Acasă » Știri » Știri interne » Vine, vine primavara… astenie in toata tara! Psihologul CANCAN.ro te invata cum sa te feresti de depresie!

Vine, vine primavara… astenie in toata tara! Psihologul CANCAN.ro te invata cum sa te feresti de depresie!

De: Cancan 17/02/2015 | 12:05
Vine, vine primavara… astenie in toata tara! Psihologul CANCAN.ro te invata cum sa te feresti de depresie!

Astenia de primavara este o problema de care se lovesc toti romanii, iar psihologul CANCAN.ro ne invata cum sa trecem mai usor peste aceasta dilema. Cezar Cioc ne spune pe intelesul tuturor ce inseamna astenia de primavara si cum sa o combatem.

Oamenii sunt fiinte ale obisnuintei. Schimbarile sunt percepute ca obstacole pe care fizicul si psihicul trebuie sa le depaseasca. Un astfel de obstacol care cere adaptare este astenia de primavara.

Psihologul Cezar Cioc
Psihologul Cezar Cioc

“Aceasta nu este catalogata drept boala in sine, ci reprezinta o tulburare de dispozitie cauzata de schimbari in ritmul de viata obisnuit. Astenia de primavara nu se rezuma doar la simptomele fizice, ci are si serioase implicatii psihologice. Impinsa la extrem, astenia se poate transforma in sindrom depresiv, insa acest lucru este rar intalnit, iar cauzele nu se rezuma la simpla venire a primaverii”, a explicat pentru CANCAN.ro, Cezar Laurentiu Cioc psiholog la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potentialului Uman din Romania.

 

Cum iti dai seama daca suferi de astenie?

Te-ai gandit vreodata cum iti dai seama daca suferi de astenie sau nu? Esti astenic cand te surprinzi in cateva dintre urmatoarele ipostaze: lipsa de energie si oboseala musculara fara motiv aparent, pasivitate si lipsa de initiativa, iritabilitate si sentimentul de “nimic nu-mi convine”, ai dureri de cap si somnolenta, tulburari ale poftei de mancare cu implicatii in cresterea sau scaderea greutatii corporale sau stima de sine scazuta si desocializare.

Sportul este o buna alternativa sa elimini astenia de primavara
Sportul este o buna alternativa sa elimini astenia de primavara

“Astenia afecteaza o persoana pe doua planuri: fizic si psiho-social. Din punct de vedere fizic apare adinamia, caracterizata prina scaderea fortei musculare si atrofia musculara cauza a inactivitatii corporale. Aceasta inactivitate duce fie la o lipsa majora a poftei de mancare si scadere in greutate fie la o crestere in greutate daca pofta de mancare nu scade si in organism intra o cantitate mare de nutrienti, pe care acesta o depune in tesutul adipos”, a mai explicat psihologul.

Psihologul explica de ce Piturca frecveanteaza jocurile de noroc
Psihologul explica de ce Piturca frecveanteaza jocurile de noroc

“Un refugiu al astenicului il reprezinta retelele de socializare”

In plan psiho-social lucrurile sunt si mai interesante, sustine specialistul CANCAN.ro. Din cauza starii astenice risti sa iti pierzi prietenii si oamenii pe care ii iubesti.

Tastatura si retelele de socializare sunt un refugiu pentru astenici
Tastatura si retelele de socializare sunt un refugiu pentru astenici

“La drept vorbind cine ar prefera compania unui om foarte iritabil, care se supara din orice si se retrage in el? Desocializarea cronica este o cauza a depresiei la nivel mondial. Un refugiu al astenicului il reprezinta retelele de socializare. Cei cu astenie se retrag in mediul virtual preferand contactul uman indirect. Acesta reprezinta o iluzie de contact social veritabil insa este la indemana. Unii astenici isi petrec zilele de primavara fara sa miste nimic altceva decat degetele pe tastatura”, a mai spus Cezar Laurentiu Cioc.

Psiholog Cezar Cioc (sursa foto www.potentialuman.ro)
Psiholog Cezar Cioc (sursa foto www.potentialuman.ro)

De asemenea, astenia are efecte negative si la locul de munca. Pe de-o parte astenicului ii scade productivitatea fapt care poate duce la sanctiuni salariale sau chiar la concediere. Cum iesi din starea astenica psiho-sociala? Potrivit lui Cezar Laurentiu Cioc ai doua posibilitati: sa te scoata altcineva din starea respectiva sau sa te motivezi si sa iesi singur.

––––––––––––––––––––––––––––

CITESTE SI

Ce spune specialistul CANCAN.ro despre fericire! Psihologul Cezar Cioc face lumina in cazul celor care prefera”tot sau nimic”

De ce se prostituează fetele din România? Psihologul CANCAN.RO vă oferă răspunsul!

Stenogramele care probeaza reteaua de prostitutie! Ce ii spunea proxenetei milionarul cu elicopter: „I-am pus tate, i-am…”

––––––––––––––––––––––––––––

Cum combatem astenia generala?

Remedii partiale sau toatale pentru astenia de primavara gasim in :

Alimentatie

Astenicul trebuie sa aiba gija la cat si ce mananca. Este foate importanta abordarea cantitativa si calitativa a alimentatiei. Din punct de vedere cantitativ fiecare oganism are un necesar nutritiv propriu si este reponsabilitatea fiecaruia sa il descopere. Recomand si vizita la un nutritionist care poate face o dieta personala. Calitativ, se recomanda alimente utile in astenia de primavara exemplu fiind fructele, in special cele cu un continut bogat in vitamina C, cum sunt merele si citricele.

Antrenamentul sportiv

Chiar daca nu esti sportiv de performanta, cateva ore pe saptamana trebuie sa dedici sportului. Poti opta pentru o alergare sanatoasa in parc, o plimbare cu rolele, inot sau fitness la sala. Ai sa fi uimit de efectele asupra organismului si dispozitiei generale.

Odihna

Daca ai facut sport sau doar ai dat cu aspiratorul in casa meriti sa te odihnesti. In timpul somnului organismul se reface si acumuleaza energie pentru ziua si activitatea urmatoare. Daca simti ca nu iti este somn inseamna ca nu te-ai solicitat suficient si recomand sa reiei activitatea sportiva la un nivel mai intens.

Iubirea romantica

Iata cum am lasat ce-i mai important la final. Iubirea romantica, la orice varsta inaltura total astenia de primavara. Ea are reguli porprii pe care doar inima le intelege. Un remediu garantat contra asteniei este sa te indragostesti nebuneste.  (A.S.)
 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni milionar într-un an. Câți bani a câștigat în 10 luni
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar trebui să fie ILEGAL să posteze pozele astea
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”. Vedeta s-a filmat fără machiaj și cu părul nearanjat
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”....
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Cum se menține în formă Mihaela Bilic la cei 54 de ani? Secretul medicului nutriționist
Cum se menține în formă Mihaela Bilic la cei 54 de ani? Secretul medicului nutriționist
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...