După mai bine de doi ani în care s-au plimbat prin instanță, Călin Geambașu a pierdut, într-o primă fază, procesul de calomnie pe care i l-a intentat tatălui său, Petre Geambașu. Artistul, care și-a dat părintele în judecată după ce acesta a afirmat despre el că este “bolnav mintal, incendiator, criminal, diabolic, sinucigaș”, a avut prima reacție, pe marginea deciziei judecătorești, în exclusivitate pentru CANCAN.RO.
Călin Geambașu i-a intentat proces tatălui său după ce acesta a afirmat, printre altele, în mai multe apariții TV și nu numai, că fiul său „este bolnav mintal, incendiator, criminal, diabolic, sinucigaș”. Cei doi s-au judecat în instanță mai bine de doi ani. După nu mai puțin de patru amânări a sentinței, completul de judecată a decis să respingă cererea artistului, ca fiind neîntemeiată. În exclusivitate pentru CANCAN.RO, acesta a oferit o primă reacție pe marginea deciziei judecătorești.
„În așteptarea motivării, după ce s-a schimbat judecătorul chiar înaintea pronunțării (după doi ani de proces cu alt complet de judecată), constat că este cel puțin absurd ca o instanță de judecată să aprecieze că afirmații de tipul bolnav mintal, incendiator, criminal, diabolic, sinucigaș, pot fi considerate normale și acceptate într-o societate educată, demnă și onorabilă. Astfel de afirmații au fost făcute doar pentru a incita la ură, fără vreo minimă bază factuală. Din partea unui părinte… Așa ceva trebuie perpetuat în societate, ca un bun exemplu?
O soluție prin care se propagă ideea unei normalități a proliferării unor astfel de afirmații în societate, prin instigare repetată, nu poate fi un act justificat sau acceptabil. Dar, așteptăm motivarea.
Câți oameni deja deveniți părinți la rândul lor ar putea accepta ca părinții lor să-i numească public ca fiind criminali, sinucigași, incendiatori, bolnavi psihici, diabolicietc? Fără niciun istoric sau minime dovezi în acest sens!
Cum ar putea considera cineva că astfel de ieșiri publice sunt normale și corecte sau că acestea nu constituie un act de denigrare? ”
(CITEȘTE ȘI: PETRE GEAMBAȘU A FOST DAT ÎN JUDECATĂ DE PROPRIUL SĂU FIU. CUM A REACŢIONAT)
În continuare, Călin Geambașu ne-a mărturisit că a recurs la acest proces doar ca ultimă soluție pentru a-și împiedica tatăl să-l denigreze. Tot el a adăugat că l-a ajutat pe Petre Geambașu să-și cumpere casă cu o curte generoasă, vânzându-și propriul apartament.
„Mi-am ajutat tatăl de la vârste fragede muncind mult pentru el. Apoi i-am donat la notar tot ce aveam (un apartament) pentru a-l ajuta să-și cumpere o casă cu curte (încă din 2010). Iar acum, o doamnă judecător care a preluat cauza după aproape doi ani, validează astfel de enormități lansate în spațiul public de tatăl meu, în totală opoziție cu sensul vieții noastre de până la atacul la TV declanșat de părinții mei asupra mea încă din anul 2017.
Până în acel moment, nu există niciun scandal mediatic care să mă aibă drept autor, în decenii de carieră muzicală. Am devenit brusc și peste noapte toate alea rele? Nu se vede de la o poștă dorința subită de demonizare publică? Din partea părinților… Așa să procedez și eu cu fiul meu dacă își va permite și el să mă dojenească pentru ceva?”
Artistul a dezvăluit, totodată, că recent a avut o întâlnire foarte plăcută și civilizată cu părinții săi. Și chiar își dorește ca acestea să se repete.
„În replică, am răspuns prin cronologii corecte. Prin noțiunea de autenticitate și promovarea unei maniere permanent blânde de creștere a copilului meu.
Pentru a ajuta și alți oameni care astăzi vor să ajute la rândul lor, am făcut trimitere și către instituția Telefonul Copilului (119 – linie directă, serviciu public inexistent în comunism și mulți ani după).
Paradigma potrivit căreia ce ai văzut aia vei face este un șablon simplist menit să reducă pârghiile gândirii aplicate. Un fel de reducție bazată pe stereotipii, fără a se cunoaște particularități individuale. Așa cum toți oamenii au.
Nu putem da vina mereu pe înaintași. Dar nici nu le putem acorda merite ce nu țin de ei, ci de propriul drum, în pas cu generațiile în schimbare. Păstrăm și dezvoltăm ce ne-a plăcut în trecut. Și eliminăm aspectele neplăcute. Ne sprijinim pe educație și autoeducare. Tu dacă ai văzut sau experimentat ceva nasol vei face identic? Sau invers: dacă ai văzut ceva foarte frumos vei putea în mod implicit să-l perpetuezi? Stereotipiile: bariera rațiunii.
Partea bună este că părinții mei au fost deschiși la dialog. Și am avut o primă discuție foarte plăcută chiar zilele trecute (chiar dacă discuția a fost una aplicată și aplecată pe subiecte punctuale). Și Davin, fiul meu s-a bucurat de vizită, împreună cu Angelica, mama lui și prietena mea. Bineînțeles că se poate să fie totul ok, când se dorește…”
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.