A murit RADU BELIGAN

Publicat: 20/07/2016 | 13:38
A murit RADU BELIGAN

Marele actor român Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a murit, miercuri, la Spitalul Elias.

UPDATE 16:00: Directorul medical al Spitalului Elias din Capitală a făcut în urmă cu puţin timp câteva declaraţii în ceea ce priveşte cauza morţii marelui actor Radu Beligan. Din primele informaţii oferite de către Daniela Safta a ieşit la iveală faptul că Radu Beligan venea regulat la Spitalul Elias din Capitală, acolo unde îşi făcea controalele medicale.

„Radu Beligan a încetat astăzi la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator care nu a putut fi resuscitat. El a fost internat de vineri, 15 iulie, tot în jurul prânzului, fiind într-o stare de degradare biologică, înttr-un fel conformă vârstei înaintate pe care o avea“, a declarat directorul medical de la Spitalul Elias.

UPDATE 14.39 La aflarea tragicii veşti, Alexandru Beligan, fiul maestrului, şi-a schimbat pe reţeaua de socializare Facebook ambele fotografii cu imagini negre în semn de doliu din cauza piederii suferite fără însă să lase nici un mesaj.

Familia maestrului este în doliu
Familia maestrului este în doliu

UPDATE 14.05 Actorul Alexandru Arşinel spune că maestrul Beligan îşi iubea atât de mult mesesia încât avea impresia că e nemuritor: „Maestrul Beligan n-a renunţat niciodată la a gândi că poate să joace 1000 de ani. Bucuria de a apărea pe scenă şi mai ales încărcătura pe care o lua de la publicul spectator l-au ţinut în viaţă. Nu aş vrea să mă compar. Acum o săptămână m-am dat jos de pe patul de operaţie, iar sâmbătă şi duminică am jucat. Mi-a fost frică să urc pe scenă şi a doua zi puteam să joc non-stop un an de zile. Publicul îţi ridică moralul într-un mod extraordinar. A fost unul dintre cei mai iubiţi artişti”, a mărturisit Alexandru Arşinel despre Radu Beligan.

UPDATE 13.58 Mircea Diaconu a fost primul actor care a vorbit despre trecerea în nefiinţă a Maestrului Beligan: ”Este o zi altfel, nu ştiu ce să vă zic, o viaţă cât un secol, dăruită nouă tuturor. Este altceva ce ni se întâmplă nouă, muritorilor de rând. Au fost mai multe clipe în care am stat şi eu lângî Radu Beligan. Mi-ar fi plăcut să fiu copilul lui. La un moment dat, mi-a zis că trebuie să învăţ arta de a trăi. Dacă nu izbuteşti să trăieşti în felul acesta, atunci trăieşti fără rost„, a spus el.

UPDATE 13.54 Directoarea unităţii sanitare un de Radu Beligan era internat a dat primele declaraţii legate de starea de sănătate a marelui actor. „Maestrul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a fost internat în Spitalul de Urgenţă Elias vineri, la ora 13.00, în secţia de Terapie Intensivă, în stare de degradare biologică progresivă, în contextul vârstei. Pe perioada internării, a beneficiat de monitorizare strictă a funcţiilor vitale şi a confortului fizic şi psihic adecvate. A decedat miercuri, la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator ireversibil”, a spus, pentru News.ro, Dana Safta.

Starea lui de sănătate de agravase în ultima vreme foarte tare, era internat de vineri în spital, însă astăzi în jurul orei 12, a intrat în stop cardiac, iar medicii, din păcate, nu au mai putut să mai facă nimic pentru el. Marele actor român şi-a dedicat întreaga carierei sale. Radu Beligan a urcat pentru ultima oară pe scenă în luna martie

Radu Beligan a avut o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. A fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităţilor – Piaţa Timpului, spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti.

În februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalităţi din lume din domeniul divertismentului, alături de actorul român în clasament regăsindu-se numeroase celebrităţi de toate vârstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren şi Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.

Rămâi pe CANCAN.ro pentru mai multe informaţii

Citește și...