Strainul care a dat o alta fata saraciei din Romania! Cum s-a nascut un hit din sintagma “Fiare vechi cumparam!”

Publicat: 31/03/2015 | 15:04
Strainul care a dat o alta fata saraciei din Romania! Cum s-a nascut un hit din sintagma “Fiare vechi cumparam!”

“Fiare vechi cumparam” este strigatul care ne-a marcat copilaria, la inceputul anilor ’90, si iata ca a devenit refrenul unei melodii. Ideea i-a apartinut unui solist de culoare, profund marcat de insemnatatea cuvintelor pe care le-a inteles tarziu.

 

JAZZ 8 şi Kent Archie, cei doi membri ai trupei The Bridge Committee, au lansat pe canalul lor oficial de Youtube, videoclipul piesei ”Fiare Vechi”. Atunci cand Kent Archie s-a mutat pentru prima data intr-un cartier din Bucureşti, auzea in fiecare dimineata acelaşi strigat: ”Fiare vechi, cumparam…”. Initial, a crezut ca este vorba despre o persoana care se pierduse şi cineva care o cauta strigand-o. A inceput sa se intrebe din ce in ce mai des ”cine naiba ar fi atat de aiurit incat sa se piarda in fiecare dimineata? Cine o fi acest Fiare Vechi?”. Povestindu-le prietenilor sai romani despre persoana aceasta misteriosa care se pierde in fiecare dimineata, a aflat ce inseamna, de fapt, strigatul acela.

Cei doi artisti s-au cunoscut in 2010
Cei doi artisti s-au cunoscut in 2010

Dupa ce a inteles, a fost putin dezamagit de faptul ca povestea din spate nu era exact ce isi imaginase el, insa ii placea foarte mult cum ecoul vocii acelei femei se raspandea prin cartier, asa ca si-a propus sa se trezeasca, dis de dimineata, sa vada cine este acesta persoana: ”Am fost uluit. Cum putea acea femeie sa aiba o voce atat de puternica, incat sa penetreze zidurile de beton fara nici o problema? Din acel moment, mi-a ramas în minte strigatul si am stiut ca va trebui sa fac o piesa din asta”,  afirma Kent Archie despre piesa “Fiare Vechi”.

 

“Am ajuns o tara care acum doarme”

JAZZ 8 a fost extrem de receptiv la ideea colegului sau de trupa si de declara nemultumit de faptul ca lucrurile nu au reusit nici macar acum sa evolueze in Romania asa cum ar trebui: ”Mi-a placut enorm faptul ca imaginatia lui Kent a fabricat o poveste cu oameni care se pierd prin cartiere ca sa justifice un strigat cu care eu sunt obisnuit din copilarie. Mi-am dat seama ca sunt extrem de obisnuit cu un lucru pe care, daca stai si-l analizezi în profunzime, realizezi ca este sinteza vremurilor in care traim, si nu glumesc cand spun asta.

Albumul lor va fi lansat in curand
Albumul lor va fi lansat in curand

Romania din ziua de astazi este un teritoriu cu un aer nostalgic, cand vine vorba de „gloria trecutului”, pe care unii oameni la costum incearca sa-l vanda pe bucati, iar alti oameni in zdrente striga de foame prin el pana şi pentru fier vechi. Ce au romanii în comun daca generalizam un pic? Faptul ca majoritatea lor a fost hranita in copilarie cu tocanita de „lasa, ba, ca merge asa!”.

Solistul de culoare a fost uimit sa afle despre saracia din Romania
Solistul de culoare a fost uimit sa afle despre saracia din Romania

Ce am devenit? O tara care acum doarme de felul ei. Doarme mult cu gandul la trecut si la ce a fost candva, cand se vorbea in lung şi-n lat despre domnitorii ei viteji si despre tot ce au realizat ei, despre Hagi, Nadia Comaneci etc. Si e trezita, din cand în cand, de strigatul unora carora le-a ajuns cutitul la os. Deci…in spiritul albumului nostru ROMANGLISH – “Fiare vechi!… everybody!”, a declarat Jazz 8.

 

 


JAZZ 8 (Cosmin Dominte) e actor

 

Jazz8 este un este actor profesionist şi „om al muzicii” cum ii place sa-si spună. Este campionul naţional la Slam Poetry si se afla printre primii 10 din lume, dupa „Campionatul Mondial de Slam Poetry” de la Paris din 2013. Este prezent si activ atat în lumea muzicii, cat si in cea a meseriei lui de baza, avand deja filme de lung metraj, scurt metraj, reclame, clipuri, seriale si numeroase piese de teatru.

 

Artistii au mare incredere in acest proiect
Artistii au mare incredere in acest proiect

Kent Archie s-a mutat in Romania in 2010

 

Kent Archie este un artist, MC şi compozitor nascut si crescut in Cleveland, Ohio. De la varsta de 8 ani a cochetat cu hip hop-ul, dar si-a început cariera muzicala propriu –zisa in 2007, cand inregistreaza piese si canta impreuna cu TCF Crew. In 2010 a facut un pas important si a decis sa vina si sa locuiasca in Bucuresti, unde a continuat sa-si urmeze pasiunea pentru muzica. In 2014 devenit MC-ul oficial al RnB Party Tour alaturi de Dan Apetria (creatorul RnB Party) si Partybusta (DJ la Radio Zu).

 

Dana Enache

Citește și...