Home » Cancan » Ce avere are Ramzan Kadîrov, omul lui Putin. Nu degeaba ”diavolul se îmbracă de la Prada”

Ce avere are Ramzan Kadîrov, omul lui Putin. Nu degeaba ”diavolul se îmbracă de la Prada”

De: Alina Nistor 14/04/2022 | 09:00

Cecenul Ramzan Kadîrov este unul dintre oamenii loiali lui Vladimir Putin. Încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, trupele cecene s-au mobilizat, iar unul dintre obiectivele lor a fost asasinarea președintelui Volodimir Zelenski. Ce avere are Kadîrov, ”diavolul care se îmbracă de la Prada”, aflați dintr-un documentar realizat de Gândul.ro.

Principalul motiv pentru care ucrainenii au primit cu îngrijorare vestea că și cecenii le-au invadat țara este brutalitatea soldaților lui Kadîrov, așa numiții kadîrovtsi. Militarii au o reputație extrem de sângeroasă și violentă, nu doar în interiorul republicii caucaziene. Aceștia sunt implicați în mai multe crime comise în Rusia, chiar și în uciderea disidentului Boris Nemțov, care a fost împușcat la doi pași de Kremlin, în 2015.

Cum s-a consolidat legătura dintre Kadîrov și Putin

Ramzan Kadîrov s-a născut pe 5 octombrie 1976 în localitatea Țentoroi-Iurt, în fosta Republică Autonomă Sovietică Socialistă Ceceno-Ingușă. Kadîrov este fiul lui Ahmad Kadîrov, primul președinte al Republicii Cecenia, care a luptat împotriva Rusiei în primul război cecen, între anii 1994 și 1996. Cei doi au schimbat însă tabăra la începutul celui de-al doilea război cecen – în anul 1999 – și s-au alăturat Rusiei.

Familia sa face parte din unul dintre cele mai importante clanuri din Cecenia, Benoi. Kadîrov este căsătorit cu Medni Kadîrova, pe care a cunoscut-o încă din timpul liceului. Cei doi au împreună opt copii: trei băieți și cinci fete. Soția sa este fondatoarea casei de modă Firdaws și organizează diverse activități caritabile. Mama liderului cecen, Aiman Kadîrova, este președinta Fondului Regional Ahmad Kadîrov, organizație care alocă fonduri pentru diferite activități pentru dezvoltarea țării. Fondul finanțează construirea școlilor și grădinițelor, a moscheilor și școlilor coranice.

(VEZI ȘI: CÂT DE BOLNAV ESTE LIDERUL DE LA KREMLIN)

Ahmad Kadîrov a fost asasinat în 2003, după ce a câștigat alegerile din Cecenia, în urma unui scrutin foarte contestat. După moartea acestuia, Ramzan nu avea vârsta legală ca să poată prelua puterea. Așa că a mers la Vladimir Putin și i-a cerut ajutorul pentru a deveni președinte interimar. În 2007, liderul de la Kremlin l-a numit pe fiul lui Ahmad Kadîrov direct lider al Ceceniei, fără să mai organizeze alegeri și i-a acordat susținere și finanțare ca să își poată reconstrui țara. 

Ce spune liderul cecen despre președintele Ucrainei

Kremlinul s-a bazat pe Kadîrov cu scopul de a stabiliza Cecenia după două războaie separatiste, pentru că el și-a condus republica predominant musulmană cu ajutorul temutelor trupe de securitate, pe care le-a folosit să suprime disidența.

În aceste vremuri, liderul cecen a folosit oportunitatea oferită de războiul din Ucraina și pentru a-și  dezvolta propriul profil de luptător nemilos, care ar face orice să își ducă la bun final atribuțiile, oamenii acestuia fiind mai degrabă loiali față de el, decât față de statul rus.

