În timp ce în România prețurile imobiliarelor au explodat, iar oamenii cu greu își mai pot achiziționa o locuință, în unele țări casele se dau chiar și gratis. Mai mult decât atât, într-un sat, oficialii oferă și bani celor care vor să se mute acolo. Într-adevăr, proprietarii trebuie să respecte anumite condiții, însă peisajele din zona respectivă te lasă fără cuvinte. Află, în articol, toate detaliile!
Albinen, o mică localitate din cantonul Valais, Elveția, se confruntă cu un declin demografic. Așadar, oficialii s-au gândit la o metodă pentru a atrage locuitorii. Cei care sunt interesați de a se muta acolo, primesc până la 26.000 de euro. Suma diferă în funcție de numărul de persoane.
Citește și: Cum afli prețul real al apartamentului pe care vrei să îl cumperi. Trebuie să faci doar 2 lucruri
Încă din 2018, oficialii din Albinen, Elveția, oferă bani oamenilor interesați de a se muta acolo din cauza declinului demografic cu care se confruntă. Satul, care se află pe versantul sudic al văii Dala, a ajuns în 2016 la 241 de locuitori din 370, câți avea în 1850.
Astfel, persoanele singure primesc 25.000 de franci elvețieni (aproximativ 26.500 de euro), iar cuplurile primesc 50.000 de franci elvețieni (aproximativ 53.000 de euro). De asemenea, potrivit site-ului oficial al comunității, pentru fiecare copil se acordă suplimentar aproximativ 10.000 de franci elvețieni (aproximativ 10.600 de euro).
Totuși, persoanele interesate trebuie să știe că sunt nevoite să respecte anumite condiții impuse de stat. În primul rând, oamenii care se mută în Albinen și primesc bani de la oficiali sunt obligați să construiască, să renoveze sau să cumpere o casă sau un apartament. Mai mult decât atât, cel puțin 70% din lucrările de construcție vor fi realizate cu ajutorul companiilor regionale.
Locuitorii din Albinen sunt nevoiți să investească cel puțin 200.000 de franci elvețieni, adică aproximativ 212.890 de euro. De asemenea, ei trebuie să stea cel puțin 10 ani în satul respectiv. În caz contrar, vor fi obligați să returneze sumele primite.
Astfel de inițiative au fost adoptate în mai multe țări din lume. În ceea ce privește proiectul celor din Elveția, oficialii își doresc să atragă familiile tinere. Exodul tinerilor și închiderea școlii sunt semne alarmante pentru ei, motiv pentru care vor să ia măsuri cât mai repede.
„Satul nostru luptă pentru existență”, se arată în comentariile care însoțesc inițiativa.
Citește și: Orașul din România în care prețurile apartamentelor s-au scumpit cu 741%. Cât costau în anul 2000