Sute de mii de români în șomaj tehnic s-au trezit fără asigurare de sănătate! Ce s-a întâmplat!

Publicat: 09/07/2020 | 20:55
Sute de mii de români în șomaj tehnic s-au trezit fără asigurare de sănătate! Ce s-a întâmplat!

Sute de mii de români în șomaj tehnic s-au trezit fără asigurare de sănătate! Iată ce s-a întâmplat și ce soluție există. 

Aflați în șomaj tehnic de la începutul pandemiei de coronavirus în România, mulți români au mers la medic și s-au confruntat cu o situație total neașteptată. 

Din cauza unui formular, sute de mii de angajați aflați în șomaj tehnic s-au trezit că nu mai sunt asigurați la sănătate, deși contribuția a fost plătită. 

În timp ce Casa Națională de Sănătate cere angajatorilor să depună din nou, declarații de corectare pentru fiecare salariat, specialiștii susțin că, de fapt, bazele de date ale Fiscului și Casei de Sănătate nu comunică, iar legile se contrazic.

„Declarația 112 ar rezolva situația”

„Într-adevăr, pe perioada în care persoanele s-au aflat în șomaj tehnic, contribuțiile au fost plătite. Însă avem nevoie de o soluție și rapidă, și legală. Declarația 112, rectificarea declarației ar rezolva situația pe ansamblu și nu numai situația privind asigurarea de sănătate”, a spus Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al CNAS.

Până la această oră, ANAF nu a transmis un punct de vedere cu această situație.

„Guvernul a impozitat pe toată lumea când a fost vorba de acordarea acestor indemnizații. Prin urmare, nu e normal să nu îi acorzi calitatea de asigurat la sistemul de sănătate de pensii când tu ai și stabilit impozitarea. Cred că mai repede este o problemă de disfuncționalitate și necorelații între anumite baze de date și, bineînțeles, este o situație de corecții normative pe care le poate face legiuitorul printr-o ordonanță de urgență”, a declarat, la Digi 24, Adrian Bența, consultant fiscal.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în ultimele două luni și jumătate au intrat în șomaj tehnic 1.200.000 de angajați.