Liderul cecen s-a lansat într-un atac asupra Occidentului și asupra președintelui Volodimir Zelenski, despre care a spus că a pierdut contactul cu lumea de mai multă vreme. Acesta susține că Zelenski urmărește ordinele Occidentului: „Nu a guvernat, dar este guvernat de Occident.”

La jumătatea lunii martie, Kadîrov a postat pe rețelele de socializare că luptătorii său sunt tot mai aproape și a îndemnat forțele ucrainene să se predea sau vor fi nimicite.

De ce l-a decorat Putin pe Kadîrov

Recent, președintele rus Vladimir Putin l-a avansat în grad pe liderul cecen. Deși informația nu a fost anunțată de Kremlin sau de Ministerul Apărării de la Moscova, Magomed Daudov, președintele parlamentului cecen, și Ahmed Dudaev, unul dintre miniștrii guvernului de la Groznîi, au fost printre cei care l-au felicitat pe Kadîrov pentru avansarea în grad: „Contribuția liderului cecen la victoria asupra terorismului internațional și păstrarea integrității Rusiei nu poate fi supraestimată.”

Putin l-a avansat pe Kadîrov la gradul de general-locotenent. Asta se întâmplă după ce, în anul 2020, liderul cecen a fost avansat la gradul de general-maior.

Cu toate acestea, Ramzan Kadîrov se aseamănă foarte mult cu liderul de la Kremlin. Acesta apare des în ipostaze de bărbat dur, în timp ce face exerciții de arte marțiale sau cu armele în mână. Un analist politic cecen, citat de BBC, susține că Ramzan Kadîrov este apreciat de Kremlin pentru că a dus o luptă dură cu islamiștii din Caucazul de Nord și că a încercat să aducă pacea în întreaga regiune prin intermediul armelor.

Totodată, Kadîrov s-a remarcat și prin faptul că a mediat o alianță între o frăție musulmană a Ceceniei – Qadiriya –  și Rusia. Putin l-a răsplătit pentru fidelitate și a finanțat reconstrucția infrastructurii din Cecenia, inclusiv noi drumuri și o moschee uriașă în capitala republicii, Groznîi.

Însă ceea ce îl face de temut pe liderul cecen sunt faptele sale. Încă din vremea în care tatăl său mai trăia, Ramzan Kadîrov a coordonat uciderea islamiștilor care încă mai luptau împotriva Rusiei.

Atrocitățile atribuite cecenilor lui Kadîrov

Deși grupurile internaționale pentru apărarea drepturilor omului au acuzat în nenumărate rânduri autoritățile cecene de răpiri, tortură și uciderea oponenților, liderul cecen a negat orice implicare în atacurile asupra criticilor săi din străinătate și a susținut că aceste informații au avut ca scop afectarea imaginii Rusiei.

Cu toate acestea, în 2006 a apărut o filmare terifiantă cu soldații lui Kadîrov. Stăteau lângă un cecen care avea capul tăiat și înfipt într-o țeavă. Soldații i-au pus victimei și o țigară în colțul gurii.  Filmarea ar fi fost făcută în satul Kurcealoi în iulie 2006, unde mai mulți insurgenți au fost decapitați, iar capetele lor au fost atârnate în sat ca un avertisment pentru restul sătenilor.

Însă acesta nu a fost un caz singular. Toți oamenii care l-au criticat pe Ramzan Kadîrov au fost asasinați. Una dintre aceste persoane este jurnalista de investigație Anna Politkovskaya, împușcată în fața apartamentului ei în 2006,  chiar de aniversarea lui Vladimir Putin. Deși doi bărbați au fost condamnați la închisoare pe viață, anchetatorii nu au reușit să stabilească cine a ordonat asasinatul.

