Acasă » LIFE STYLE » Viață » Top 10 scandaluri care au zguduit marile case regale ale lumii

Top 10 scandaluri care au zguduit marile case regale ale lumii

De: Ileana Mlădinoiu 05/04/2023 | 21:21
Printul Nicolae al Romaniei. Sursa foto: Facebook

E de notorietate faptul că familiile regale nu duc lipsă de dispute care au loc între prinți și prințese, regi și regine, moștenitori ai tronului, unele terminându-se cu abdicări și comploturi de palat, altele cu multe scandaluri ce ajung în mod regulat în presa lumii. Fără tăgadă, familia regală britanică este cea mai discutată familie regală din Europa. Cu toate acestea, nu prea se știe totul despre alte familii regale ale lumii.

Top 10 scandaluri care au zguduit marile case regale ale lumii

Dacă nu luăm în considerare emiratele arabe, sultanatele și regatele africane cărora ne-ar fi imposibil să le acordăm atenție într-un spațiu restrâns ca acesta, există familii regale în lume de interes și curiozitate. La fel ca în Japonia, a cărei soartă este guvernată de un împărat modern, Naruhito, cu studii în Occident și dedicat cauzei ecologice, îmbrățișând în același timp toate tradițiile țării sale, sau în Iordania, unde Regina Rania este iubită de oamenii ei și admirată în întreaga lume pentru stilul adoptat. Lumea este plină de capete încoronate. Însă, când un fiu furios își reglează conturile prin presă, înainte ca mama lui să încerce să pună la loc „piesele”, cum se întâmplă la casa regală a Danemarcei, ca să dăm un prim exemplu, înțelegem că aceasta se confruntă cu un scandal fără precedent. În cazul de față, ne propunem să actualizăm lista cu 10 scandaluri care au zguduit marile case regale ale lumii.

1. Scandalul prințului Harry cu familia

Considerat cel mai sexy membru al familiei regale britanice, prinţul Harry îşi recunoaşte greşelile, dar o scoate în evidenţă pe cea mai mare. Sunt imagini care au făcut înconjurul lumii, când în 2005 Prințul Harry a apărut în uniformă nazistă la o petrecere costumată. În prealabil, ar fi cerut părerea membrilor familiei regale cu privire la alegerea costumului. „I-am sunat pe William și pe Kate să-i întreb ce părere au”, iar aceştia au răspuns, aşa cum reiese dintr-o copie a cărţii sale intrată în posesia presei britanice: „Uniformă nazistă”. William și soția lui chiar au râs până la lacrimi. Privind în urmă, Prințul Harry descrie această acțiune drept una dintre cele mai mari greșeli din viața sa.

Printul Harry
Prințul Harry al Marii Britanii – Sursa foto: Hepta

Memoriile prințului Harry, „Spare” (Rezerva), sunt parțial mărturisiri, parțial dezgustări, parțial scrisori de dragoste. Uneori, pare cel mai lung mesaj trimis vreodată de un alcoolic furios, deși în serialul realizat cu Oprah Winfrei a mărturisit: „Eram dispus să beau, să iau droguri, să încerc şi să fac lucruri care mă făceau să simt mai puţine lucruri decât simţeam. Dar, uşor, am devenit conştient că, OK, nu beam de luni până vineri, dar probabil beam într-o zi cât pentru o săptămână, vinerea sau sâmbăta seara. Şi beam nu pentru că îmi plăcea, ci pentru că încercam să maschez ceva”. Din interior, el își descrie viața ca un acvariu suprareal comparabil cu „The Truman show” (film american SF) fără sfârșit. Pe lângă faptul că Prințul William încă așteaptă ca fratele său mai mic să-și ceară scuze după discursurile sale devastatoare în diverse interviuri de televiziune și reviste americane, moștenitorul tronului nu digeră ideea fratelui său de a-și publica memoriile. „Aceasta este cea mai ciudată carte scrisă vreodată de vreun membru al familiei regale”, scrie BBC.

2. Excluderea prințului Nicolae din linia succesorală a României

Regele Mihai al României a retras nepotului său, Nicolae, titlul de „Principe al României” şi l-a exclus pe acesta din linia succesorală, conform unui comunicat de presă al casei regale, deși nu se precizează motivele care au stat la baza acestei decizii. „În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de „Principe al României” şi calificativul de „Alteţă Regală”.

