Acasă » Exclusiv » Putin, aspru criticat de bloggeri pentru modul în care îi tratează pe soldații săi. Invazia a început cu rezerve insuficiente și militari nepregătiți

Putin, aspru criticat de bloggeri pentru modul în care îi tratează pe soldații săi. Invazia a început cu rezerve insuficiente și militari nepregătiți

De: Alina Nistor 28/05/2022 | 09:00

Un nou atac neașteptat lovește Kremlinul, în timp ce armata rusă suferă pierderi la toate capitolele, în urma invaziei din Ucraina. Bloggerii militari îl critică pe Putin pentru modul în care îi tratează pe militarii mobilizați cu forța în regiunile Donețk și Lugansk, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.

Fostul ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei Igor Girkin a amplificat criticile aduse de bloggerii care discutau un videoclip în care un batalion din Donețk făcea apel la șeful lor, Denis Pușilin, cu privire la maltratarea militarilor mobilizați în forță.

Totodată, acesta acuză conducerea rusă că invazia a început cu rezerve insuficiente și militari nepregătiți. Asta în condițiile în care forțele ucrainene își pregătesc cu succes trupele pentru contraofensivă. Deși forțele ucrainene s-ar fi pregătit să atace zonele ocupate din Donbas cu un an înainte, Girkin susține că Rusia nu a furnizat soldaților din republicile sale arme noi ca să îi ajute.

(VEZI ȘI: CONSPIRAȚIE ANTI-PUTIN! CINE SUNT POSIBILII SUCCESORI AI LIDERULUI DE LA KREMLIN)

Prin intermediul răspunsurilor bloggerilor la videoclipul cu batalionul din Donețk, națiunile anti-Kremlin demonstrează acum rezonanța puternică pe care o pot avea. Această schimbare este una dintre cele mai vizibile și notabile inflexiuni ale vocilor rusești independente, care anterior au fost puternic în favoarea regimului Putin.

Răspunsul bloggerilor vine și în urma faptului că rușii rămân fără armament adecvat.

Trupele de invazie caută alte metode de a lovi

În acest sens, Statul Major General ucrainean a afirmat că, din cauza lipsei tot mai mari de arme de înaltă precizie, trupele de invazie caută alte metode de a lovi infrastructuri critice și au intensificat utilizarea avioanelor pentru a sprijini ofensiva.

Direcția principală de informații ucraineană  sau GUR este o subdiviziune a Ministerului Apărării din Ucraina. Direcția principală de informații își desfășoară activitatea în sferele militare, politice, tehnice, economice, de semnale, informaționale și de mediu.

GUR a remarcat că până la 60% din stocul de arme de înaltă precizie al Rusiei a fost deja epuizat.

Putin ar avea mari probleme cu tancurile pe care le trimite în Ucraina

De asemenea, informațiile sunt în concordanță cu rapoartele anterioare ale oficialilor occidentali din domeniul apărării, potrivit cărora rușii se bazează din ce în ce mai mult pe bombele obișnuite, deoarece se confruntă cu dificultăți în refacerea stocurilor de muniții de precizie.

Principalul motiv au fost sancțiunile care au vizat producția industrială de apărare a Rusiei.

Lipsa armelor de precizie va duce la creșterea atacurilor asupra civililor

Experții susțin totuși că lipsa armelor de înaltă precizie va duce la o creștere a atacurilor nediscriminatorii asupra infrastructurii critice și civile. În lipsa armamentului, aceștia au început să scoată pe câmpul de luptă și tancurile T-62 din epoca sovietică.

Asta după ce un videoclip în care a fost surprins un tren de marfă care transporta vehicule militare rusești T-62 a circulat pe toate rețelele de socializare. Trenul se afla în gara din Melitopol, în sud-estul Ucrainei, aproape de actuala linie a frontului.

