S-a găsit înlocuitorul pentru hârtia de copt!

Publicat: 29/11/2017 | 15:52

Hârtia de copt este indispensabilă pentru anumite preparate, dar când îţi lipseşte din bucătărie şi nu ai chef să cobori pentru a o cumpăra poţi să o înlocuieşti! Cu ce?

1. Grăsime şi făină

Oricat de antiaderenta ar fi tava, la unele aluaturi se cere hartie de copt. Cum ar fi pandispanul sau alte prajituri care au compozitia moale sau lichida. Ce putem face? In acest caz este suficient sa ungem tava cu o grasime si sa o tapetam cu faina. Eu recomand ulei sau untura. Untul este si el bun, dar se poate arde, asa ca pentru o perioada mai indelungata la cuptor nu este recomandat.  Cum tapetam tava cu faina? Dupa ce am uns-o cu o cantitate mica de grasime. Ne folosim de degete sau de o pensula si intindem bine grasimea cat sa fie unsa peste tot. Este util si un pulverizator de ulei, daca aveti, dar nu este indispensabil. Apoi aruncam o mana de faina in tava unsa si o scuturam si o inclinam in toae partile pana obtinem un strat subtire de faina, lipit de stratul de ulei. Ce nu se lipeste de tava, se scutura deasupra chiuvetei sau in cosul de gunoi. Si gata! Putem sa turnam aluatul.  Eu folosesc de foarte multe ori acasta metoda, chiar si atunci cand am la indemana hartie de copt. Probabil ca e chestie de obisnuinta.

Unii prefera sa foloseasca in loc de faina, pesmet sau gris. Am incercat dar n-am fost foarte multumit de rezultat. De cele mai multe ori, grisul sau pesmetul s-a ars, sau a ramas lipit de prajitura.

2. Hartie normala si grasime

Dar ce ne facem cand reteta cere musai hartie de copt si nu avem. Ei atunci putem folosi o alta metoda. pacalim putin o hartie normala. Chiar si hartia de scris este buna, dar este de preferat hartia de impachetat,a ceea din care sunt facute pungile acelea maro. Cum o pacalim? Simplu O punem in tava si o ungem bine cu grasime. De asemnea si aici recomand ulei sau untura. Imi aduc aminte ca asa facea mama cand facea bezele sau anumite piscoturi pentru tort.

3. Cand nu-i musai sa folosim hartia pentru copt

Aluaturile care contin multa grasime (unt, unsoare, margarina, ulei), nu au nevoie de hartie de copt. Nu au nevoie nici macar sa ungem tava. Daca totusi o faceti, nu trebuie sa o mai tapetati cu faina.

4. Folia de aluminiu?

Nu inlocuieste hartia de copt. Sigur poate fi folosita in unele cazuri, dar majoritatea aluaturilor fine sau sensibile se lipesc de ea. Asa ca nu este o optiune. De asemnea, in functie de ingredientele pe care le folositi in compozitia pe care o turnati in ea (daca contine elemente acide care fac reactie cu aluminiul), rezultatul final poate avea un gust metalic.

Citește și...