Serviciul Roman de Informatii ar vrea ca fiecare calculator conectat la internet sa fie inregistrat intr-o baza de date la dispozitia autoritatilor, pentru ca raufacatorii online sa fie mai usor identificati.
La fel, structura informativa ar vrea acces nelimitat la dispozitivele si datele romanilor, salvate in PC-urile si device-urile proprii, solicitand ca perchezitia electronica sa fie desfasurata de procurori fara mandat de la un judecator.
Propunerile, de-a dreptul halucinante, se regasesc in proiectul Legii privind Securitatea Cibernetica, initiat de Serviciul Roman de Informatii, si care asteapta sa fie discutat de parlamentari. La dezbaterea din Comisia de Tehnologia Informatiilor si Comunicatii din cadrul Camerei Deputatilor, a participat generalul SRI Dumitru Dumbrava, iar Interventia sa a fost “taxata” de organizatia pentru apararea drepturilor omului, APADOR-CH.
Argumentul forte: cresterea amenintarilor cibernetice
“In fiecare secunda sunt 8 noi utilizatori ai Internetului si 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. in 24 de ore se scriu 250.000 de coduri malitioase. Un troian poate sa infecteze in zilele noastre 1,2 miliarde de PC-uri. Noi putem sa avem rabdare, dar realitatea obiectiva si virtuala nu are rabdare cu noi. Câte victime au fost in cele doua saptamâni de secunde de când discutam noi aceasta lege?” si-a argumentat pozitia generalul Dumbrava.
Potrivit proiectului de lege privind securitatea cibernetica, perchezitia informatica se poate efectua chiar daca persoana vizata nu a comis nicio fapta penala/infractiune si fara sa mai fie nevoie de autorizatia unui judecator. Deci, o consecinta grava a adoptarii proiectului de lege este ca persoanele care nu comit infractiuni vor avea mai putine drepturi si garantii decât cele care comit infractiuni.
“Un fel de viol”
Generalul SRI spune ca este normal ca serviciile sa poata avea acces oricând la datele de logare dintr-un computer infectat, care poate e folosit in criminalitatea cibernetica fara ca utilizatorul lui sa stie (din cauza unui virus). Dumbrava considera ca, dimpotriva, apelul la decizia unui judecator nu este esentital, câta vreme „daca mergi cu computerul la depanat nu treci mai intai pe la judecator ca sa-i ceri avizul ca depanatorul sa se uite in computerul tau”.
Deputatul PP-DD Vasile Oajdea, presedintele Comisiei de IT, s-a opus categoric initiativei SRI. “Cand omul merge la depanator o face pe riscul sau. E dreptul fiecaruia sa faca ce vrea cu computerul personal, e altceva când iti intra cineva cu forta in el. Ce propuneti dumneavoastra este un fel de viol. De ce nu mergeti acum pe strada ca sa intrebati o domnisoara daca e de acord sa-i faceti un control? a spus parlamentarul.
CITESTE SI: Intalnirile “in oglinda” ale membrilor “retelei Microsoft”. Soapte la zece luni distanta!
(M.N.)