Decizia de a reactiva aceste mijloace a scos la iveală însă mai multe ipoteze. Potrivit experților, tancurile ar fi fost scoase din depozitele din Crimeea și regiunea Rostov pentru a putea fi furnizate milițiilor pro-ruse, care sunt echipate cu sisteme nu atât de moderne.

Luptătorii ar urma să le folosească pentru a forma o baricadă. Alți experți susțin că utilizarea acestor tancuri reprezintă un semnal al necesității de a trimite pe front tancuri care trebuie să înlocuiască pierderile din ultimele luni.

Arme de muzeu

Vechile tancuri sovietice, nu foarte performante, au stat până acum în depozite, deseori în condiții improprii. Uniunea Sovietică a început să fabrice tancurile principale de luptă T-62 în 1961,  ca un rival al modelului FV4201 Chieftain din Marea Britanie și al tancului de luptă american M60 Patton.

Modelul a fost un tanc principal de luptă proiectat, dezvoltat și fabricat mai întâi în Uniunea Sovietică, după aceea în Cehoslovacia și Coreea de Nord. T-65 a înlocuit parțial tancul T-55.

(NU RATA: VEDETE PRO ȘI CONTRA LUI VLADIMIR PUTIN. PERSONALITĂȚILE PLANETEI S-AU ÎMPĂRȚIT ÎN DOUĂ TABERE)

În urma producției inițiale, care a început în 1962, în jur de 20.000 de tancuri T-62 au fost construite în următorii opt ani. Cu toate acestea, T-62 nu a avut performanțele la care producătorii sovietici speraseră inițial.

O cadență lentă de tragere, dar și problemele legate de precizia tunului principal au împiedicat uneori T-62 să își atingă obiectivele. Producția tancului a încetat în 1975.

Cu toate acestea, la începutul anilor 80, sovieticii au început un program de modernizare a T-62, care a inclus un blindaj îmbunătățit, un motor mai puternic și un sistem de control al focului îmbunătățit.

Tancurile T-62 sunt inferioare tancurilor moderne

Tancurile T-62 sunt inferioare din toate punctele de vedere tancurilor rusești mai moderne, remarcă analistul militar Chris Owen. Cu alte cuvinte, tancurile nu ar face față pe front. Acestea au un tun de 115 milimetri, față de 125 cum regăsim la tancurile moderne.

Totodată, blindajul este unul mai subțire, dispun de sisteme de control al focului și radio învechite și nu au încărcător manual. În plus, tancurile T-62 nu au capacități de luptă pe timp de noapte, vitezele sunt considerabil mai reduse, iar cadența de tragere este mai mică.

Pe lângă toate acestea, T-62 are și probleme logistice. În timp ce succesoarele sale, T-72, T-80 și T-90 au o construcție similară, cu piese și muniție comune și un grad ridicat de interoperabilitate, T-62 are o descendență total diferită.

Deși T-62 ar fi trebuit să fie complet retrase din uz și să fie eliminate din anul 2011, Federația Rusă a trimis aceste tancuri în Siria, în sprijinul armatei președintelui Bashar al-Assad.

(CITEȘTE AICI: A ÎNCEPUT RĂZBOIUL DE GHERILĂ ÎN RUSIA! „BIROURILE MILITARE DE ÎNROLARE SUNT ÎN FLĂCĂRI!”)

În acest caz, tancurile au fost vopsite cu marcaje asemănătoare cu cele ale tancurilor care se află acum în Ucraina.  T-62 au jucat un rol important și în invazia sovietică din Afganistan din anii 80, în conflictul ruso-cecen din anii 90 și în conflictul din Georgia din anul 2008.

Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice, Moscova are în depozite în jur de 10.000 de tancuri și 8.500 de alte vehicule blindate – 2.500 dintre acestea fiind tancuri T-62.

Precedentele istorice

The Drive  susține că, ținând cont că unele dintre tancurile care se află în aceste depozite sunt, cel puțin declarativ, ceva mai moderne, mobilizarea tancurilor T-62 este oarecum greu de explicat.

