Acasă » Video » A început războiul de gherilă în Rusia! „Birourile militare de înrolare sunt în flăcări!”

A început războiul de gherilă în Rusia! „Birourile militare de înrolare sunt în flăcări!”

De: Maria Iancu 29/04/2022 | 09:00

Pe teritoriul Rusiei ar fi început războiul de gherilă, susține Alexei Arestovici, consilier al lui Volodimir Zelenski, după izbucnirea incendiilor în masă din diverse oraşe rusești. Arestovici a menţionat că, de curând, au avut loc atacuri asupra birourilor militare de înrolare, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.

În noaptea de 25 aprilie, în oraşul rus Briansk, un depozit de petrol a luat foc. Localnicii au spus că au auzit explozii. În legătură cu cele întâmplate în Briansk, există informaţii că au fost evacuate persoanele care locuiesc în apropierea locului incendiului. Ruşii discută activ despre acest incendiu pe reţelele de socializare, suspectând că „ceva nu este în regulă”, criticând conducerea rusă şi recunoscând că Ucraina este în război şi că nu ar fi vorba doar de o aşa-numită „operaţiune specială”.

„Nu se ştie ce se întâmplă în Rusia”

Potrivit celor care stau în vestul Rusiei, explozii şi incendii au avut loc în mai multe cartiere din acest oraș. Conform unor informaţii neconfirmate, a doua sursă de foc are originea în zona în care se află o unitate militară având legătură cu Direcţia principală de rachete şi artilerie a Ministerului Apărării.

(CITEȘTE ȘI: LA CE ARMAMENT A RECURS RUSIA ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA. RACHETELE SPECIALE SUNT ”AȘII” LUI PUTIN)

Briansk este un centru administrativ la 154 km  nord-est de granița cu Ucraina, în apropierea regiunilor Sumi și Cernihiv și se află la aproximativ 380 km distanță de Moscova, capitala Rusiei. Servea drept bază logistică pentru intervenţia militară a Rusiei în Ucraina de mai bine de două luni.

„Nu se ştie ce se întâmplă în Rusia. Baza militară din Ussuriysk este în flăcări, birourile militare de înrolare sunt în flăcări, unitățile militare sunt în flăcări, unele depozite, casele guvernatorilor. Am senzaţia că războiul de gherilă a început în Rusia.

Acest lucru este valabil mai ales pentru birourile militare de înrolare”, a spus Arestovici.

Un alt incendiu a izbucnit la o bază aeriană militară din Ussuriysk

Un incendiu a izbucnit și la o bază aeriană militară din Ussuriysk, Rusia. Martorii oculari au raportat fum negru gros deasupra unităţii militare. În acest context,  Moscova a acuzat în repetate rânduri forțele ucrainene că au efectuat lovituri pe teritoriul Rusiei, în special asupra unui sat din regiunea Briansk. Guvernatorul regiunii Belgorod, de asemenea frontalieră, a declarat că elicoptere ucrainene au tras asupra unui depozit de combustibil… acuzații ce nu au fost confirmate.

Și consilierul şefului Preşedinţiei, Mykhailo Podoliak, a comentat seria incendiilor din Rusia, amintind de karma pentru uciderea copiilor ucraineni.

Ce înseamnă războiul de gherilă

Război de gherilă este un nume dat unui stil neconvențional de luptă practicat de un număr mic de combatanți, de regulă civili, care utilizează tactici bazate pe mobilitate pentru a lupta contra unei armate mai mari și mai puțin mobile. Trupele de gherilă se folosesc de ambuscade, atragerea inamicului într-un teritoriu nefamiliar și/sau nepropice acestuia și atacuri-surpriză îndreptate asupra unor ținte vulnerabile din teritoriul inamic.

Scopul gherilelor este de a uza forțele inamice, de le reduce moralul, expunându-le la riscuri continue, forțându-le să consume mijloace și resurse inutil și frustrând eforturile lor de război. Mao Tse-tung, un mare expert în această formă de război, a vorbit despre războiul de gherilă ca fiind „arta de a zdrobi inamicul cu o mie de vârfuri mici”.

(VEZI AICI: PUTIN AMENINȚĂ OCCIDENTUL: ”ACEST LUCRU LE VA DA DE GÂNDIT!”. RUSIA A LANSAT RACHETA ”SATAN”)

Caracteristici ale războiului de gherilă

În domeniul tactic, gherila nu se manifestă cu acțiuni de masă, chiar și atunci când mediul și circumstanțele particulare favorizează concentrarea a numeroase unități este întotdeauna o luptă episodică, care poate crește în intensitate și extensie.

Poate apărea în timpul unui conflict armat între doi sau mai mulți beligeranți și, în acest caz, are loc, de preferință, departe de linia frontului, dar în zonele ocupate de armatele care operează, imediat în spatele sau pe liniile de comunicare ale unuia dintre oponenți sau, mai rar, în zone îndepărtate: aproape întotdeauna, însă, în teritorii care au fost ocupate în timpul operațiunilor de război sau care sunt disputate.

Se spune că, pentru a conduce cu succes un război de gherilă, există anumite cerințe de bază. Este nevoie de o rețea dezvoltată, adaptabilă și flexibilă de comunicare, comandă, control și informație.

