Acasă » Trending » Vladimir Putin, supărat pe armata TikTok! Liderul de la Kremlin, dezamăgit de eșecurile kadîroviților de pe câmpul de luptă

Vladimir Putin, supărat pe armata TikTok! Liderul de la Kremlin, dezamăgit de eșecurile kadîroviților de pe câmpul de luptă

De: Eliza Popescu 02/06/2022 | 20:00

Încă de la începutul războiului din Ucraina, Vladimir Putin a apelat la ajutorul trupelor cecene. Aproximativ 2.500 de soldaţi din subordinea liderului Ramzan Kadîrov iau parte la războiul rusesc împotriva Ucrainei, iar trupele de la Groznîi au fost încorporate în Garda Națională a Moscovei. Asta deși cecenii au luptat contra Rusiei în două războaie, între 1994 şi 2000, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.

Inițial, Vladimir Putin a aprobat acțiunile luptătorilor TikTok și le-a lăudat în nenumărate rânduri curajul, însă acum pare că lucrurile s-au schimbat. Liderul de la Kremlin este dezamăgit de eșecurile kadîroviților de pe câmpul de luptă. Ziariștii de la publicația rusă independentă Meduza susțin că președintele rus a început să își exprime frustrarea față de Kadîrov și de activitatea din social media a armatei sale, pe fondul eșecurilor și înfrângerilor suferite de trupele ruse. Deși forțele conduse de liderul cecen Kadîrov se promovează pe rețelele de socializare ca fiind forțe de temut, mult mai curajoase și superioare din punct de vedere tactic armatei ruse, ele nu excelează în luptă. Cu toate acestea, rolul lui Ramzan Kadîrov în acest război l-a plasat în centrul atenției, după declarațiile și înregistrările video cu luptătorii ceceni care trăgeau în clădirile goale, fără motiv sau vreo țintă precisă. Jurnaliștii de la Realitatea Caucazului, un site afiliat Radio Europa Liberă, notau la începutul lui aprilie că Ramzan Kadîrov anunțase de 26 de ori într-o lună cucerirea iminentă a Mariupolului.

„Kadîroviții au foarte puțin de-a face cu valorile cecene. Sunt un amalgam bizar de idei islamice foarte conservatoare din Orientul Mijlociu și devotament slugarnic față de regimul Putin”, a susținut Christopher Swift, expert în securitate națională specializat pe Rusia și zona Caucazului.

Vezi și PUTIN, ASPRU CRITICAT DE BLOGGERI PENTRU MODUL ÎN CARE ÎI TRATEAZĂ PE SOLDAȚII SĂI. INVAZIA A ÎNCEPUT CU REZERVE INSUFICIENTE ȘI MILITARI NEPREGĂTIȚI

Într-o conversație interceptată de serviciile de informații ucrainene din luna aprilie, un ofițer al GRU, Directorul Principal de Informații al Rusiei, afirmă că luptătorii lui Kadîrov mai mult se prefac că luptă în Ucraina și că nu sunt capabili de nimic: „Cu excepția datului în spectacol, nimic. Ei nu vor să lupte pentru Rusia. Ei intră doar în valul doi. Doar curățări, doar spectacol. Este foarte rar ca ei să facă altceva. Pentru cea mai mare parte, doar emfază continuă…Ei fug imediat”.

Și ucrainenii au contestat importanța paramilitarilor lui Kadîrov pe front și au susținut că se descurcă mult mai bine la mesajele de pe rețelele de socializare decât la lupte.

Citește și MIKHAIL KHODORKOVSKY, ÎN RĂZBOI CU PUTIN! OLIGARHUL A DEZVĂLUIT CARE SUNT URMĂTOARELE ȚĂRI VIZATE DE LIDERUL DE LA KREMLIN

Oleg Orlov: ”Putin trebuie să aibă un sistem de control şi echilibru”

Reprezentantul Centrului Memorial pentru Drepturile Omului, Oleg Orlov, care este interzis în Rusia, a argumentat că liderul cecen are un loc special în sensul că are mai multă libertate de exprimare și de acțiune decât alți oficiali și politicieni ruși, iar motivul este foarte simplu: liderul de la Kremlin are nevoie de Kadîrov și îl folosește în încercarea de a câștiga războiul.

 „La fel ca orice alt dictator, Putin are nevoie de cineva pe care să se bazeze. Principala sa sursă de sprijin sunt diferitele tipuri de siloviki. Şi la fel ca orice alt dictator, Putin trebuie să aibă un sistem de control şi echilibru în cadrul acestei reţele de forţe. Kadîrov este doar un pion în jocul lui Putin”, spune Oleg Orlov.

El mai susține că Vladimir Putin trebuie să aibă o forță suplimentară astfel încât să poată contrabalansa toate celelelate forțe.

“Amploarea participării efective a cecenilor la război şi efectul pe care îl au asupra ostilităţilor este disproporţionat faţă de atenţia pe care mass-media o primeşte. O face intenţionat. Atrage multă atenţie publică! În acest sens, campania sa de PR are succes, a câştigat pe acest front”,  a declarat Oleg Orlov.