(CITEȘTE AICI: CE PIERDERI A SUFERIT, DE FAPT, RUSIA! CÂTE ECHIPAMENTE DE LUPTĂ AU FOST DISTRUSE ÎN PESTE 40 DE ZILE DE RĂZBOI)

În același registru, în anul 2009, șapte cadavre ale unor femei au fost găsite aruncate într-un șanț. Liderul cecen a justificat public aceste crime. El a susținut că femeile erau de moravuri ușoare și au fost ucise de famiilile lor pentru a-și salva onoarea, potrivit legii islamice. Publicația rusă Novaia Gazeta a afirmat că femeile ar fi fost, de fapt, angajate la un bordel frecventat de „Kadîrovțî”. Parchetul rus a infirmat însă implicarea familiilor în uciderea celor șapte femei.

Asasinate pe bandă rulantă

Activista rusă pentru drepturile omului Natalia Estemirova a susținut că femeile ar fi dus o viață de familie obișnuită, iar două dintre acestea ar fi fost căsătorite și ar fi avut copii. La câteva luni, activista a fost împușcată în Caucazul de Nord. Cadavrul i-a fost găsit abandonat în republica învecinată, Ingușeția. Și ea fusese amenințată cu moartea personal de Kadîrov pentru activitatea sa privind documentarea încălcărilor drepturilor omului.

(VEZI ȘI: DRONE SINUCIGAȘE, FOLOSITE ÎMPOTRIVA RUȘILOR! SUA TRIMIT ÎN UCRAINA 100 DE APARATE DE ZBOR SWITCHBLADE)

Ramzan Kadîrov nu s-a limitat însă la inamicii din Cecenia. Cei care s-au îndepărtat de liderul cecen de-a lungul vremii au fost asasinați în orașe mari din Rusia, fără ca poliția să se implice. Un alt inamic de-al său care a fugit la Moscova, Movladi Baisarov, a fost împușcat la doi kilometri de Kremlin. Cu doar câteva zile înainte de moartea sa, paza asigurată de FSB pentru Baisarov a fost retrasă, iar ofițeri de poliție veniți din Cecenia l-au împușcat pe motiv că s-ar fi opus arestării.

Și Imran Aliev a fost ucis cu cuțitul într-un hotel din orașul francez Lille de membri ai grupării cecene, iar Mamihan Umarov a fost asasinat la Viena de doi ceceni.

„Diavolul chiar se îmbracă de la Prada”

Ramzan Kadîrov este asociat și cu asasinarea unuia dintre cei mai importanți rivali politici ai lui Vladimir Putin, Boris Nemțov, împușcat în plină stradă în Moscova.

(NU RATA: PUTIN, TOT MAI PARANOIC! ARMATA RUSĂ ȘI FSB, ÎN VIZORUL LIDERULUI RUS)

Cu toate acestea, Ramzan Kadîrov a devenit ținta glumelor pe Internet după ce s-a aflat că a apărut în fața soldaților săi cu o pereche de bocanci Prada, în valoare de 1.500 de euro. Mai multe persoane s-au întrebat cum de poartă o încălțăminte așa scumpă, iar jurnalistul turc care a făcut descoperirea, Ragip Soylu a susținut că „Diavolul chiar se îmbracă de la Prada.”

Însă averea liderului cecen pare să fie destul de mare. În ultimul an, acesta a vizitat Emiratele Arabe Unite de 14 ori. În Dubai, Kadîrov are o vilă de lux la care ajunge cu un avion Airbus A319 de 80 de milioane de euro, pe care l-a achiziționat în anul 2013.

Vila lui Kadîrov este îngrijită de consilierul său oficial și reprezentantul Ceceniei pentru țările arabe și musulmane, Turko Daudov, iar în apropiere locuiesc permanent alți patru luptători ceceni.

