Acasă » Știri » Știri interne » PROGNOZA METEO! Ce ne aşteaptă în luna februarie

PROGNOZA METEO! Ce ne aşteaptă în luna februarie

De: Cancan 01/02/2017 | 08:47
PROGNOZA METEO! Ce ne aşteaptă în luna februarie

Deşi ceaţa, chiciura şi fulguielile uşoare nu lipsesc din peisaj, vremea începe să se încălzească la mijlocul săptămânii. Meteorologii prognozează temperaturi pozitive, de 9 grade Celsius în sud-estul ţării şi chiar 13 grade în Banat şi Crişana, potrivit adevarul.ro.

Începând de miercuri mercurul din termometre începe să depăşească limita de zero grade în mai multe zone din ţară. Conform meteorologilor, chiar dacă temperaturile vor creşte uşor faţă de intervalul precedent, vremea va fi rece încă în cea mai mare parte a ţării, local geroasă dimineaţa şi noaptea în centru şi sud. La deal şi de munte cerul va fi variabil, dar în zonele joase de relief, în special cele din sud, va fi nebulozitate joasă sau ceaţă cu depunere de chiciură şi, trecător, fulguieli. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -5…-4 grade în zonele cu ceaţă persistentă din sud şi 8…9 grade în Dealurile de Vest, iar cele minime se vor situa, în general, între -13 şi 1 grad.

Anomalii termice

Joi, încălzirea va fi mai accentuată, mai ales la deal şi munte. Cerul va avea înnorări în vestul şi nord-vestul ţării, unde local şi temporar va ploua slab, iar în sud şi est vor fi nori joşi sau ceaţă şi, trecător, burniţă sau fulguieli. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -4 grade în zonele cu ceaţă persistentă din Lunca Dunarii şi 11 grade în dealurile Banatului, iar cele minime se vor situa, în general, între -8 şi 2 grade. Sfârşitul de săptămâna aduce mai degrabă vreme de primăvară. Va continua să se încălzească în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales la deal şi la munte, unde va fi mai cald decât în mod obişnuit la începtului lunii februarie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte la sfârşitul intervalului în jumătatea vest a ţării, iar în zonele joase de relief, local, va mai fi ceaţă.

Cald în sud, frig în restul ţării

Din punct de vedere termic, meteorologii anunţă că ultima lună de iarnă – februarie 2017 se va apropia de normalul perioadei, cel puţin în sudul ţării. În restul regiunilor, va fi mai frig decât în mod normal. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), temperatura medie în luna februarie va avea valori apropiate de normalul climatologic în regiunile sudice, sud- estice şi local în cele vestice şi în general sub normă în restul teritoriului. Specialiştii în meteorologie spun că înainte de 7 februarie nu sunt şanse să avem precipitaţii, însă vremea nu este cea mai potrivită pentur culturile agricole. După această dată vor apărea precipitaţii ce vor avea o tendinţă spre excedent în centrul şi local vestul ţării, iar în celelalte regiuni vor fi apropiate de normele climatologice.

Temperaturi de 13 grade

În următoarele două săptămâni, vremea se va încălzi accentuat, ajungând chiar la maxime de 13 grade Celsius în Banat şi Crişana, iar precipitaţiile vor fi slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de apariţie atât în primele zile din februarie, cât şi în cursul săptămânii viitoare, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 30 ianuarie – 12 februarie 2017.

Vreme bună în Banat

În Banat, vremea va fi rece la începutul intervalului, cu medii termice de 2 — 3 grade ziua şi între—7 şi—6 grade noaptea. Pe de altă parte, în perioada 1-4 februarie, se va resimţi un proces de încălzire treptată ce va determina maxime diurne de 12 — 13 grade şi minime nocturne de 1 — 3 grade. Ulterior, până spre 7 februarie, valorile termice vor scădea de la o zi la alta, spre valori normale pentru această perioada a anului, respectiv temperaturi maxime de 7 — 8 grade şi minime între—1 şi 0 grade, medii ce se vor menţine aproximativ constante până la sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea pentru precipitaţii la nivel local şi, în general, slabe cantitativ, va fi mai mare în jurul datei de 1 februarie şi în intervalul 5 — 10 februarie.

Variaţii termice în Crişana

În Crişana, media temperaturilor maxime va creşte, de la aproximativ 3 grade în prima zi a intervalului de prognoză, până la 13 grade pe 4 şi 5 ianuarie, când vremea va deveni caldă pentru această perioadă. Între 5 şi 7 februarie, vremea se va răci treptat, valorile termice devenind apropiate de normele perioadei, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 7 — 8 grade, în jurul căreia se vor menţine până la finalul celor două săptămâni de prognoză. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie asemănătoare, media temperaturilor minime fiind în creştere de la—7 grade, la începutul intervalului, până spre 3 grade, în intervalul 4 — 6 februarie. O uşoară răcire va avea loc ulterior, fapt care va determina scăderea temperaturii spre valori medii apropiate de normele perioadei, de 7 — 8 grade, ziua, şi—2 până la zero grade noaptea, ce se vor menţine relativ constante între 7 şi 13 februarie. Precipitaţii, în general slabe şi pe arii restrânse, sunt prognozate în intervalele 31 ianuarie — 2 februarie, respectiv 5 — 10 februarie.

