Acasă » LIFE STYLE » România este pe locul 1 în lume la acest capitol. În țara noastră se află cei mai mulți proprietari de locuințe

România este pe locul 1 în lume la acest capitol. În țara noastră se află cei mai mulți proprietari de locuințe

De: Ileana Mlădinoiu 16/05/2023 | 09:14
România este pe locul 1 în lume la acest capitol. În țara noastră se află cei mai mulți proprietari de locuințe

Poate nu ştiaţi dar România se poziţionează pe primul loc în lume în ceea ce privește rata de proprietate a locuințelor, cu peste 95% dintre apartamente în proprietate privată. Cu alte cuvinte, avem cei mai mulți proprietari de locuințe din lume, cu toate că trăim într-o țară săracă, cu o economie nesigură. Românii au ajuns la concluzia că învestițiile certe sunt în case și terenuri.

România este pe locul 1 în lume la acest capitol. În țara noastră se află cei mai mulți proprietari de locuințe

Potrivit Eurostat, în anul 2020, 70% din populația Uniunii Europene stăteau într-o locuință proprietate personală, în timp ce restul de 30% în locuințe închiriate. Romania se afla pe primul loc în topul statelor membre UE în care cea mai mare proporție a populatiei deține locuințe. Astfel, aproape 96% dintre romani sunt proprietari. În top suntem urmați de Slovacia, cu un procent de 92%, Ungaria și Croația, ambele cu 91%.

La coada clasamentului, privind țările în care cetățenii nu dețin o locuință proprietate personală, se află Germania, cu un procent de doar 49,5%, urmată de Austria cu un procent de 55% și Danemarca cu unul de 59.2%.

Conform raportului Eurostat, în majoritatea statelor, cu excepţia Germaniei, procentul proprietarilor de locuințe este mai mare decât cel al chiriaşilor. În Germania, jumătate, adică 50,4% dintre locuitori sunt proprietarii locuinţelor în care trăiesc, iar cealaltă jumătate, însemnând 49,6% trăiesc într-o locuinţă închiriată. Austria, cu 55%, și Danemarca, cu 59%, fac parte dintre statele unde procentul proprietarilor de locuinţe este redus.

Datele biroului de statistică mai arată că cei mai mulți români locuiesc la case. Cuantumul este de 66% din populația țării, în timp ce 33% din populație trăiește într-un apartament. Restul de 1% trăieşte în alt tip de spaţiu precum casă lacustră, rulote, etc. Irlanda cu 92% este ţara cu cel mai mare procent de locuitori care trăiesc într-o casă, la polul opus fiind Spania unde 66% din locuitori trăiesc în apartamente. Procentul românilor ce locuiesc la casă plasează România pe locul 8 la nivel european.

Motivele care stau la baza preferinței românilor pentru investiția în apartamente, conform propertyconcept.ro

Cumpărarea de apartamente în strânsă legătură cu mentalitatea românilor

În cultura românească, a fi proprietarul unei locuințe înseamnă stabilitate și securitatea financiară. Că-i una moștenită, cumpărată cu bani cash sau prin credite imobiliare, românii au simțul proprietății cu rădăcini foarte adânci. În foarte multe cazuri, tinerii cred că își pot întemeia o familie doar atunci când „se așază la casa lor”, adică atunci când devin proprietari. Până la urmă, cumpărarea unei locuințe devine un scop principal în viața multora dintre români.

Aspectele de natură culturală și istorică

Ne întoarcem în perioada comunistă și constatăm că impactul asupra dezvoltării pieței imobiliare și a atitudinii românilor față de proprietate a fost unul semnificativ. Este arhicunoscut faptul că în perioada comunistă, numită de unii de „tristă amintire”, locuințele erau alocate de stat fiecărei familii. În felul acesta, majoritatea oamenilor deveneau proprietari la prețuri modice, fără a face un efort financiar prea mare. Experienţa aceasta nu a dus decât la consolidarea ideii că a fi proprietar înseamnă marcarea unui succes.

Tradiționalismul şi presiunea socială

Tradiționalismul și presiunea socială sunt alte aspecte care contribuie la preferința românilor pentru cumpărarea de apartamente. În societatea românească, tinerii sunt încurajați, aproape obligați social, să își cumpere o locuință cât mai devreme posibil. Bunicii şi străbunicii lor au avut o casă, aşa trebuie să facă şi ei. Să respecte tradiția.

