Sase persoane trimise in judecata in dosarul furtului de tablouri de la muzeul din Rotterdam

Publicat: 15/07/2013 | 16:39
Sase persoane trimise in judecata in dosarul furtului de tablouri de la muzeul din Rotterdam

Procurorii DIICOT i-au trimis in judecata, luni, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat si, in lipsa, pe Adrian Procop, in dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Valoarea prejudiciului a fost estimata la 18 milioane de euro, scrie Mediafax.

Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu si Olga Dogaru au fost trimisi in judecata in stare de arest preventiv, Petre Condrat in stare de libertate, iar Adrian Procop a fost deferit justitiei in lipsa, se arata intr-un comunicat de presa al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Potrivit procurorilor, din probele administrate pe parcursul urmaririi penale „exista suspiciunea rezonabila” ca Radu Dogaru si Adrian Procop, cu sprijinul lui Eugen Darie, „au constituit o grupare infractionala in scopul savarsirii infractiunii de furt calificat cu consecinte deosebit de grave” Dogaru si Procop sunt acuzati ca, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efractie in muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat sapte picturi in ulei si acuarele.

Valoarea prejudiciului a fost estimata la 18 milioane de euro.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” si „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan si „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat ca a aderat la grupul infractional si i-a ajutat pe Dogaru, Darie si Procop in incercarea de a valorifica tablourile furate, precum si ca a intermediat comercializarea operelor de arta.

Petre Condrat a fost trimis in judecata pentru tainuire, fiind acuzat ca a inlesnit inculpatilor Dogaru si Darie valorificarea a doua dintre operele de arta, „cunoscand ca acestea provin din savarsirea unei infractiuni”, au precizat procurorii. Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzata ca ar fi transportat si ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Dosarul a fost trimis de DIICOT – Structura Centrala la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti.

R.N.

banner

Citește și...