Printul Nicolae al Romaniei
Printul Nicolae al Romaniei împreună cu soția și copiii săi . Sursa foto: Facebook – Prințul Nicolae al României

Firește, acest anunţ a surprins pe toata lumea, mai ales că Nicolae era singurul nepot, iar Regele Mihai îl prezentase românilor în 1992, pe când avea doar 7 ani, ca pe moștenitorul său. Excluderea lui Nicolae din Linia de Succesiune şi retragerea titlului de Principe al Romaniei au împărțit adepții monarhiei în două tabere. Reamintim că Nicolae a trecut şi printr-un scandal de paternitate, atunci când Nicoleta Cârjan a anunțat ca el e tatăl copilului său. Nicolae a declarat public că este dispus să facă testul de paternitate, dar tânăra în cauză refuzase.

3. Scandalul sexual din Marea Britanie

Fiul preferat al reginei Elisabeta a II-a, prinţul Andrew, a fost dat în judecată pentru abuz sexual de câtre americanca Virginia Giuffre. În 2001, ducele de York ar fi întreţinut relaţii sexuale cu tânăra încă minoră. Fata ar fi fost traficată de controversatul miliardar Jeffrey Epstein. Virginia Roberts Giuffre, care susține că a fost traficată de Epstein pentru a întreține relații sexuale cu prietenii săi bogați și puternici, a spus că l-a cunoscut pe prinț în 2001 la o petrecere la Londra găzduită de finanțator, când avea 17 ani, că a luat parte la o orgie cu Prințul Andrew și cu cel puțin alte opt tinere pe Little St. James.

Există și o fotografie a prințului Andrew cu brațul în jurul taliei lui Giuffre la petrecerea din 2001, dar ducele de York a negat că a avut vreodată o relație sexuală cu ea.

În cele din urmă, prințul Andrew a ajuns la o înțelegere financiară cu victima Virginia Giuffre constând într-o „donație semnificativă” asociației de sprijinire a victimelor violenței sexuale condusă de acuzatorul ei american, după declarațiile avocaților ambelor părți implicate. Palatul Buckingham nu și-a exprimat punctul de vedere cu privire la subiect, dar experții susțin că familia regală are motive de îngrijorare, fiindcă cei doi nu au semnat vreo clauză de confidențialitate, relatează Reuters.

4. Scandal Casa Regală a Danemarcei, după ce Regina a retras titlul princiar pentru patru dintre nepoții săi

Regina Margareta a II-a a Danemarcei, singura regină a Europei și cel mai longeviv monarh de pe continent, a luat o decizie drastică cu privire la schimbarea titularului pentru patru dintre nepoții săi. Regina a anunțat că de la 1 ianuarie 2023 cei patru copii ai Prințului Joachim, al doilea fiu al ei, își vor pierde titlurile de prinț și prințesă. Prințul Nikolai, Prințul Felix, Prințul Henrik și Prințesa Atena vor deveni Conți și Contesă de Monpezat.

„Majestatea Sa Regina vrea să creeze un cadru în care cei patru nepoți ai săi să își poată modela pe deplin propriile vieți, neconstrânși de considerațiile și obligațiile speciale pe care le implică afilierea formală la Casa Regală”, se spune în comunicatul Casei Regale a Danemarcei.

Regina Margareta a Danemarcei
Regina Margareta a Danemarcei

După ce Regina a retras titlurile nepoților ei, un nou scandal iese la iveală. Prințul Joachim ar fi fost profund îndrăgostit de cumnata lui, soția moștenitorului tronului, Prințesa Mary. Zvonul care a apărut în presa spaniolă a fost preluat de ziarele europene. Cu excepția Danemarcei. Și din motive întemeiate: „Danezii au râs bine la aceste zvonuri despre Prințesa Mary și cumnatul ei, Prințul Joachim. Nimeni nu crede în această afacere aici și, în plus, nicio presă nu a publicat această poveste”, opinează Jacob Heinel Jensen pentru „Vanitas El Confidencial”. Aceeași sursă pomenește de o fotografie publicată de revista suedeză Svensk Damtidning, care l-ar arăta pe Joachim încercând să o sărute pe Prințesa Mary la o petrecere a Regimentului Gărzii Regale.

5. Familia imperială a Japoniei- prințesa moștenitoare a renunțat la drepturi

Nepoata împăratului Japoniei, prințesa moștenitoare Mako, a ales să renunțe la statutul ei regal, anunțându-și logodna cu Kei Komuro, un tânăr avocat pe care l-a cunoscut la universitate. În condițiile unei legi care se aplică numai femeilor, căsătoria o va exclude din familia imperială.

Mako, în vârstă de 25 de ani, a spus că este „foarte fericită” și că este „conștientă încă din copilărie că trebuie să părăsească orice statut regal la căsătorie.

