Le vedem cel mai adesea asociate evenimentelor sau restaurantelor de lux. Dar se fac mai uşor decât aţi crede, dacă respectaţi cele scrise mai jos. Vorbim, desigur, despre celebrele macarons.
Ingrediente
Preîncălziţi cuptorul la 150 grade Celsius. Puneţi albuşurile într-un bol mediu spălat şi uscat bine în prealabil. Pudraţi zahărul vanilat printr-o sită, încet. Amestecaţi cu mixerul electric până în momentul în care compoziţia devine atât de tare încât nu curge dacă întoarceţi bolul cu gura în jos. Mai amestecaţi înca 1-2 minute, în funcţie de performanţa mixerului dvs.
Adăugaţi colorantul (în cazul în care doriţi să puneţi) şi mai amestecaţi circa 20-30 secunde. Într-un castronel separat, cerneţi prin sită făina de migdale (se găseşte în supermarketuri sau dacă nu în magazinele tip Plafar), zahărul pudră şi sarea – asta pentru că aveţi nevoie de o compoziţie cât mai fină. Apoi, prin aceiaşi sită presăraţi pudra obţinută peste compoziţia de albuşuri. Amestecaţi încet cu o spatulă (de aproximativ 40-50 de ori) până amestecul devine mătăsos şi vâscos.
Apoi turnaţi compoziţia într-un poş – fără să lăsaţi goluri de aer în el. Puneţi o hârtie de copt care nu lipeşte pe o tavă. Cu poşul turnaţi mixtura, la distanţă de 2-3 cm pentru că macarons-urile dvs. îşi vor mări diametrul. Când turnaţi, să o faceţi cu fermitate, pentru că astfel preveniţi eventualele crăpături. După ce umpleţi tava, loviţi-o încet de masă de 3 ori, pentru a lăţi “mingiuţele”, dând-le astfel binecunoscuta formă de macaron. Le băgaţi la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Dacă vă ies crăpate, înseamnă că aţi amestecat mai puţin decât ar fi trebuit.
Dacă vă ies prea plate, înseamnă că aţi amestecat prea mult.
Dacă atunci când încercaţi să ridicaţi un macaron din tavă se separă, înseamnă că mai trebuia să le lăsaţi la cuptor.
Umplutura se face simplu. Smântâna dulce se dă la fiert, se pune ciocolata în ea la topit şi se amestecă încet până se formează crema. Când se răceşte şi crema şi macarons-urile, cu ajutorul unui poş se toarnă crema pe un macaron şi se lipeşte, încet, de alt macaron.