Uleiuri sănătoase pentru gătit. Care sunt cele mai bune

Publicat: 30/07/2017 | 14:27
Uleiuri sănătoase pentru gătit. Care sunt cele mai bune

Nutriţioniştii au veşti bune pentru cei cărora le place să gătească. Specialiştii spun că sunt numeroase uleiuri sănătoase pentru gătit.

Uleiurile sănătoase pentru gătit vin cu un important aport de „grăsimi sănătoase”, care ne ajută să ţinem departe „colesterolul rău”. Un lucru foarte important pe care trebuie să-l aveţi în vedere atunci când alegeţi dintre uleiuri sănătoase pentru gătit este ca acesta să fie cât mai puţin procesat, pentru a se trasforma în corp în energie şi pentru a proteja celulele. 

Vă prezentăm care sunt uleiuri sănătoase pentru gătit, potrivit nutriţioniştilor şi ce beneficii aduce acestea sănătăţii, dar cu precizarea că acestea nu sunt recomandate pentru prăjit:   

Uleiuri sănătoase pentru gătit. De floarea-soarelui, cocos sau nucă

Uleiuri sănătoase pentru gătit. Uleiul de floarea-soarelui. Dacă nu este folosit pentru prăjit, uleiul acesta este o sursă excelentă de vitamina E, protejează arterele şi inima. De asemenea, are şi efect antioxidant şi stimulează sistemul imunitar.   

Uleiul de cocos. Ar aduce beneficii şi pentru sănătatea inimii. Are în conţinutul său 50% acid lauric, care ajută la prevenirea diferitelor probleme cardiace, reduce colesterolul şi hipertensiunea arterială. De asemenea, în comparaţie cu alte uleiuri, grăsimile saturate din uleiul de cocos nu sunt dăunătoare şi reduc riscul de apariţie a aterosclerozei.     

Uleiuri sănătoase pentru gătit. Uleiul de nucă. Conţine acizi graşi Omega 3 şi numeroase vitamine care împiedică dezvoltarea unor boli de inimă. Pentru că aduce un aport de minerale şi are acţiune hipogliceminată poate fi folosit şi de diabetici, anemici şi persoanele care suferă de instabilitatea emoţională. 

Uleiuri sănătoase pentru gătit. Din măsline, seminţe de in sau susan  

Uleiul de măsline este bogat în acizi graşi nesaturaţi, substanţe antioxidante şi în săruri minerale. Poate fi de ajutor în cazul unor probleme hepatice, hemoroizi. Protejează inima, colonul şi ţine departe hipertensiunea arterială.   

Uleiul din seminţe de in este o sursă foarte bună de acid gras sănătos care îmbunătăţeşte sănătatea inimii, ajută la reducerea inflamaţiilor şi întăreşte sănătatea celulelor din organism. De asemenea, poate reduce tensiunea arterială şi colesterolul.   

Uleiuri sănătoase pentru gătit. Uleiul de susan conţine vitamina E, acizi graşi esenţiali, lecitină, minerale. Potrivit unor studii, uleiul de susan ar ţine departe boli precum artrita, ateroscleroza sau Alzheimerul. Reglează colesterolul din sânge, protejează de boli renale, ajută la detoifierea ficatului şi rinichilor, reglează tensiunea arterială şi poate fi un remediu natural pentru tulburările de memorie.   

Citește și...