Circulatia pe lotul al doilea al tronsonului de autostrada Timisoara-Lugoj, de 25,6 kilometri, a fost deschisa in seara de miercuri, 23 decembrie, incepand cu ora 19:00, a anuntat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.
„Astfel, se asigura o continuitate pe autostrada de la Nadlac pana la Traian Vuia, intersectie cu DN68A, pe o lungime de 142 km, fiind inclusi si cei 10,5 km din Autostrada Lugoj – Deva, Lot I (nedeschisi traficului in anul 2013).
Datorita managementului riguros, dar si datorita obtinerii tuturor avizelor si acordurilor necesare, traficul rutier a putut fi deschis circulatiei cu 7 luni mai devreme”, se arata intr-un comunicat al companiei.
De asemenea vor fi deschise doua parcari de scurta durata, urmand ca in functie de conditiile meteo din urmatoarele saptamani sa fie deschise si doua spatii de servicii care, in prezent se afla intr-un stadiu avansat de executie.
Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat recent ca acest tronson este un „caz fericit”, intrucat va fi deschis mai devreme. Conform clauzelor contractuale, termenul de finalizare prevazut era luna iulie 2016.
„In ceea ce priveste Timisoara-Lugoj, acum se analizeaza si ultimele conditii de catre o comisie a CNADNR, zilele acestea, si vom putea sa decidem daca dam in exploatare si acel tronson. Ar fi un caz fericit, cu sase luni mai devreme decat a fost planificat. El trebuia sa se termine la mijlocul anului urmator. Sunt doua lucruri acolo. Unul este finalizarea marcajelor, e ultimul lucru tehnic care trebuie facut. Am spus ca asta depinde de vreme, s-ar parea ca vremea tine cu noi, deci este posibil ca acest capitol sa fie rezolvat. si este vorba si despre ultimul aviz de mediu, de care depinde darea sau nu in exploatare”, a spus Cotescu.
Contractul privind proiectarea si executia autostrazii Timisoara- Lugoj, Lot 2: km 54+000 – km 79+625 a fost semnat in data pe 4 decembrie 2013, ordinul de incepere a lucrarilor fiind emis in data de 10 ianuarie 2014. Antreprenorul lucrarii este asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana Per Condotte D’acqua SpA.
Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Fondul de Coeziune in procent de 85% si de Guvernul Romaniei in proportie de 15%, valoarea contractului fiind de 423,35 milioane lei fara TVA.
(Gabriel Niculescu)