Pare că acesta ar fi și motivul pentru care liderul cecen, Ramzan Kadîrov l-a criticat pe Vladimir Medinski, liderul delegației ruse din negocierile cu Ucraina, dar și anunțul acestuia potrivit căruia, Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Kiev și Cernihiv.

Citește și CONSPIRAȚIE ANTI-PUTIN! CINE SUNT POSIBILII SUCCESORI AI LIDERULUI DE LA KREMLIN. OFICIALII RUȘI COMPLOTEAZĂ ȘI FORMEAZĂ UN GUVERN FĂRĂ PUTIN

Miro Popkhadze, fost detașat militar al Georgiei la ONU și analist la Institutul de Cercetări în Politica Externă din Statele Unite, spune că liderul cecen este antipatizat de elitele Rusiei: oligarhii și serviciile secrete.

„În culise există o luptă între ei pentru drepturi și privilegii. De aceea, Kadîrov folosește rețelele de socializare pentru a transmite mesajul că este acolo pentru Putin și că face diferența. De aceea face mult zgomot”, afirmă Miro Popkhadze.

Autorii proiectului Get Kit, fondat de jurnaliștii de la Meduza, au consultat jurnaliști independenți de investigație cu surse din rândul autorităților cecene. Aceștia susțin că, pe lângă unităţile Gărzii Ruse şi ale Ministerului de Interne rus aflate direct sub comanda lui Kadîrov, există unele unităţi din Cecenia care au fost dislocate forţat sau voluntar pe alte fronturi. În acest sens, comandamentul militar rus face diferența între kadîroviți și cecenii de rând mobilizați cu forța. În timp ce kadîroviții își filmează materialele pentru rețelele de socializare în zonele în care nu au contact direct cu trupele ucrainene, cecenii mobilizați cu forța sunt dislocați chiar în punctele fierbinți.

Vezi și PUTIN ȘI-A PROMOVAT FOSTUL BODYGUARD PERSONAL. CE FUNCȚIE ARE ACUM ALEXANDER KURENKOV, PORECLIT ”BĂRBATUL FĂRĂ CHIP”

Luptătorii ceceni, descriși drept „o echipă a morții”

Cristopher Swift, expertul în zona Caucazului, îi descrie pe luptătorii ceceni ca fiind mai degrabă „o echipă a morții” care încearcă să distrugă structura societății, decât o forță armată disciplinată.

„Ceea ce i-a distins pe kadîroviți este disponibilitatea lor de a face lucruri pe care nimeni altcineva nu le-ar face, iar brutalitatea a fost o strategie”, spune el.

Totodată, Thornike Gordadze, un cercetător de la Institutul Internațional pentru Studii de Securitate, a atras atenția că liderul cecen este profund antipatizat și de numeroși ceceni, inclusiv de cei care au fost mobilizați cu forța. El susține că: „Dacă moare sau este ucis și eliminat, moare și acest acord personal dintre el și Putin și peste noapte putem vedea o armată a Ceceniei împotriva Rusiei”.

Presa independentă din Rusia susține că trupele lui Kadîrov suferă pierderi importante pe câmpurile de luptă din Ucraina, însă acest lucru ar fi bine ascuns de guvern. De altfel, liderul cecen a declarat, într-o discuție cu tinerii ruși, că nu președintele ar trebui să anunțe mobilizarea, ci tinerii ar trebui să se mobilizeze în jurul președintelui.

Documentarea a fost realizată de Gândul.ro.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București Activează în presa online de mai bine de 5 ani Din anul 2019 face parte din grupul de presă Gândul Media Network
Parteneri
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Doliu la Craiova! A murit portarul care le-a adus un titlu: „Nu îl vom uita niciodată”
Doliu la Craiova! A murit portarul care le-a adus un titlu: „Nu îl vom uita...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Fostul iubit al Cristinei Cioran, declarații halucinante: „Îmi fac alt copil! Nu mă mai interesează nici de ea, nici de copil”
Fostul iubit al Cristinei Cioran, declarații halucinante: „Îmi fac alt copil! Nu mă mai interesează...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Viorel Lis a ajuns într-o stare gravă: „Nu mai poate să se deplaseze”. Oana Lis a făcut tristul anunț în cadrul unui eveniment monden
Viorel Lis a ajuns într-o stare gravă: „Nu mai poate să se deplaseze”. Oana Lis...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și Vărsătorii sunt avantajați
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și...
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Mare surpriză la Chefi la Cuțite. Cine e marele câștigător
Mare surpriză la Chefi la Cuțite. Cine e marele câștigător
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
De ce nu s-au căsătorit până acum Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu: „Durerea a fost cea care ne-a unit”
De ce nu s-au căsătorit până acum Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu: „Durerea a fost...
Ce să pui în colivă ca să-i dai cel mai bun gust. Adaugi doar acest lucru și va fi un deliciu
Ce să pui în colivă ca să-i dai cel mai bun gust. Adaugi doar acest...
O televiziune din România își schimbă numele. Ce va difuza de acum înainte
O televiziune din România își schimbă numele. Ce va difuza de acum înainte