Acasă » Știri » Știri interne » Ziua Franței, sărbătorită cu fast! A avut loc prima întâlnire dintre Iohannis și Kovesi după revocare

Ziua Franței, sărbătorită cu fast! A avut loc prima întâlnire dintre Iohannis și Kovesi după revocare

De: Cancan 14/07/2018 | 17:48
Ziua Franței, sărbătorită cu fast! A avut loc prima întâlnire dintre Iohannis și Kovesi după revocare
Ziua Franței, sărbătorită cu fast! A avut loc prima întâlnire dintre Iohannis și Kovesi după revocare

Ziua Franţei a fost sărbătorită cu fast, sâmbătă, la Ambasada din Bucureşti, unde au participat fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, fostul premier Adrian Năstase, fostul ministru de Externe Mircea Geoană, liderul PNL, dar şi mai mulţi ambasadori.

Printre ambasadorii prezenţi la eveniment s-au numărat şi ambasatorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, dar şi ambasadorul Croaţiei, Davor Vidis, care a purtat pe sub sacoul său tricoul naţionalei ţării sale. Preşedinele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, dar şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au fost absenţi de la eveniment, deşi erau pe lista de invitaţi. Au fost însă prezenţi procurorul general Augustin Lazăr şi şeful Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig.

Recepţia a început cu intonarea imnurilor Franţei, României şi al Uniunii Europene, interpretate de Orchestra Română de Tineret. A urmat, apoi, alocuţiunea ambasadorului Franţei în România, Michèle Ramis, în care a vorbit despre relaţia strânsă dintre România şi Franţa şi despre parteneriatul economic şi industrial, dar şi despre vizita la Paris a preşedintelui României la sfârşitul lunii noiembrie, cu ocazia Sezonului Franţei-România.

„Acest Sezon ne va permite să ne facem cunoscuţi artiştii şi creaţia lor, fiecare ţară în cealaltă, dar şi să intensificăm dialogul politic şi să consolidăm oportunităţile economice. El ne va permite să contribuim la construirea unei Europe a culturii, o cauză de suflet a preşedintelui Emmanuel Macron, precum şi să subliniem ataşamentul pentru o Europă puternică, democratică şi implicată pentru pace”, a afirmat Michele Ramis.

Aceasta a precizat că în ultimii 10 ani, schimburile comerciale dintre România şi Franţa s-au dublat.

„Schimburile noastre comerciale s-au dublat în 10 ani. Franţa este cel de-al treilea client al României şi cel de-al patrulea furnizor al său. În România, sunt active aproape 2 400 de firme franceze, făcând astfel din Franţa cel de-al cincilea investitor străin din România. Întreprinderile noastre cred în potenţialul economiei româneşti. Ele au nevoie, în mod natural, de un mediu stabil şi previzibil pentru a continua să investească şi să creeze locuri de muncă”, a adăugat ambasadorul.

În încheiere, Michèle Ramis a amintit un citat al preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron

În încheiere, Michèle Ramis a amintit un citat al preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, din anul 2017, când spunea: „Este de datoria noastră şi a voastră să trasăm singura cale care ne asigură viitorul: cea a refondării unei Europe suverane, unite şi democratice. Să avem împreună curajul să deschidem acest drum”.

În continuare, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs, în care a vorbit despre „parteneriatul strategic solid în toate domeniile” dintre Franţa şi România, dar şi despre contactele politico-diplomatice foarte bune.

„De 10 ani există între țările noastre un parteneriat strategic solid în toate domeniile, pe care ne dorim să-l aprofundăm și, în același timp, să-i dăm mai multă concretețe. Celebrarea în acest an a unui deceniu de la consacrarea relației strategice este o imensă oportunitate pentru a strânge și mai mult legăturile noastre, dar și pentru a lucra împreună pentru relansarea proiectului european, în special din perspectiva apropiatei președinții române a Consiliului Uniunii Europene. Ultimii ani au cunoscut un elan remarcabil în relația cu Franța. Contactele politico-diplomatice sunt numeroase și foarte bune”, a afirmat Klaus Iohannis, în deschiderea recepţiei.

Preşedintele a amintit că statul român este recunoscător statului francez pentru ajutorul acordat în momentele dificile ale României, de la Marea Unire.