Rece în Transilvania

În Transilvania, primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme rece, cu medii termice diurne de zero grade Celsius şi nocturne de la—12 la—10 grade Celsius. Începând cu 1 februarie, regimul termic va marca o creştere, astfel încât, între 4 şi 6 februarie, vremea va deveni caldă pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de 8 — 9 grade şi minime de aproximativ—2 grade, în medie. În a doua săptămână a intervalului de prognoză, mediile temperaturii aerului nu vor avea variaţii importante, vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic şi vor avea valori de 5 — 6 grade ziua şi între—5 şi—3 grade noaptea. Precipitaţii slabe, trecătoare, se vor semnala izolat în jurul datei de 2 februarie, iar ulterior probabilitatea va fi în creştere în intervalul 6 — 10 februarie.

Temperaturi normale pentru această perioadă

În Maramureş, până pe 4 — 5 februarie, temperaturile diurne vor fi în creştere, de la o medie regională de un grad Celsius până la 9 — 10 grade, iar minimele nocturne vor avea o evoluţie similară, crescând de la—8 grade la 0-1 grad, în prima săptămână a intervalului de prognoză. Debutul celei de-a doua săptămâni va fi caracterizat de o răcire a vremii, care va determina ulterior un regim termic apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului. Astfel, între 7 şi 12 februarie, vor fi temperaturi maxime de aproximativ 6 grade şi minime cuprinse între—4 şi—2 grade, în medie, fără variaţii semnificative de la o zi la alta. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai mare pe 2 şi 3 februarie şi, din nou, în intervalul 5 — 10 februarie, dar acestea vor fi în general slabe cantitativ.

Se încălzeşte şi în Moldova

În primele zile ale intervalului, în Moldova, deşi regimul termic diurn va marca o creştere treptată, vremea se va menţine rece, cu temperaturi maxime de la—2 la zero grade, respectiv minime de la—10 la—8 grade. Până pe 4 februarie, un proces de încălzire treptată va determina creşterea valorilor termice diurne spre o medie de 10 grade, în timp ce minimele nocturne vor atinge zero grade, vremea devenind caldă pentru această perioadă. La începutul celei de-a doua săptămâni, vremea se va răci, astfel încât mediile termice vor deveni apropiate de normele perioadei, respectiv între 4 — 5 grade ziua şi de la—4 la—2 grade noaptea, situaţie ce se va menţine pe parcursul întregii săptămâni. Precipitaţii în general slabe cantitativ şi pe arii destul de restrânse se vor semnala, cu o probabilitate mai mare, în intervalul 6 — 10 februarie.

Îngheţ în Dobrogea

În Dobrogea, în prima săptămână, vremea va fi în general în încălzire, de la valori medii maxime de—2 grade în prima zi, până la 8 — 9 grade în jurul datei de 5 februarie, perioadă în care va fi cald pentru această dată. În cea de-a doua săptămână, valorile termice diurne vor începe să scadă uşor şi treptat, astfel că în ultimele zile ale intervalului vor ajunge să se situeze în jurul celor specifice perioadei. Temperaturile minime vor scădea la finalul lunii ianuarie până la valori medii de până la—7 grade Celsius, apoi vor fi în creştere, astfel că, în intervalul 4 — 8 februarie, media lor va deveni uşor pozitivă. După data de 8 februarie, minimele termice vor coborî din nou sub pragul îngheţului. Până spre sfârşitul primei săptămâni, doar izolat şi trecător vor fi precipitaţii slabe, izolate, după care probabilitatea ca acestea să devină mai frecvente va creşte, dar vor fi în general slabe cantitativ.

Cald şi răcire treptată în Muntenia

În Muntenia, valorile termice diurne nu vor avea variaţii semnificative până la începutul lunii februarie, iar media lor va fi în jurul a—1 grad Celsius. Ulterior, până în 5 — 6 februarie, vor creşte şi vor atinge o medie pe întreaga regiune de 8 — 9 grade, astfel vremea devenind mult mai caldă decât în mod normal la această dată. După 6 februarie, vremea se va răci uşor şi treptat, iar în ultimele zile din interval maximele vor ajunge la o medie în jurul valorii de 5 grade. Temperaturile minime vor fi în scădere până în dimineaţa de 1 februarie, atunci când media lor va fi de—10 grade, apoi vor creşte semnificativ, astfel că în data de 7 februarie vor fi apropiate de zero grade. În ultimele zile din interval vremea se va răci din nou, dar de această dată scăderea de temperatură va fi uşoară, iar media minimelor termice va ajunge la sfârşitul intervalului spre—3 grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi mai ridicată la începutul intervalului, când se vor semnala pe spaţii mici, dar mai ales după data de 5 februarie, când vor fi şi zile în care vor putea sa apară pe arii extinse.