Documentarea acestui material a fost făcută de Gândul.ro

Absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Cadul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Marketing Politic și Comunicare”, în cadrul aceleiași universități. citeste mai mult
Parteneri
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat...
FOTO. Loredana Groza s-a pozat fără lenjerie pe ea! `Cred că ar avea succes în filmele pentru adulți`
FOTO. Loredana Groza s-a pozat fără lenjerie pe ea! `Cred că ar avea succes în...
Ford Bronco a ajuns pe AUTOVIT. Prețul lasă pe toată lumea MASCĂ
Ford Bronco a ajuns pe AUTOVIT. Prețul lasă pe toată lumea MASCĂ
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus. Ficatul gras e stadiul 1 al cirozei
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus. Ficatul...
Antonia are 3 copii, dar arată demențial. Ce mănâncă vedeta în fiecare zi și cum arată la plajă
Antonia are 3 copii, dar arată demențial. Ce mănâncă vedeta în fiecare zi și cum...
7 invenții mai puțin cunoscute care au SCHIMBAT lumea PENTRU TOTDEAUNA!
7 invenții mai puțin cunoscute care au SCHIMBAT lumea PENTRU TOTDEAUNA!
Anunț de ultimă oră despre FLORIN SALAM. Cum se simte, de fapt, manelistul
Anunț de ultimă oră despre FLORIN SALAM. Cum se simte, de fapt, manelistul
Florin Salam reacționează după ce s-a scris că a murit. Declarații video de pe patul de spital: „Luați în serios situația cu Covidul. Nu știi niciodată când poți să cazi”
Florin Salam reacționează după ce s-a scris că a murit. Declarații video de pe patul...
BANCUL ZILEI: Un tip și-o tipă în lift. El îi atinge bustul voluptos: “Doamnă, dacă și inima este…”
BANCUL ZILEI: Un tip și-o tipă în lift. El îi atinge bustul voluptos: “Doamnă, dacă...
„De-abia mai stau în picioare” Cu ce boală are de-a face soțul Gabrielei Cristea
„De-abia mai stau în picioare” Cu ce boală are de-a face soțul Gabrielei Cristea
Când și-a verificat telefonul, soția, mai tânără cu 8 ani, a încremenit. E motiv de divorț!
Când și-a verificat telefonul, soția, mai tânără cu 8 ani, a încremenit. E motiv de...
Substanţa chimică din creier ce duce la epuizare mentală
Substanţa chimică din creier ce duce la epuizare mentală
ARESTAREA LUI Carmen Iohannis?! Este bomba anului în România
ARESTAREA LUI Carmen Iohannis?! Este bomba anului în România
Ce-i leagă pe Buzdugan, Păsărin și Alex Velea? Adevărul din spatele celebrității
Ce-i leagă pe Buzdugan, Păsărin și Alex Velea? Adevărul din spatele celebrității
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Mireasă, umilită la propria nuntă! Cum s-a răzbunat soțul pe ea, după ce a aflat că îl înșală
Mireasă, umilită la propria nuntă! Cum s-a răzbunat soțul pe ea, după ce a aflat...
Florin Salam, reacție dură dupa ce s-a scris în presă că ar fi murit: "Dragilor, nu am murit! Voi fi scurt si la obiect!" Mesajul și mai tranșant al fiicei lui, Betty
Florin Salam, reacție dură dupa ce s-a scris în presă că ar fi murit: "Dragilor,...
Emily Burghelea, însărcinată pentru a doua oară! Cum a aflat că va fi mămică din nou?
Emily Burghelea, însărcinată pentru a doua oară! Cum a aflat că va fi mămică din...
Bănel Nicoliță suferă ca un câine! Ce a pățit după ce și-a abandonat familia
Bănel Nicoliță suferă ca un câine! Ce a pățit după ce și-a abandonat familia
Breaking news-ul care a răvășit România! Lovitură pe piața media după 'moartea' lui Florin Salam
Breaking news-ul care a răvășit România! Lovitură pe piața media după 'moartea' lui Florin Salam
Lidl va vinde un dispozitiv Parkside util pentru mașină și casă. Merge cu baterii și rezistă la apă
Lidl va vinde un dispozitiv Parkside util pentru mașină și casă. Merge cu baterii și...