„Anul acesta sărbătorim Ziua Națională a Franței într-un moment de însemnătate deosebită pentru relația noastră istorică, și anume Centenarul Marii Uniri. Națiunea română va rămâne veșnic recunoscătoare Franței, care, prin misiunea militară franceză condusă de Generalul Berthelot, a venit alături de noi în momentele cele mai dificile din istoria noastră și a contribuit, prin credința în victorie și atașamentul pentru cauza libertății, la făurirea idealului național al Marii Uniri”, a mai susţinut Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis și Kovesi, prima întâlnire după revocare

Șeful statului a participat alături de Laura Codruţa Kovesi la acest eveniment, însă aceştia aproape că nici nu s-au întâlnit, Klaus Iohannis plecând imediat după ce şi-a susţinut discursul. Fostul procuror-șef DNA a avut discuţii însă cu procurorul general Augustin Lazăr, dar şi cu mai mulţi invitaţi la recepţie. Şi Ludovic Orban s-a remarcat printre invitaţi, acesta discutând cu fostul premier Adrian Năstase.

De altfel, Adrian Năstase l-a criticat pe Liviu Dragnea, susţinând că liderul PSD a făcut multe compromisuri, iar acum timpul s-a întors în defavoarea lui.

„În ceea ce priveşte situaţia actuală faţă de Liviu Dragnea, eu cred că în momentul de faţă el este mult mai hotărât. El a oscilat foarte tare, a încercat să facă numeroase compromisuri şi timpul a trecut în defavoarea lui. (…) Cred că o astfel de lege de grațiere și amnistie ar fi trebuit dată mai demult. Ultima lege de acest gen a fost dată în 2002 sau 2003 de guvernul pe care l-am condus și cred că, periodic, în funcție de schimbarea contextului economic, politic, în funcție de politica penală a Guvernului, astfel de legi trebuie date. Cred acum că o astfel de lege ar fi nefericită”, a precizat fostul premier.

Adrian Năstase l-a lăudat pe actualul premier al României pentru munca depusă, susţinând că, deşi are mici greşeli de exprimare, Viorica Dăncilă a făcut o muncă de apreciat, printre proiectele menţionate de Năstase fiind cel legat de legea off-shore, dar şi mărirea pensiilor.

Întrebat de jurnalişti dacă este necesară o eventuală suspendare a preşedintelui României, Adrian Năstase a răspuns: „După părerea mea, nu, dar nu sunt eu cel care să decidă”.

Ambasada Franței a plasat anul acesta celebrarea Zilei Naționale sub semnul comemorării Centenarul Marelui Război. Astfel că, în cadrul evenimentului, invitaţii au putut admira expoziţia „Francezi şi români în Primul Război Mondial”, organizată de Ambasada Franţei în parteneriat cu Arhivele Naţionale din România.

Ziua națională a Franței este sărbătorită în fiecare an pe 14 iulie.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
5 zodii cu copii deștepți. Vor avea succes pe toate planurile!
5 zodii cu copii deștepți. Vor avea succes pe toate planurile!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar trebui să fie ILEGAL să posteze pozele astea
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Situație dramatică în cazul regretatei Naomy! Familia nu are nici măcar loc de veci: „Nu-i interesează…”
Situație dramatică în cazul regretatei Naomy! Familia nu are nici măcar loc de veci: „Nu-i...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Bogdan de la Ploiești și Cristian Pucean se pregătesc să devină părinți: „Știe toată lumea cât de mult iubesc eu copilașii”. Cei doi au făcut marele anunț după împăcare
Bogdan de la Ploiești și Cristian Pucean se pregătesc să devină părinți: „Știe toată lumea...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Florin Dumitrescu, schimbare totală. Cheful începe o nouă viață
Florin Dumitrescu, schimbare totală. Cheful începe o nouă viață
Chef Florin Dumitrescu, mesaj-SURPRIZĂ după mutarea la Pro TV! „Ne așteaptă o nouă...”
Chef Florin Dumitrescu, mesaj-SURPRIZĂ după mutarea la Pro TV! „Ne așteaptă o nouă...”
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de la Montreal
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră,...
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Gabriela Cristea, dată de gol de „mama adoptivă”. Cum îi merge afacerea cu cozonaci: „Este mereu pe drumuri”
Gabriela Cristea, dată de gol de „mama adoptivă”. Cum îi merge afacerea cu cozonaci: „Este...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...
Care este cel mai straniu lac din România. Liliecii au fost văzuți zburând haotic deasupra lui
Care este cel mai straniu lac din România. Liliecii au fost văzuți zburând haotic deasupra...