Percepția negativă asupra statutului de chiriaș

Chiar și în condițiile în care închirierea ar putea fi o opțiune mult mai potrivită, românii aleg tot varianta de a avea propria casă. Nu le place să locuiască în chirie, pentru că nu ar suporta perceperea în mod negativ din partea comunității. Cum să ai statut de chiriaş la vârsta de 60 +de ani? Adesea, statutul de chiriaș este asociat cu lipsa succesului financiar și cu incapacitatea de a investi într-o locuință. Peste toate acestea vine şi percepţia unor proprietari de apartamente de închiriat. Ei nu doresc să accepte persoane vârstnice în casele lor, la gândul că e o dovadă de neseriozitate faptul că aceste persoane nu au încă o locuință a lor. O asemenea percepție poate afecta nu numai deciziile individuale privind locuirea, ci și modul în care societatea românească tratează problema locuințelor în general.

În concluzie, preferința românilor pentru achiziționarea de apartamente ține de mentalitate și de experiența istorică a țării în domeniul locuințelor. Românii ce devin proprietari ai unei locuințe consideră că în felul acesta își asigură un grad mai mare de stabilitate, securitate și succes financiar, în timp ce statutul de chiriaș este văzut adesea în mod negativ.

Piața de închirieri va duce la schimbarea în viitor a mentalității românilor?

Piața de închirieri cu avantajele evidente și schimbările în preferințele tinerilor sau a străinilor veniți să lucreze în România, care se orientează spre închirierea de locuințe și nu spre cumpărarea lor, las să se înțeleagă că în viitor se va observa o posibilă evoluție în mentalitatea românilor. Deja, în ultimii ani, în marile orașe, s-a înregistrat o creștere a cererii de locuințe închiriate, la care contribuie în mare măsură și investitorii imobiliari ce și-au propus să dea o atenție sporită acestui segment al pieței, aflate, am putea spune, potrivit specialiștilor, pe un trend ascendent.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
Kate Middleton, PRIMA apariție după ce a anunțat că a fost diagnosticată cu cancer
Kate Middleton, PRIMA apariție după ce a anunțat că a fost diagnosticată cu cancer
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42 de ani!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Vedeta sexy ȘI-A MĂRIT TARIFUL după ce a apărut cu un MILIONAR! Cât cere acum pe oră
Vedeta sexy ȘI-A MĂRIT TARIFUL după ce a apărut cu un MILIONAR! Cât cere acum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Ce religie are Monica Bîrlădeanu. Experiența incredibilă care i-a schimbat viața
Ce religie are Monica Bîrlădeanu. Experiența incredibilă care i-a schimbat viața
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce...
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat rușii navele și submarinele
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva în spațiu? Nu-i nimic, reparăm cu sârmă
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de Narcisa dau totul peste cap: „Dormea la mine…”
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes: „Plecam la ora 6:30 și mă întorceam aproape de miezul nopții acasă. Am mâinile atât de muncite.”
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape...
Planta care te scapă rapid și definitiv de insecte. Mulți români o au în bucătărie, dar puțini știu la ce este bună
Planta care te scapă rapid și definitiv de insecte. Mulți români o au în bucătărie,...
Stațiunea din România pe care turiștii străini o compară cu Miami. “E mai mică și mai ieftină, sunt prețuri pentru toate buzunarele”
Stațiunea din România pe care turiștii străini o compară cu Miami. “E mai mică și...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Încă o veste bună pentru Florin Dumitrescu, după ce a semnat cu ProTv-ul! Fanii au transmis sute de mesaje de felicitări! El și Cristina sunt în culmea fericirii!
Încă o veste bună pentru Florin Dumitrescu, după ce a semnat cu ProTv-ul! Fanii au...
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja OBLIGATORIU
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
Circulația mașinilor pe motorină, INTERZISĂ în România, începând cu acastă dată. Decizie drastică a Uniunii Europene
Circulația mașinilor pe motorină, INTERZISĂ în România, începând cu acastă dată. Decizie drastică a Uniunii...
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
”M-am simțit folosită”. Elena Gheorghe, mărturii despre dificultățile din cariera muzicală
”M-am simțit folosită”. Elena Gheorghe, mărturii despre dificultățile din cariera muzicală
Anunțul important pentru românii care au o casă sau un apartament. S-a schimbat legea, ce trebuie să faci dacă închiriezi
Anunțul important pentru românii care au o casă sau un apartament. S-a schimbat legea, ce...
Floarea care își deschide petalele o dată la 10 ani. I se mai spune și “florea-cadavru” din cauza mirosului. Puțini știu de ea
Floarea care își deschide petalele o dată la 10 ani. I se mai spune și...