 au fost la cerere, adică 37% din total.

Dincolo de preţul pe care pacienţii îl plătesc pentru testare, aceştia sunt nevoiţi şi să aştepte chiar şi două săptămâni pentru recoltare.

Foto: pixabay.com