Super-pont! Cum să transformi cozonacul uscat într-un… desert delicios!

Publicat: 16/04/2017 | 18:57
Super-pont! Cum să transformi cozonacul uscat într-un… desert delicios!

După sărbători, cei mai mulţi râmân cu foarte multă mâncare, cu care nu ştiu ce să facă. Dacă sarmalele şi cârnaţii pot fi congelaţi, cozonacul uscat reprezintă de fiecare data o problemă. MasterChef-ul Alexandru Cîrţu te învaţă că, dacă ai puţină imaginaţie, feliile uscate de cozonac se pot transforma într-un desert de te lingi pe degete. (Toate noutăţile pe PARFUMERIA.RO, oficial site-ul nr. 1 de shopping al vedetelor)
 

Fostul concurent al show-ului culinar de la PRO TV a dezvăluit propria reţetă de fondant cu cozonac, în exclusivitate pentru CANCAN.ro. Aceasta nu este deloc una complicată, iar rezultatul este garantat dacă urmaţi cei 10 paşi propuşi de Alex.

FONDANT CU COZONAC

Ingrediente: (pentru 2 porţii)
100 g cozonac uscat, 160 g ciocolată neagră 65% + cacao, 100 ml lapte, 30 g faină, 1 vârf de cuţit de sare, 150 g zahăr, 4 gălbenuşuri, 4 albuşuri, 1 linguriţă de zeamă de lămâie, 25 g unt, Cacao pentru tapetat

1. Tapetăm 2 vase Ramekin (din ceramică, termorezistentă) cu unt şi cacao şi le introducem în congelator. Ele trebuie unse de jos în sus ca şi când am încerca să împingem prăjitura să crească, să „urce” mai exact.

2. Temperăm ciocolata la Bain Marie împreună cu untul. Le lăsăm apoi la răcit. Între timp, într-un pahar amestecăm 100 ml lapte rece cu 30 g de făină (amestecaţi bine de tot), până obtineţi o compoziţie omogenă, iar când am realizat acest lucru le putem pune pe un foc mic, amestecând constant cu un tel, pentru a evita aşa cum am spus mai devreme, formarea cocoloaşelor.

3. Separăm albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile le amestecăm cu zahărul, până ce acesta se topeşte, ca mai apoi să-l punem la Bain Marie înapoi, peste amestecul de ciocolată şi unt (amestecaţi până ce crema începe să se închege puţin, aveţi grijă să nu le faceţi „omleta”).

4. Când laptele cu făina s-au închegat, asemenea unui sos Bechamel, le transferăm peste compoziţia de ciocolată, unt, gălbenusuri şi zahăr.

5. După ce-aţi luat compoziţia de la Bain Marie, daţi pe răzătoare cozonacul şi încorporaţi-l. Între timp batem albuşurile cu o lingură de zeamă de lămâie şi un vârf de cuţit de sare (ajută albuşurile să se închege mai bine).

6. Albuşul bătut spumă trebuie încorporat atunci pe loc, pentru a se evita „creponarea” sa mai târziu. Începem să îl incorporăm peste prima compoziţie în felul următor: prima jumătate o amestecăm, iar a doua jumătate o împăturim. Trebuie să împăturim de jos în sus, curăţând foarte bine marginile vasului. Aveţi grijă să nu amestecaţi, toată tehnica este să păstrăm aerul format în albuşuri.

7. Turnăm compoziţia în Ramekine. Aveţi grijă întotdeauna să o turnaţi drept, şi să nu murdăriţi Ramekinul la exterior. Îi mai lăsăm un centimetru liber până în vârful vasului, iar după ce am umplut fiecare vas în parte, acoperim fundul fiecăruia şi îl lovim de masă de câteva ori pentru ca această compoziţie să se aşeze mai bine. Apoi luăm un şerveţel, învelim degetul arătător în el şi îi facem un canal circular (adică în traducere, ştergem marginea interioară a vasului pentru a ajuta compoziţia să crească mai bine).

8. După această procedură le introducem în cuptor. La mine a fost nevoie de 15 minute. Puteţi privi prin gemuleţul de la cuptor iar când acestea au crescut încă o jumătate (sau aproape o jumătate peste vasul Ramekin) înseamnă că este gata. NU DESCHIDEŢI UŞA CUPTORULUI SUB NICIO FORMĂ PENTRU CĂ ALTFEL SE VOR DEZUMFLA! Deschideţi la sfârşit când este gata!

9. Un fondant gătit corect are un diametru de 2 cm de crustă (între 5 mm şi 1 cm diametru) iar din interiorul sau curge o ciocolată superbă.

10. Se consumă imediat ce l-aţi scos din cuptor. Marea majoritate a persoanelor îl preferă cu îngheţată. Mie unul îmi place să simt doar aroma contopirii cozonacului cu rafinamentul ciocolatei.

Citește și...