Printesa Mako
Printesa Mako si sotul sau. Sursa foto; hepta

„În timp ce făceam tot posibilul pentru a-mi îndeplini îndatoririle ca membru al familiei imperiale, am vegheat asupra propriei mele vieți”, a spus ea în timpul unei conferințe de presă. Potrivit Daily Mail, Komuro a cerut-o de soție pe prințesa Mako în timpul unei cine în decembrie 2013, însă cei doi au preferat să-și trăiască povestea de iubire departe de ochii curioși ai oamenilor, cât timp prințesa Mako a urmat un master în UK. Potrivit știrilor agenției Kyodo, Agenția Casei Imperiale (Kunaiçoo), Mako și Komuro Kei, ambii în vârstă de 30 de ani, s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii discrete. Mako a luat numele de familie al soțului său și a devenit Komuro Mako, a părăsit reședința Imperială și va locui într-un apartament din capitala Tokyo împreună cu soțul său până când se vor muta în SUA. În plus,

Mako a renunțat și la o zestre de 1 milion de euro.

6. Regele Spaniei, acuzat de coruptie și obligat să renunțe la tron

Casa Regală Spaniolă a declarat că fostul rege al Spaniei Juan Carlos se află în Emiratele Arabe Unite. Acuzat de corupție, a fugit din țară de frica procurorilor la începutul lunii august 2020. Fostul suveran, în vârstă de 85 de ani, „a mers în Emiratele Arabe Unite pe 3 august și rămâne acolo”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Regale, fără alte detalii. Deși nicio anchetă nu l-a vizat până acum pe Juan Carlos însuși, acuzațiile unei foste amante, Corinna Larsen, transmise de presă, au stârnit curiozitatea unui procuror de la Geneva cu privire la averea sa, pe care ar fi investit-o în conturi secrete din Elveția. Procurorii Curții Supreme Spaniole, singura autoritate care judecă un fost suveran, încearcă să afle dacă, așa cum susține fosta sa amantă, Juan Carlos s-a făcut vinovat de corupție, primind din Arabia Saudită un comision uriaș la construirea unui TGV. Dacă Juan Carlos a văzut că investigațiile judiciare împotriva lui au fost închise în martie 2022, dezvăluirile despre originea opacă a averii sale au subminat definitiv imaginea acestei figuri adorate de decenii pentru că a condus tranziția democratică a Spaniei după moartea dictatorului Franco în 1975.

„În loc să mai lase zvonurile să curgă, Filip al VI-lea, actualul rege al Spaniei, a decis să rupă legăturile cu tatăl său, pentru a păstra exemplaritatea coroanei”. Își marchează distanța, renunță la orice moștenire, pentru el și pentru fiica sa Principesa Leonor, și înlătură dotarea anuală a bătrânului rege, care în 2018 se ridica la 194.232 de euro finanțați de la bugetul de stat.

7. Aventuri amoroase la Casa Regală a Principatului Monaco

Familia regală din Monaco s-a aflat în centrul multor scandaluri, la care au contribuit în special iubirile Carolinei de Monaco cu trei căsătorii și tot atâtea despărțiri. La 21 de ani crede că l-a găsit pe bărbatul vieții ei, Philippe Junot, un om de afaceri parizian, cu care în iunie 1978, prințesa s-a căsătorit, dar după doi ani cei doi divorțează. Prințesa cere Vaticanului să recunoască nulitatea căsătoriei lor, lucru acceptat aproape 15 ani mai târziu.

Cea care tocmai și-a pierdut mama într-un accident de mașină își găsește mângâiere în brațele omului de afaceri italian, de o frumusețe clasică, Stefano Casiraghi. În 1983, cuplul s-a căsătorit civil la Palatul din Monaco, sub privirea iubitoare a familiei regale. Împreună îi vor avea pe Andrea, Charlotte și Pierre. Caroline își împarte timpul între rolul ei de soție, mamă și tot ceea ce presupune viața în Monaco, dar pe 3 octombrie 1990 totul s-a prăbușit. Stefano moare brusc într-un accident cu barca cu motor, lăsând în urmă un gol uriaș pe care prințesei îi va trebui ani de zile să îl umple. Urmează o scurtă poveste de dragoste de șase luni cu Vincent Lindon, prințesa nefiind atât de entuziasmată, spre deosebire de el. Peste nouă ani, Caroline va găsi din nou dragostea adevărată, atunci când se căsătorește cu Prințul Ernst August de Hanovra, devenind Alteță Regală, Prințesă de Hanovra, Ducesă de Brunswick-Lüneburg. Din această căsătorie se va naște micuța Alexandra din Hanovra. Bărbatul o dezamăgește, pentru că bea prea mult, este violent și instabil. Scandalurile se succed fără a se asemăna vreodată: urinează în public, se luptă cu orice preț, amenință poliția sau angajații care lucrează pentru el. Presa germană îl poreclește chiar prințul „Bastonul”. Caroline face tot posibilul să-l sprijine, până când nu mai poate. În 2009, cuplul s-a despărțit, fără să divorțeze, ceea ce ar priva-o de titlul de Alteță Regală. Caroline se dedică acum celor șapte nepoți pe care îi adoră și ocupațiilor sale regale.

