Smochinul este originar din partea vestica a Asiei, dar in prezent este cultivat aproape in toata lumea. In vremuri de mult trecute, smochinele erau intens comercializate, fiind recunoscute pentru calitatile deosebite de fructe hranitoare si usor digerabile. Poate pentru aceste calitati atletii din Sparta consumau zilnic smochine.
Aceste fructe sunt cunoscute si pentru proprietatile usor laxative si, de aceea, daca obisnuiti sa aveti un mic dejun cu lapte, fulgi de ovaz si fructe uscate, va recomandam sa adaugati si o smochina feliata marunt in combinatia hranitoare. Ca laxativ usor este recomandat mai ales copiilor, fie in combinatia de mai sus, fie sub forma de sirop: 8 smochine feliate foarte subtire, 250 ml apa plata, 225 gr. zahar brun, sucul de la ? lamaie, o lingurita de ghimbir pudra. Fierbeti smochinele feliate timp de 20 minute, apoi strecurati. In lichidul rezultat adaugati zaharul brun, ghimbirul si sucul de lamaie. Lasati 10 minute, apoi strecurati si puneti siropul in sticla. Se pastreaza la rece si se administreaza la nevoie: o lingurita/zi pentru copii si doua lingurite/zi pentru adulti. In antichitate, smochinele aveau si intrebuintari surprinzatoare: – smochinele uscate, taiate in doua si presate cu sucitorul din lemn erau aplicate pe piele si legate intr-un bandaj din bumbac pentru diferite afectiuni ale acesteia (abcese, acnee etc.); – sucul proaspat (cu aspect de lapte), rezultat prin ruperea frunzelor sau a ramurilor de smochin, se aplica direct peste orice rana sau arsura pentru dezinfectia si grabirea vindecarii; – tot din sucul proaspat se preparau uleiuri si creme tamaduitoare, deosebit de eficiente pentru arsurile solare si pentru iritatiile cutanate. Sa nu uitam de prajitura digestiva, foarte placuta si aromata. Ingrediente: – 100 gr. smochine uscate – 100 gr. stafide – o lingurita de ghimbir pudra – 1 lingurita de pudra de nucsoara Ingredientele se pun intr-un mixer si se amesteca. Pasta rezultata se modeleaza sub forma de „salam” si se ambaleaza in celofan. Se pastreaza la rece. Pofta buna! Lucretia Gutila, colaborator cancan