Analiști independenți au spus că este puțin probabil ca Rusia să își reactiveze cele mai vechi modele T-62 pentru conflictul din Ucraina, deoarece versiunile modernizate ar fi mai potrivite pentru luptă.

În plus, condițiile în care au fost depozitate aceste tancuri au fost deseori nepotrivite, ceea ce înseamnă că vechile T-62 ar putea fi acum într-o stare chiar mai proastă decât erau atunci când au fost mutate inițial în depozit.

Însă, în același timp, experții vin cu explicații pentru mobilizarea rușilor. Precedentele istorice sugerează că Rusia se bazează adesea pe cantitate, în detrimentul calității.

(VEZI AICI: PUTIN AMENINȚĂ OCCIDENTUL: ”ACEST LUCRU LE VA DA DE GÂNDIT!”. RUSIA A LANSAT RACHETA ”SATAN”)

Astfel, în vreme ce reactivarea tancurilor T-62 nu ar rezolva complet problema pierderilor de blindate suferite de Rusia, ele ar putea oferi pur și simplu numărul necesar de vehicule de război de care Moscova are nevoie pentru a-și susține progresele obținute pe câmpul de luptă.

Totodată, impactul puternic pe care forțele ucrainene l-au avut prin rezistența lor este scos în evidență. Dincolo de echipamentele ruse distruse, este pusă la îndoială și capacitatea Rusiei de a avea pregătite tancuri mai avansate, după cele trei luni de război, mai ales că sancțiunile occidentale au blocat aprovizionarea cu unele componente vitale.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Cadul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Marketing Politic și Comunicare”, în cadrul aceleiași universități. citeste mai mult
Parteneri
Regele Charles se simte din ce în ce mai RĂU, după diagnosticul de cancer! Ce se pregătește, de fapt, la Buckingham
Regele Charles se simte din ce în ce mai RĂU, după diagnosticul de cancer! Ce...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
De la stomatologie, direct la pupitrul știrilor! Cine e noua prezentatoare de la Antena 1
De la stomatologie, direct la pupitrul știrilor! Cine e noua prezentatoare de la Antena 1
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Planurile pentru înmormântarea lui Charles au fost modificate!„Regele nu e bine deloc
Planurile pentru înmormântarea lui Charles au fost modificate!„Regele nu e bine deloc"
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi care se vor situa peste cele specifice perioadei: Prognoza meteo pentru ziua de sâmbătă, 27 aprilie 2024
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi care se vor situa peste cele specifice perioadei: Prognoza meteo pentru...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a trăit „Au fost restaurante care nu m-au primit. A căzut cerul pe mine.”
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un nou smartphone se lansează în România. Prețuri pentru toate buzunarele
Un nou smartphone se lansează în România. Prețuri pentru toate buzunarele
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Acesta e cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur. Ești mai în siguranță și sunt șanse mari să supraviețuiești la un seism puternic
Acesta e cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur. Ești mai în...
Insula din Europa unde te bucuri de soare și vreme bună 320 de zile pe an. E la două ore de România și poți avea o vacanță de vis aici
Insula din Europa unde te bucuri de soare și vreme bună 320 de zile pe...
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1 Mai
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
BANCUL de vineri | Soțul, nevasta și câinele vecinului
BANCUL de vineri | Soțul, nevasta și câinele vecinului
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
Dinu Maxer și Magdalena Chihaia, afectați de ploile și inundațiile din Dubai. Cum le-a dat vremea rea planurile peste cap
Dinu Maxer și Magdalena Chihaia, afectați de ploile și inundațiile din Dubai. Cum le-a dat...
Afacerea care poate să te îmbogățească peste noapte. A luat amploare în România și succesul e unul uriaș
Afacerea care poate să te îmbogățească peste noapte. A luat amploare în România și succesul...
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute...