Vești bune pentru românii care vor să scape de autoturismele vechi. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că începând de luni, 31 iulie 2023, persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului Rabla local. Astfel, cei care renunță la mașinile vechi de minim 15 ani, vor primi din partea statului o sumă consistentă de bani, fără a fi obligați să-și achiziționeze una nouă.
În cadrul evenimentului „Reciclăm în România”, care s-a desfășurat la Cluj-Napoca, ministrul Mediului a transmis un mesaj excelent pentru români. Mircea Fechet a anunțat că începând de luni, 31 iulie 2023, ora 10:00, persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului Rabla local, ce vizează casarea autovehiculelor uzate.
Potrivit ministrului, peste 500 de primării sunt înscrise în Programul Rabla local. Toți cei care doresc să se înscrie în acest program au ca termen limită data de 31 august 2023, ora 16:30. Cei care aplică la program vor primi 3.000 de lei în schimbul casării autovehiculului care trebuie să aibă o vechime de cel puțin 15 ani. Totodată, aceștia nu sunt obligați să achiziționeze un autoturism nou.
„Sunt convins că interesul cetățenilor de a-și casa un autovehicul mai vechi de 15 ani, fără a avea obligația de a achiziționa un autovehicul nou în schimb, va fi unul extrem de mare, la fel ca în cazul celorlalte programe de reînnoire a parcului auto pe care le derulăm prin Administrația Fondului pentru Mediu.
Proprietarii de mașini vor primi 3.000 lei în schimbul casării unui autovehicul vechi și poluant. Din suma de 3.000 lei, 2.400 lei sunt alocați din Fondul pentru mediu şi 600 lei susţinuți din bugetul local”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
În cadrul evenimentului „Reciclăm în România” a participat și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. El și-a exprimat întreaga susținere pentru Programul Rabla local. În plus, edilul a explicat că a lansat recent Planul de Acțiune Climatică, al cărui buget este de 6 miliarde de euro până în anul 2030. Astfel, Boc vrea să încurajeze cât mai mult reciclarea și reducerea poluării.
„Nu mai e timp de pierdut, întoarcerea la natura este fundamentală, altfel natura se întoarce împotriva noastră. Vă felicit pentru această campanie, absolut esențială, este bună partea de educație, de conștientizare, de comunicare.
Acum două zile am lansat Planul de Acțiune Climatică și avem un buget alocat de 6 miliarde euro până în 2030. Aflat în dezbatere publică, acesta are o componentă de management al deșeurilor care ocupă un loc extrem de important, alături de transporturi, industrie. De asemenea, responsabilitatea verde sustenabilă este foarte importantă, trebuie să încurajăm și să susținem firmele care produc materiale ecologice.
Refuză, redu, refolosește, reciclează – sunt cei patru R după care trebuie să ne ghidăm și să trăim”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
(NU RATA: Românii primesc o nouă lovitură! Cum vor să facă liderii coaliției bani pentru gaura bugetară)