TRADITII si OBICEIURI de Halloween! Ce trebuie sa faci neaparat pe 31 OCTOMBRIE!

Publicat: 30/10/2015 | 08:57
TRADITII si OBICEIURI de Halloween! Ce trebuie sa faci neaparat pe 31 OCTOMBRIE!

De cativa ani buni, ziua de 31 octombrie este cunoscuta si in Romania, ca fiind ziua de "Halloween" sau "Sarbatoarea tuturor sfintilor".

Sărbătoarea de Halloween este de origine celtică, fiind introdusă şi în alte ţări de imigranţii irlandezi ai Statelor Unite ale Americii. Celţii credeau că în data de 31 octombrie spiritele intrau în comunicare cu cei vii şi coborau pe pământ. Oamenii se deghizau în monştri şi ieşeau pe străzi pentru a face mult zgomot şi, astfel, ziceau ei, speriau spiritele rele.

halloween

Americanii fac cu ocazia Halloween-ului pregătiri mai mari decat de Crăciun sau Paşte. Totodată, cu ocazia sărbătorii de Halloween, în America a apărut şi s-a dezvoltat o adevărată industrie a accesoriilor macabre: măşti, costume de vampiri, schelete, diavoli, fantome..etc, dar şi nelipsiţii dovleci scobiţi. Copiii se costumează şi merg la colindat, din casă în casă, gazdele fiind obligate să îi primească şi să le dea bomboane, altfel riscă să fie speriaţi de către participanţi. Alţi tineri, mai curajoşi, merg în această noapte, a Halloween-ului, în cimitire şi se distrează făcând ocultism şi spiritism.

Alte popoare văd însă sărbătoarea de Halloween ca pe o sărbătoare păgână, o zi în care morţii părăsesc mormintele.

Românii au împrumutat parţial această sărbătoare de Halloween, în sensul că nu respectă întocmai tradiţiile originale. În preajma zilei de Halloween întâlnim şi în România, prin magazine, obiectele specifice (măşti, costumaţii, afişe, celebrii dovleci, etc ), însă puţini sunt cei care ştiu cu adevărat semnificaţia sărbătorii de Halloween. Pentru noi, ca popor, Halloween-ul este un prilej de joacă şi carnaval, pe de o parte, iar pe de altă parte, un motiv de a organiza sau participa la o petrecere dedicată şi de a se elibera de problemele cotidiene.

De câţiva ani însă, chiar şi în State, sărbătoarea de Halloween şi-a pierdut din specificul religios, chiar şi din tradiţii, iar superstiţiile de Halloween au fost uitate şi ele.

Printre superstiţiile de Halloween care aveau cândva amploare se numără:

halloween

Dacă o fată necăsătorită punea în noaptea de Halloween, sub pernă, o floare de rozmarin şi un bănuţ de argint îşi visa sortitul;
Dacă se întâmpla ca, în noaptea de Halloween, să auzi paşi sau zgomote în spate, nu trebuia să te întorci fiindcă se spunea că este un spirit venit de pe lumea cealaltă pentru a te lua cu el;
În noaptea de Halloween se foloseau alune pentru vrăji, fiindcă diavolul era considerat culegător al acestor fructe;
Dacă în noaptea de Halloween se întâmpla să-şi zboare vreun liliac prin casă se spunea că în aceea casă sunt spirite rele;
Celebra lumânare aprinsă în dovleac, din noaptea de Halloween, avea menirea de a ţine spiritele rele la distanţă;
Dacă în noaptea de Halloween vedeai un păianjen prin casă înseamna că spiritul unei persoane dragi te veghea;
Se mai spune că în noaptea de Halloween dacă participai la o cină, era bine să vorbeşti în timpul mesei, astfel spiritele din apropiere erau încurajate să participe şi ele la masă;
Dacă băteau clopotele în noaptea de Halloween spiritele şi fantomele s-ar fi speriat;
Persoanele care erau născute în noaptea de Halloween aveau menirea de a vedea şi de a comunica cu spiritele, e
tc.

Halloween-ul a devenit, în ultimii ani, o sărbătoare cunoscută în toată lumea pe care nu o celebrează doar americanii, ci şi alte popoare, printre care şi noi, românii. Totuşi, această sărbătoare, de Halloween, a început să capete influenţe diverse în funcţie de cultură, cât şi de dorinţa fiecăruia.

SURSA: Traditii & Superstitii

Citește și...