Vezi ce spune psihologul CANCAN despre medicii romani! „Sistemul de sanatate creaza in cazuri punctuale monstri de nepasare”

Publicat: 10/03/2015 | 08:59
Vezi ce spune psihologul CANCAN despre medicii romani! „Sistemul de sanatate creaza in cazuri punctuale monstri de nepasare”

Este un lucru stiut ca nepasarea personalului medical ucide oameni. Cel ami recent caz este cel al batranei de 82 de ani cu probleme psihice, gasita moarta pe camp dupa ce a fost lasata sa plece singura din spital.

Psihologul CANCAN.ro, Cezar Laurentiu Cioc, a dezbatut pe larg problema indiferentei medicilor din Romania. Se stie ca doctorii din Romania sunt printre cei mai buni specialisti din lume, iar scoala romaneasca de medicina este una de traditie.

Batrana a plecat din spital, ca la cateva zile sa fie gasita moarta pe camp
Batrana a plecat din spital, ca la cateva zile sa fie gasita moarta pe camp

“Partea negativa este insa alta. Nepasarea. Sistemul romanesc de sanatate creaza in cazuri punctuale monstri de nepasare. Doar cine nu a interactinoat cu realitatea din spitale nu stie cum se manifesta lipsa totala de empatie si de intelegere a suferintei pacientului. Chiar daca medicii nostrii au uneori puterea si abilitatile de a imbunatati situatia sanatatii pacientului, in multe cazuri ei aleg calea minimei rezistente si uita ca meseria lor nu e ca oricare alta. Viata insasi depinde de actiunilor lor”, a explicat Cezar Laurentiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potentialului Uman din Bucuresti.

Psihologul CANCAN.ro a vorbit despre cartea a creat atatea valuri in sfera politica
Psihologul CANCAN.ro a vorbit despre cartea a creat atatea valuri in sfera politica

“Poti sa mori in fata lor, ca nu mai simt nimic”

Medicii romani petrec mult timp invatand. Anii de studiu, rezidentiatul, cursurile de perfectionare ii dau doctorului roman impresia ca ar trebui sa fie mai bine remunerat, sa traisca decent, sa-si permita un stil de viata pe masura valorii profesionale. Din pacate acest lucru nu se intampla in Romania.

Sistemul medical romanesc este la pamant
Sistemul medical romanesc este la pamant

“Exista un dezechilibru major intre pretul pe care statul roman il pune pe medic si ceea ce se cere de la el. Acest dezechilibru a creat de-a lungul timpului un monstruos sistem de spaga in sistemul de sanatate. Culmea e ca asta e raul cel mai mic. Cel mai inspaimantor lucru la un medic este nepasarea. In special la medicii trecuti de prima tinerete apare un soi de nepasare, cauzata de faptul ca atatia ani au vazut suferinta in forma pura incat s-au imunizat. Poti sa mori in fata lor, ca nu mai simt nimic”, a mai spus psihologul CANCAN.ro. Se simte in atitudinea lor ca, indiferent daca bolnavul traieste sau moare, viata lor se continua in aceiasi maniera. Nu de putine ori, pacientii romani ai sistemului de sanatate nu sunt oameni cu valoarea intelectuala a mediclor. Acest lucru insa nu justifica sub nicio forma eventualul complex de superioritate pe care unii medici romani il au fata de bolnavi.

Psiholog Cezar Cioc (sursa foto www.potentialuman.ro)
Psiholog Cezar Cioc (sursa foto www.potentialuman.ro)

“Superioritatea in atitudine determina lipsa de rabadare, iar lipsa rabdarii creaza alti monstri. Detaliile fine ale bolii risca sa nu mai fie luate in considerare, explicatiile date pacientilor cu privire la boala lor pot fi sumare sau inexistente. Chiar daca pacientii nu au cunostintele doctorilor sau pregatirea lor profesionala, ei au demnitate si cer ca pe intelesul lor sa le fie explicat ceea ce se intampla cu ei”, a mai precizat Cezar Laurentiu Cioc.

Psihologul Cezar Cioc
Psihologul Cezar Cioc

Ce e de facut?

Potrivit specialistului CANCAN.ro, sansa schimbarii atitudinale in sistem sunt medicii tineri. Acestia intra in circuit acum cand DNA-ul pandeste orice forma de coruptie. Acet lucru descurajeaza spaga. Dincolo de asta, tinerii sunt mai empatici, nu sunt uzati in suferinta si nu au petrecut o viata prin spitale mizere pe care acum sa le deteste. Poate ca rezidentii si medicii tineri nu au experienta celor mai in varsta, insa la capitolul atitudine stau mult mai bine. Atitudinea empatica este diferenta majora intre generatii. Aceasta empatie determina medicul sa dea tot ce are mai bun in bagajul sau de cunostinte sau aptitudini pentru a imbunatati sanatatea pacientului lor.

————————————————————————————-

CITESTE SI

De ce se prostituează fetele din România? Psihologul CANCAN.RO vă oferă răspunsul!

Ce spune specialistul CANCAN.ro despre fericire! Psihologul Cezar Cioc face lumina in cazul celor care prefera”tot sau nimic”

Adevaratul motiv pentru care tanarul corijent din Iasi si-a ucis iubita cu un martisor! „Avea asta in ADN!”

————————————————————————————-

“A nu se intelege ca toti medicii aflati la a doua tinerete sunt lipsiti de empatie sau imuni la suferinta sau ca toti profesorii de la UMF-urile din Romania sunt precum Dumitru Paduraru, profesor coordonator de Anatomie la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Iasi, care a fost retinut pentru luare de mita, tentativa de viol si santaj. Acestea par a fi cazuri isolate, insa daca instanta suprema va dicta verdictul de vinovatie, cazul va deveni un precedent important in tentativa de curatire atitudinala si comportamentala a sistemului academic medical din Romania”, a conchis psihologul Cezar Laurentiu Cioc. (Sursa foto dinbrasov.blogspot.com, obiectivbr.ro)(Alex Saulea)
 

Citește și...