Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, marţi, la „Marius Tucă Show”, întrebat fiind de ce nu a fost trimisă o ambulanţă în cazul Alexandrei Măceşanu, că indexul de la 112 era pentru persoană răpită şi a fost anunţată Poliţia, nu şi Ambulanţa.
„Serviciul 112 e administrat la nivelul STS, noi beneficiem doar de apelurile pe 112, pe care le preluăm. (…) Este vorba de indexuri care sunt stabilite cu toate serviciile. De regulă, se trimite ambulanţă când se ştie unde este persoana. Acolo indexul nu a pus ambulanţă în ascultare, ci doar poliţie. Am înţeles că indexul era de persoană răpită şi poliţia a fost anunţată. Ambulanţa, dacă era anunţată, mergea la prima casă, unde a mers şi poliţia iniţial. Misiunea de noapte nu a mai venit prin 112. În misiunea de noapte putea să fie solicitată ambulanţă de către cei care au iniţiat misiunea de noapte. Apelul de seară nu a mai trecut prin 112. Acolo putea să fie chemată ambulanţa, dacă se considera necesar pentru misiune”, a declarat Raed Arafat, la emisiunea „Marius Tucă Show”.
Ministrul interimat de Interne Mihai Fifor a declarat marţi, la „Marius Tucă Show”, că în cazul intervenţiei de la Caracal a reieşit multă eroare umană, nepricepere multă şi indolenţă multă.
„A fost un şir nefericit de erori, proastă comunicare, a fost cel mai nefericit mixt de neconcordanţe posibil, care s-a soldat cu moartea Alexandrei, lucru pe care îl regretăm”, a spus Mihai Fifor, la „Marius Tucă Show”.
„Tot acest şir de erori a arătat breşe, fie că discutăm de STS, Poliţie, jandarmi. Am văzut că acest lanţ al sistemului nu funcţionează. Sigur că putem face destituiri, încercăm să îi pedepsim pe cei care au greşit, dar încercăm să învăţăm din ce a fost la Caracal. A fost eroare umană multă, nepricepere multă, indolenţă multă. Cercetarea din Poliţie pe care o facem va arăta toate aceste chestiuni”, a mai spus Mihai Fifor, despre cazul de la Caracal.
Poliţiştii au fost acuzaţi că au intervenit cu întârziere în cazul de la Caracal, neputând să salveze viaţa Alexandrei Măceşanu, fata de 15 ani care a apucat să îşi anunţe răpirea la 112. Adjunctul Poliţiei Olt Nicolae Alexe a fost acuzat că a apelat la o firmă de pază pentru a afla locaţia maşinii suspecte, lucru ce a întârziat salvarea, iar din datele primite a ajuns la trei locaţii greşite aparţinând membrilor unui clan.
Totodată, dintre neregulile constatate au fost cele legate de lipsa de reacţiei sau reacţie întârziată, modul în care poliţiştul care a preluat apelul Alexandrei la 112 a vorbit cu aceasta sau organizarea dezastruoasă a operaţiunilor.
În urma cazului Caracal au demisionat sau au fost demişi: Ministrul de Interne- Nicolae Moga, şeful şi adjunctul Poliţiei Olt, şeful Poliţiei Caracal, prefectul şi subprefectul de Olt, iar mai târziu, pentru declaraţiile făcute, ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu.
Şeful DSU şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că în raportul privind îmbunătăţirea serviciului 112, care va fi prezentat miercuri premierului, vor fi incluse şi informaţii privind sistemul AML care permite localizarea rapidă, dar şi limitările acestuia.
„Am avut şi întâlniri în paralel al grupului jruidic care să lucreze pe textele legislative. Ne-am consultat ieri cu cei de la protecţia datelor. Astăzi (marţi, n.r.) vom vedea formă finală a raportului şi formă finală a textelor. Astăzi se lucrează la formă finală a textelor. După ce vom prezenţa premierului dacă acesta hotărăşte le vom face publice”, a declarat Raed Arafat la Marius Tucă Show.
La rândul său, ministrul interimar Mihai Fifor, a declarat că acel raport va conţine soluţii de îmbunătăţire a sistemului de urgenţă.
În privinţa sistemului AML (advanced mobile location), care ar permite localizarea rapidă a celui care sună la 112, Arafat a precizat că sunt limitări, care vor fi incluse în raport.
„Dacă terminalul telefonic folosit de Alexandra este unul vechi, chiar în cazul în care era implementat AML, era imposibil localizarea. Să nu creăm aşteptări false. Sistemul AML are nevoie de un telefon modern. Trebuie să înţelegem că sistemele de localizare sunt AML, care acum multe ţări încep să îl implementeze. Când ai dat telefon pe 112, în secundă în care ai format, AML permite deschiderea GPS chiar dacă îl ai închis, luarea poziţiei şi transmiterea poziţiei de pe GPS pe un sms. Acest lucru durează între 10 şi 20 de secunde. Limitările sunt dacă eşti într-un beci. Aceste limitări vor fi comunicate în raport”, a explicat Arafat.