8. Scandal gay la casa regală a Olandei. Viitoarea regină se poate căsători cu o femeie

Mark Rutte, prim-ministrul interimar, într-o intervenţie în Parlament, a explicat că prinţesa moştenitoare a Olandei se poate căsători cu o femeie şi să devină regină. Totodată, Rutte, răspunzând unei întrebări adresate în scris de propriul partid, a subliniat că orice rege sau regină se poate căsători cu o persoană de acelaşi sex.

Casa Regala din Tarile de Jos
Membrii Casei Regale a Țărilor de Jos. Sursă foto: captura YouTube

Căsătoria între persoane de același sex este legală în Țările de Jos din 1 aprilie 2001, data intrării în vigoare a legii din 21 decembrie 2000. Olanda este prima țară din lume care recunoaște căsătoria între persoane de același sex. Cu toate acestea, s-a presupus că asta nu se aplică monarhiei, având în vedere nevoia unui moştenitor al tronului. Rutte a spus că este vorba despre „situaţii teoretice”, însă următoarea regină ar putea fi căsătorită cu o femeie. „Cabinetul nu consideră că un moştenitor al tronului sau regele ar trebui să abdice dacă el sau ea ar dori să se căsătorească cu un partener de acelaşi sex”, a mai explicat el.

9. Scandal între frați la Casa Regală a Iordaniei

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a semnat un decret regal fără precedent care restrânge libertățile fratelui său, Prințul Hamzah. Acesta din urmă, fost prinț moștenitor, a fost la originea unui act de răzvrătire în aprilie 2021. Suveranul iordanian a decis să-i întrerupă accesul la mijloacele sale de comunicare și îl împiedică să-și aleagă locul de reședință.

Într-o scrisoare foarte lungă adresată poporului iordanian, regele Abdullah al II-lea, explică motivele care l-au determinat să ia măsuri drastice împotriva fratelui său vitreg, prințul Hamzah. În aprilie 2021, prințul a fost arestat și plasat în arest la domiciliu după ce a provocat o lovitură de stat împotriva regelui. Un an mai târziu, prințul Hamzah, care între timp semnase o scrisoare de credință pentru a fi iertat, a trimis o scrisoare în care își implora iertare fratelui său. În ciuda promisiunilor și scuzelor, prințul Hamzah a spus că vrea să renunțe la titlurile sale, în dezacord cu familia regală hașemita.

Hamzah va rămâne în palatul său, în conformitate cu decizia Consiliului Familiei Regale, și pentru a preveni repetarea oricăror acte iresponsabile ale sale, care ar fi tratate în consecință. Cât despre familia prințului Hamzah, ei nu poartă povara faptelor lor. „Ei sunt familia mea și vor primi toată îngrijirea, dragostea și educația de care au nevoie în viitor, așa cum au primit-o în trecut”, a declarat Abdullah.

10. Scandal la Casa Regală a Suediei

Nici Casa Regală a Suediei nu scapă de ochii presei, iar tensiunile provin din partea Prinţului Carl Philip, 43 de ani, al doilea pe linia succesiunii la tronul Suediei.

Printul Carl Philip al Suediei
Printul Carl Philip al Suediei (în dreapta). Sursa foto: captura YouTube – Sweden Royal

Despre acesta se spune că s-ar fi îndrăgostit de un fotomodel, o fostă Miss Bikini, pentru care tatăl său, regele Carl Gustaf al VI-lea, şi-a părăsit logodnica după o relație de 8 ani. Presa din Suedia sustine că, în cazul în care tensiunile nu se vor aplana, prinţul ar putea fi chiar dezmoștenit.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Cum arată ISPITELE de la Insula Iubirii 2024! Mai PROVOCATOARE nu există
Cum arată ISPITELE de la Insula Iubirii 2024! Mai PROVOCATOARE nu există
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel,...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul ei iubit a fost găsit fără suflare într-un hotel din Miami
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute...
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume...
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
De ce nu s-au căsătorit până acum Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu: „Durerea a fost cea care ne-a unit”
De ce nu s-au căsătorit până acum Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu: „Durerea a fost...
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și Vărsătorii sunt avantajați
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și...
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea