Acasă » Știri » Știri interne » Stii ce sa pregatesti de Paste sau cum sa alegi mielul perfect? Afla tot despre aceasta masa!

Stii ce sa pregatesti de Paste sau cum sa alegi mielul perfect? Afla tot despre aceasta masa!

De: Cancan 06/04/2015 | 12:04
Stii ce sa pregatesti de Paste sau cum sa alegi mielul perfect? Afla tot despre aceasta masa!

Si daca tot cheltuim foarte mult pentru masa de Paste si cumparam un miel, ar fi bine sa fie una din cele mai savuroase mese din an, nu? Nu trebuie sa ne bucuram doar de proprietatile benefice care le contine carnea de miel ci si de gust!

Pana la urma cati dintre noi stim la ce sa ne uitam cand cumparam un miel? In primul rand este foarte important sa fie tanar, pentru ca, cu cat este mai tanar cu atat contine mai putin tesut conjuctiv (colagen), ceea ce va face carnea sa fie mult mai frageda si mai usor de gatit decat a unui miel care merge spre maturitate.

Mielul trebuie sa aiba in jur de 14-15 kilograme
Mielul trebuie sa aiba in jur de 14-15 kilograme

“Nu trebuie sa fie mai mic de doua luni, carnea fiind indigerabila, dar nici mai mare de cinci luni. Carcasa lui trebuie sa cantareasca intre 6-8 kilograme curatata sau intre 14 -15 kg daca este intreg, iar carnea trebuie sa fie elastica, daca o apasam cu degetul sa-si revina usor la forma intiala. Mielul trebuie sa aiba un miros placut si sa fie de culoare rozalie –rosie, dar nu foarte inchisa si ca sa fim siguri ca nu cumparam un caine, au existat cazuri, verificam capul mielului sa aiba incisvi doar pe maxilarul inferior, membrele sa se termine cu copite, iar mielul sa aiba cinci vertebre la nivelul pelvisului pe cand cainele are doar trei”, ne-a sfatuit specialistul CANCAN.ro, Anca Socoliuc, fosta concurenta la cea mai tare emisiune culinara MasterChef.

Stii cum sa alegi mielul perfect?
Stii cum sa alegi mielul perfect?

Ce pastram din miel

Pentru cei care cred ca este o idee buna sa cumpere mielul pe ultima suta de metri, sambata, in aproprierea Pastelui, sperand la o reducere a pretului, nu este ceea mai buna alegere. Asta deoarece mielul trebuie sa stea o noapte intreaga in bait, asta doar daca va doriti sa mancati carne frageda si nu o talpa de cauciuc cu gust de miel.

Tanara a explicat cu lux de amanunte cum trebuie facut baitul pentru miel
Tanara a explicat cu lux de amanunte cum trebuie facut baitul pentru miel

“Dar unul din lucrurile importante pe care trebuie sa le facem, este transarea, care se face inainte de a fi pusa carnea la macerat. Trebuie sa taiem membrele separat de coloana, gat, cap pentru ca fiecare din ele au timpi si temperaturi diferite de gatire! Se pastreaza aproape tot, mai putin intestinele, capul si costitele le putem folosi pentru ciorba ,maruntaiele pentru faimosul drob fara de care nu ar avea farmec , pulpele, spinarea, muschiuletul si cotletele pentru fripturi, si mare grija cand taiati stomacul, vom avea nevoie de aceea pielita care inveleste stomacul, pentru drob”, a mai explicat bucatareasa.

Afla ce organe trebuie sa opresti din miel
Afla ce organe trebuie sa opresti din miel

Carnea trebuie lasata la marinat

Dupa ce am transat mielul, am impartit bucatile de carne, trebuie s apregatim baitul. “Facem o marinata din vin alb, ulei de masline, usturoi de preferat verde, menta, cimbru, putin busuioc, foi de dafin, boia, sare si piper dupa gust.

Friptura de miel este mai gustoasa daca se prepara cu anumite condimente, cum ar fi rozmarinul sau salvia
Friptura de miel este mai gustoasa daca se prepara cu anumite condimente, cum ar fi rozmarinul sau salvia

Verdeturile tocate marunt, omogenizate cu restul ingredientelor, bucatile de carne acoperite cu aceasta marinata, puse la figider peste noapte, acoperite cu staniol asta pentru a permite imbibarea aromelor in carne sau cel putin sase ore lasate la rece si scoase cu doua ore inainte de gatire la temperatura camerei, pentru ca daca le gatim direct reci riscam ca interiorul carnii sa nu fie gatit complet”, mai spus Anca.

Blonda a dat si cateva retete usor de preparat
Blonda a dat si cateva retete usor de preparat

Pulpa de miel la cuptor

Pentru aceasta reteta avem nevoie de o pulpa de miel sau doua, dar atentie cu cat punem mai multe bucati de carne in tava cu atat crestem timpul de gatire si scadem temperatura de gatire. Si un sfat pentru cuptoarele pe gaz: puneti o caramida de teracota in cuptor, chiar daca cuptorul vostru arde prea tare, tercota absoarbe caldura puternica si nu va arde friptura iar daca cuptorul nu coace suficient de bine in momentul cand veti preincalzi cuptorul ,teracota va absorbi caldura iar pe timpul coacerii va emana caldura mai multa. Ne mai trebuie doua cepe, usturoi de preferat verde, rozamrin, supa de legume sau ideal ar fi de pui, putin vin alb, cartofi sau alte legume preferate si unt.

Fosta concurenta MasterChef, Anca Socoliuc ne-a spus cum trebuie sa pregatim mielul de Paste
Fosta concurenta MasterChef, Anca Socoliuc ne-a spus cum trebuie sa pregatim mielul de Paste

“Asezam carnea in tava, ii facem mici intepaturi in pulpa, unde introducem fire de usturoi verde si fire de rozmarin, o acoperim cu cea mai ramas din marinata, in tava punem supa de legume cu putin vin, atat cat sa ii permita carnii sa fiarba in cuptor, taiem ceapa felii mai mari si o lasam in tava si optional putem pune si doua linguri de bulion in supa din tava. Acoperim pulpa cu o folie de staniol o lasam la cuptor la 200 grade Celsius timp de o ora, dupa care dam foia de staniol jos pentru a o lasa sa se rumeneasca cel putin inca 45 minute! Dupa ce am dat foia de satniol jos, o parte din supa a fost absorbita, vom adauga legumele ,care le vom presara cu verdeturi si neaparat cu unt sare si piper dupa gust”, a explicat MasterChef-ul.

Drob de miel

Pentru aceasta reteta vom avea nevoie de plamani, ficat, splina si rinichi, in total sa cantareasca pana la 1.5 kg, cinci oua, 400 gr pesmet sau paine neagra muiata in apa in nici un caz alba pentru ca nu leaga compozitia, 2 legaturi usturoi verde, doua legaturi ceapa verde, sare si piper sau putem trisa acum si sa punem direct condiment pentru drob. Inainte de toate trebuie curatati rinichii de grasime, iar ficatul sa nu aiba urme de fiere. In apa rece punem o canita mica de otet ,foi de dafin , piper boabe si o ceapa taiata in patru! Chiar daca in apa rece nu se va infuza foarte mult tot va ajuta organele sa aiba o aroma placuta! Lasam organle in apa rece doua ore si punem si putina sare pentru ca sarea va scoate sangele din ele. Dupa spalam organele in cateva ape,
le punem la fiert incat apa sa le acopere bine. Punem si trei foi de dafin, dar nu mai mult pentru ca devin amare, boabe de piper, o ceapa taiata in patru, un morcov taiat si un patrunjel si le lasam la fierb circa 30 minute. Dupa ce s-au racit le dam prin masina de carne.

––––––––––––––––––––––––––––-

CITESTE SI

O mai tii minte pe blonda cu picioare lungi de la Masterchef? Uite cu ce se ocupa dupa concurs: „E pentru prima data cand…”

Viata inainte de Masterchef! Ce s-ar fi ales de “chefii” show-ului culinar daca nu ar fi filmat pentru ProTV!

Ce se intampla acum cu ultima castigatoare la Masterchef! Vezi ce-a decis sa faca Jesica Zamfir cu banii!

––––––––––––––––––––––––––––-

“In compozitia tocata adaugam cele cinci oua cu tot cu albus si galbenus, punem pesmetul, ceapa si usturoiul ambele verzi tocate, daca ne place gustul intens de usturoi punem si doi, trei catei de usturoi tocati marunt, pentru ca usturoiul verde gatit indelung va avea o aroma puternica. Ametecam compozitia, tapetam tavile cu ulei si faina, asezam compozitia in tavi, o presam putin pentru a fi uniforma sa nu ramana aer, dupa care la sfarsit punem aceea dantela (pielita din stomac) peste compozitie! Daca nu avem aceasta pielita putem unge suprafata cu un ou batut cu putina sare si piper si tot ii va da o crusta frumoasa la suprafata”, a mai explicat talentata concurenta. (Alex Saulea)
 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Diagnosticul de cancer al prințesei Kate Middleton: Meghan și Harry pun sare pe rana regală?
Diagnosticul de cancer al prințesei Kate Middleton: Meghan și Harry pun sare pe rana regală?
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii au înnebunit când au văzut-o
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Fiica lui Țiriac, APARIȚIE RARĂ în COSTUM DE BAIE! Avem imaginile: „M-am îndrăgostit”
Fiica lui Țiriac, APARIȚIE RARĂ în COSTUM DE BAIE! Avem imaginile: „M-am îndrăgostit”
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Actorul român care s-a însurat de nouă ori după ce a împlinit 50 de ani. Prima soție a avut 17 ani
Actorul român care s-a însurat de nouă ori după ce a împlinit 50 de ani....
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Adevărul despre despărțirea dintre Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu: ,,N-am putut să mă ridic din pat”. Cum l-a afectat pe artist procedura secretă și când a avut loc, de fapt, separarea celor doi
Adevărul despre despărțirea dintre Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu: ,,N-am putut să mă ridic din...
Pensiile din luna mai intră înainte de Sărbătorile de Paște! Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul chiar în ședința de guvern
Pensiile din luna mai intră înainte de Sărbătorile de Paște! Premierul Marcel Ciolacu a făcut...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în familie. „Niciodată nu a ținut de note sau copiii să fie olimpici.”
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cele mai ieftine Smart TV-uri la Altex, eMag și Flanco. Prețuri pentru toate buzunarele
Cele mai ieftine Smart TV-uri la Altex, eMag și Flanco. Prețuri pentru toate buzunarele
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei....
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai...
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
3 zodii care nu își vor cere NICIODATĂ iertare. Nu aștepta scuze de la acești nativi!
3 zodii care nu își vor cere NICIODATĂ iertare. Nu aștepta scuze de la acești...
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de ziua ei de naștere
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
Carmen Rusu, soția lui Vali Vijelie, a spus adevărul despre manelist: „Stau cu el pentru confortul financiar”. Ce părere are despre presupusa amantă a artistului
Carmen Rusu, soția lui Vali Vijelie, a spus adevărul despre manelist: „Stau cu el pentru...
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
Păcatul mare pe care-l comit unii preoți. De ce să nu mergi niciodată la un duhovnic care “deschide cartea”
Păcatul mare pe care-l comit unii preoți. De ce să nu mergi niciodată la un...