(CITEŞTE ŞI: CÂT DE BOLNAV ESTE LIDERUL DE LA KREMLIN)

O dată cu creșterea numărului de unități, nevoia de comunicare este mai mare și nu se poate conta pe o singură rețea. Comandanții unităților cu autonomie decizională amplă. Gherilele nu se pot opri niciodată. Nu există posibilitatea de a ține o armată de gherilă în așteptare, ci este necesar să o menții constant activă. Deoarece obiectivele militare ale gherilei sunt mici și foarte numeroase, planificarea centralizată a activității de război nu este aplicabilă.

Sprijinul populației locale este și el un factor important într-un război de gherilă. Locuitorii unei regiuni observă imediat prezența forțelor armate străine, deci este imposibil să se ascundă. În plus, este nevoie și de un armament ușor de transportat.

Artileria grea, vehiculele blindate și aviația sunt excluse din războiul de gherilă: războiul de gherilă este în esență o activitate de infanterie, susținută cel mult de mortiere și artilerie ușoară.

Cel mai rău dușman al gherilelor este timpul

Gherila trebuie să funcționeze cu scopuri specifice, concentrând acțiuni pe obiective profitabile și importante, evitând actele de puțin interes. Acest lucru necesită o cunoaștere perfectă a mediului, iar o condiție prealabilă în fiecare activitate de gherilă este funcționarea unui serviciu de informații corecte.

(NU RATA: VEDETE PRO ȘI CONTRA LUI VLADIMIR PUTIN. PERSONALITĂȚILE PLANETEI S-AU ÎMPĂRȚIT ÎN DOUĂ TABERE)

Intensitatea războiului de gherilă nu este niciodată constantă. Urmează perioade de activitate, perioade de așteptare și pregătire. Perioadele de așteptare sunt în majoritatea cazurilor impuse de condițiile meteorologice nefavorabile sau în timpul unui conflict, de nevoile strategice, pentru care comandamentul armatei prietene poate dispune suspendarea gherilei pe întreg teritoriul în cauză sau într-o parte limitată a acestuia.

Așteptările și pregătirile, totuși, nu pot fi lungi. Cel mai rău dușman al gherilelor este timpul. Dacă se așteaptă mult timp, încep să apară îndoielile, dezertările, oboseala.

Contrar operațiunilor normale de război, în care beligeranții avansează de-a lungul anumitor direcții strategice și tactice, gherila cucerește noi teritorii și noi adepți, extinzându-se ca o pată de petrol. Acest lucru se datorează tendinței naturale pe care o au de a-și lărgi întotdeauna câmpul de acțiune, căutând siguranță și protecție în spațiu și pentru simpatia naturală pe care o provoacă în populațiile pe care le abordează.

Documentarea a fost realizată de Gândul.ro.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Universitatea Hyperion, specializarea Jurnalism. S-a alăturat presei în anul 2016, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL.
Parteneri
Diagnosticul de cancer al prințesei Kate Middleton: Meghan și Harry pun sare pe rana regală?
Diagnosticul de cancer al prințesei Kate Middleton: Meghan și Harry pun sare pe rana regală?
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii au înnebunit când au văzut-o
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Fiica lui Țiriac, APARIȚIE RARĂ în COSTUM DE BAIE! Avem imaginile: „M-am îndrăgostit”
Fiica lui Țiriac, APARIȚIE RARĂ în COSTUM DE BAIE! Avem imaginile: „M-am îndrăgostit”
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Actorul român care s-a însurat de nouă ori după ce a împlinit 50 de ani. Prima soție a avut 17 ani
Actorul român care s-a însurat de nouă ori după ce a împlinit 50 de ani....
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Adevărul despre despărțirea dintre Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu: ,,N-am putut să mă ridic din pat”. Cum l-a afectat pe artist procedura secretă și când a avut loc, de fapt, separarea celor doi
Adevărul despre despărțirea dintre Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu: ,,N-am putut să mă ridic din...
Pensiile din luna mai intră înainte de Sărbătorile de Paște! Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul chiar în ședința de guvern
Pensiile din luna mai intră înainte de Sărbătorile de Paște! Premierul Marcel Ciolacu a făcut...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în familie. „Niciodată nu a ținut de note sau copiii să fie olimpici.”
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cele mai ieftine Smart TV-uri la Altex, eMag și Flanco. Prețuri pentru toate buzunarele
Cele mai ieftine Smart TV-uri la Altex, eMag și Flanco. Prețuri pentru toate buzunarele
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei....
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai...
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc un radar
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Vreme aspră și azi, în România. Unde va ploua din plin
Vreme aspră și azi, în România. Unde va ploua din plin
3 zodii care nu își vor cere NICIODATĂ iertare. Nu aștepta scuze de la acești nativi!
3 zodii care nu își vor cere NICIODATĂ iertare. Nu aștepta scuze de la acești...
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de ziua ei de naștere
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
Cum reușește Elena Gheorghe să aibă o siluetă de invidiat. La ce renunță artista
Cum reușește Elena Gheorghe să aibă o siluetă de invidiat. La ce renunță artista
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
Păcatul mare pe care-l comit unii preoți. De ce să nu mergi niciodată la un duhovnic care “deschide cartea”
Păcatul mare pe care-l comit unii preoți. De ce să nu mergi niciodată la un...