Sarbatoare mare pe 22 martie 2018. Maine e ziua lor si trebuie sa le spui: „La multi ani!”

Publicat: 21/03/2018 | 23:37

Sarbatoare mare pe 22 martie 2018. Astăzi, 22 martie sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox Sfântul Sfințit Mucenic Vasile, preotul bisericii din Ancira (Ankara), Sfânta Drosida, fiica împăratului Traian, Sfintele muceniţe Calinica şi Vasilisa și Sfântul cuvios mucenic Eftimie cel Nou. De altfel, tot azi, toți cei care țin Postul Paștelui au dezlegare de la ulei și vin.

Sarbatoare mare pe 22 martie 2018. Sfântul Vasile de Ancira, cum mai este cunoscut, a trăit pe vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363) şi a lui Saturnin, guvernatorul Ancirei. El a fost preot al Bisericii din Ancira sub episcopatul lui Marcel. Deși episcopul Marcel era un anti-arian care a căzut în erezia opusă, și anume modalismul, preotul Vasile a rămas un ortodox înflăcărat care a mărturisit dreapta credință în vremea împăratului Constanțiu al II-lea (337-361).

Când Iulian Apostatul a luat împărăția și a încercat să reinstaureze păgânismul, preotul Vasile din Ancira a predicat cu și mai multă ardoare adevărata credință. Deci fiind pârât că este creştin și că ar fi ofensat pe împăratul, a fost adus înaintea proconsulului Saturnin şi supus fiind la întrebări a fost ridicat pe un lemn şi i s-au strujit coastele, după care a fost aruncat în temniţă. După câtva vreme fiind scos din temniţă, din nou a fost strujit foarte tare, timp îndelungat şi legându-l în lanţuri a fost din nou aruncat în închisoare.

După câtva timp, când împăratul Iulian Apostatul se întorcea din campania împotriva perșilor (362) s-a oprit în cetatea Ancirei, sfântul a fost adus legat înaintea lui sub acuzația că este creștin și că a profețit căderea împăratului. Şi fiind supus iarăşi la întrebări, a fost dat în primire comitelui Flaventiu, ca să i se jupoaie pielea de pe trup în fâşii, ceea ce s-a şi îndeplinit, îndată. Şi jupuindu-i-se astfel multe fâşii de piele şi atârnând cele din spate aruncate peste umeri, în faţă şi cele din faţă în spate, mucenicul care în toate aceste chinuri se ţinea tare ca diamantul, smulgând o fâşie de piele, a aruncat-o drept în obrazul lui Iulian, care a poruncit să se înroşească nişte suliţe în foc şi să i se străpungă cu ele pântecele şi spatele şi toate încheieturile. Şi săvârşindu-se toate acestea, şi-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu, potrivit calendar-ortodox.ro.

Sarbatoare mare pe 22 martie 2018. Astfel, astăzi, toţi cei care poartă numele Sfântului Vasile, dar și al Sfântului cuvios mucenic Eftimie cel Nou și al Sfintelor menționate mai sus îşi sărbătoresc onomastica.

Sarbatoare mare pe 22 martie 2018. Rugăciune către Sfântul Vasile de Ancira

„Mucenicul Tau, Doamne, Vasile, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca, avand puterea Ta, pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.