Ortodocșii îl sărbătoresc pe 23 aprilie pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, una dintre cele mai mare sărbători din an. De aceea există o serie de traditii de care trebuie să tii seamă pentru a fi feriți de boli necruțătoare sau, pentru femeile necăsătorite, să își găsească alesul.
În semn de cinste, în ziua Sfântul Gheorghe creștinii pun la porțile caselor crenguțe de fag, brazde cu iarbă verde sau smocuri de iarbă în stâlpii de susținere ai porților. Nu aveți voie să dormiți! Potrivit tradiției, când vine Sfântul Gheorghe, își leagă calul de un stâlp al porții și paște iarba. În plus, pentru a fi ferite de farmece, vrăjitorii și boli, animalele sunt protejate cu crenguțe de leuștean puse la intrarea în grajduri. Mai mult, pentru a fi protejați de junghiuri rele și boli necruțătoare, trec prin fumul și flăcările unui foc aprins, iar vitele și casele se afumă, la rândul lor cu tămâie. Citește și CE SUPERSTITII SI CREDINTE EXISTAU IN URMA CU UN SECOL! ROMANII ERAU INGROZITI LA 1900 DE STRIGOI, FARMAZOANE SI…
Femeile care nu și-au găsit încă alesul, pentru a vedea chipul ursitulului oglindit într-un vas cu apă de izvor din care nu s-a băut, stau goale între lumânări aprinse, așezate în formă de cruce. De Sfântul Gheorghe se dau de pomană lapte, brânză și caș.
Se spune mai spune că e bine să nu ieși din casă în această noapte, deoarece acum ies sufletele strigoilor vii – cei cărora le ies noaptea sufletele şi bântuie prin sate – călăresc pe cozi de mătură şi pricinuiesc necazuri.
Peste 900.000 de români poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor.