Sinuosul drum al urnei mobile! Cat dureaza de fapt ca jandarmii sa duca o cutie la o adresa din Bucuresti!

Publicat: 16/11/2014 | 16:39

Probabil ca cea mai buna inventie pentru urmatorul tur de scrutin ar fi o... urna mobila! Ei bine, nu este vorba despre una din carton cu sigiliul, ci despre una dotata cu... GPS! Asta i-ar scuti de mari batai de cap pe mebrii sectiei de votare.

Daca ai nenorocul sa faci parte din comisia de votare, adica acei oameni de la masa care iti inmaneaza stampila si buletinul de vot, atunci este musai nevoie sa fii inarmat cu o harta sau un telefon de ultima generatie. In caz contrar, ati putea pati ca protagonistii din filmuletul de mai sus, care au cautat mai bine de o jumatate de ora o adresa la care s-a facut solicitare de urna mobila, in Sectorul 1 al Capitalei.

Cei trei se plimba o jumatate de ora pe strazile dintre Piata Dorobanti si Cartierul Floreasca
Cei trei se plimba o jumatate de ora pe strazile dintre Piata Dorobanti si Cartierul Floreasca

“Echipajul” format din doi reprezentanti ai comisiei de votare si un jandarm a luat la pas toate stradutele care fac legatura intre Piata Dorobanti si cartierul Floreasca. Din cand in cand, cei trei se mai opresc pentru a verifica adresa inscrisa in cerere sau pentru a se orienta probabil cu ajutorul unui smartphone.

Cei trei se mai opresc din cand in cand pentru a verifica adresa din cerere
Cei trei se mai opresc din cand in cand pentru a verifica adresa din cerere

Se pare ca fiecare isi stie rolul in aceasta echipa ad-hoc. Un tanar duce urna mobila, o fata tine cu grija cererea si celelalte acte necesare pentru aceasta procedura, iar jandarmul care ii insoteste e cu ochii-n patru ca nu cumva sa aiba loc vreun incident in perioada deplasarii.

Ajunsi la adresa, cei trei asteapta un timp pana cand sa li se raspunda
Ajunsi la adresa, cei trei asteapta un timp pana cand sa li se raspunda

Dupa un periplu indelungat pe strazile din Dorobanti, cei trei ajung in sfarsit in fata blocului in care locuieste persoana care a facut solicitarea catre biroul electoral al sectiei de votare din care face parte. Aici, suna la interfon si asteapta o perioada pana cand cineva vine sa le deschida. Cu totii par sa fie nerabdatori, probabil, dupa lungul periplu la care au participat.

La iesire, cu totii fac o pauza
La iesire, cu totii fac o pauza

Pauza cea mai insemnata au facut-o insa dupa ce au iesit din scara, atunci cand toata procedura a fost finalizata. Cu toii stau pret de cateva minute aici pentru a-si trage sufletul, apoi isi reiau “misiunile” si se retrag spre sectia de votare. Macar acum merg la sigur! Sa speram ca drumul la intoarcere va fi cu mult mai scurt!

In cele din urma, pleaca spre sectia de votare
In cele din urma, pleaca spre sectia de votare

Procedura de vot cu urna mobila

Pot face cerere pentru urna mobila doar persoanele care se inscriu in conditiile prevazute de lege. Documentele necesare vor fi depuse la autoritatea electorala de care apartine fiecare alegator, pana la ora 18.00, cu o zi inainte de duminica in care se tin alegerile.

Urna mobil

Cei desemnati sa se deplaseze cu urna mobila sunt obligati sa revina in incinta sectiei de votare pana la ora 21.00, adica pana la incheierea procesului electoral. In conditiile acestea, ar trebui ca protagonistii nostri sa-si multumeasca pentru ca au ales sa plece cu urna mobila cu mult inainte de orele serii, pentru ca in caz contrar, riscau sa nu isi poata finaliza misiunea.

CITESTE SI:

Victor Ponta a votat pentru un viitor mai bun. “Cred in Romania, Dumnezeu va tine cu noi!”

Aparitie bizara la Paris! O sa ramai mut cand o sa vezi ce a facut o blonda celebra de la noi

Record de cereri pentru urna mobila, in Suceava

In judetul Suceava, au fost inregistrate pentru acest tur de scrutin nu mai putin de 2.343 de cereri. La primul tur al alegerilor, au votat prin aceasta procedura 1.449 de suceveni.

Urna mobil

Majoritatea celor care au apelat la urna mobila sunt pacienti internati la spitalele din judet. Numai aici au fost alocate 1.180 de cereri.

R.O.

Citește și...