În Oltenia, vreme deosebit de rece

În Oltenia, până la mijlocul primei săptămâni, vremea se va menţine rece, cu o medie a temperaturii maxime între—2 şi un grad Celsius. După această perioadă, se va încălzi, la început în zonele mai înalte de relief, apoi şi la câmpie, iar media valorilor diurne va ajunge până la 8 grade în jurul datei de 5 februarie. În cea de-a doua săptămână, regimul termic va fi în scădere uşoară, până la medii de 4 — 5 grade, la finalul intervalului. Temperaturile nocturne vor fi, în medie, sub pragul îngheţului, în ambele săptămâni. Cel mai frig va fi în dimineaţa de 1 februarie, când media minimelor termice va fi în jurul a—9 grade, iar cele mai mari valori se vor atinge în intervalul 5 — 8 februarie, când această medie va fi de la—1 grad la zero grade. În prima săptămână, doar izolat vor fi condiţii de precipitaţii slabe, iar în cea de-a doua este posibil ca trecător acestea să apară pe spaţii mai mari.

Zero grade la munte

La munte, în primele două zile ale intervalului de prognoză, se vor înregistra valori diurne situate, în medie, în jurul a—4 grade şi nocturne între—11 şi—9 grade, dar în perioada 1 — 5 februarie vremea se va încălzi şi se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime de 5 — 6 grade, respectiv ale celor minime de—2 grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. Revenirea la normal a regimului termic va fi determinată de răcirea prognozată pentru 6 februarie, astfel încât, în intervalul 7 — 12 februarie, se vor înregistra medii termice comparabile cu cele climatologic normale, respectiv zero grade pe timpul zilei, şi—6 grade noaptea, fără variaţii semnificative în cea această a doua săptămână a intervalului de prognoză. Precipitaţii slabe se vor semnala izolat în jurul datei de 2 februarie şi, din nou, în intervalul 6 — 10 februarie. Estimările publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Gestul EXTREM al unui zidar din Italia, nemulțumit că nu și-a primit salariul. Colegii săi au chemat de urgență forțele de ordine
Gestul EXTREM al unui zidar din Italia, nemulțumit că nu și-a primit salariul. Colegii săi...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
N-a mai apărut niciodată AȘA: Nadia Comăneci, IMAGINEA ZILEI! Cum a fost fotografiată
N-a mai apărut niciodată AȘA: Nadia Comăneci, IMAGINEA ZILEI! Cum a fost fotografiată
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Situație dramatică în cazul regretatei Naomy! Familia nu are nici măcar loc de veci: „Nu-i interesează…”
Situație dramatică în cazul regretatei Naomy! Familia nu are nici măcar loc de veci: „Nu-i...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Bogdan de la Ploiești și Cristian Pucean se pregătesc să devină părinți: „Știe toată lumea cât de mult iubesc eu copilașii”. Cei doi au făcut marele anunț după împăcare
Bogdan de la Ploiești și Cristian Pucean se pregătesc să devină părinți: „Știe toată lumea...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Care este cel mai straniu lac din România. Liliecii au fost văzuți zburând haotic deasupra lui
Care este cel mai straniu lac din România. Liliecii au fost văzuți zburând haotic deasupra...
Insula post-apocaliptică pe care doar foarte puțini ajung să pună piciorul. E unul dintre cele mai stranii locuri din lume
Insula post-apocaliptică pe care doar foarte puțini ajung să pună piciorul. E unul dintre cele...
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total OBLIGATORII
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Aceste zodii trec prin momente de vis. Totul le merge din plin
Aceste zodii trec prin momente de vis. Totul le merge din plin
Câți BANI primește pe lună un ospătar în Mamaia Nord, în 2024. Are cazarea asigurată + 800 lei bonuri de masă
Câți BANI primește pe lună un ospătar în Mamaia Nord, în 2024. Are cazarea asigurată...
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a transmis Bunesa
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Geanina din Las Fierbinți este însărcinată. Actrița a postat primele imagini cu burtica
Geanina din Las Fierbinți este însărcinată. Actrița a postat primele imagini cu burtica
Orașul din România care va renaște spectaculos. Investiția unui gigant italian îl va transforma complet
Orașul din România care va renaște spectaculos. Investiția unui gigant italian îl va transforma complet
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România