Acasă » Știri » Știri interne » Parchetul instantei supreme solicita dosarul tortionarului Alexandru Visinescu

Parchetul instantei supreme solicita dosarul tortionarului Alexandru Visinescu

De: Cancan 08/08/2013 | 19:16
Parchetul instantei supreme solicita dosarul tortionarului Alexandru Visinescu

Parchetul de pe langa ICCJ a solicitat Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, dosarul avand ca obiect denuntul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului impotriva tortionarului Alexandru Visinescu.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a solicitat Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti dosarul avand ca obiect denuntul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), impotriva lui Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956 – 1963, pentru a analiza oportunitatea preluarii in vederea efectuarii urmaririi penale de catre procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica.

Solicitarea vine dupa ce, miercuri, Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a dispus declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

„In ceea ce priveste incadrarea juridica a faptelor si eventuala incidenta a normelor privind prescriptia, acestea pot fi analizate numai dupa efectuarea de cercetari in cauza”, precizeaza reprezentantii PICCJ.

IICCMER a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti inceperea urmarii penale a fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, pentru omor deosebit de grav.

„IICCMER a solicitat parchetului inceperea urmaririi penale impotriva fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, pentru omor deosebit de grav – pentru ca a comis acte de barbarie, pentru ca nu poate fugi de responsabilitate si pentru ca una dintre obligatile fundamentale ale unui stat european democratic este de a-si ocroti cetatenii sub autoritatea legii”, a declarat atunci presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.

Muraru a explicat ca faptele savirsite de Visinescu sunt de o gravitate deosebita.

„Practic, toti detinutii politici inchisi in timpul regimului comunist la Ramnicu Sarat au fost torturati fizic si psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului. Toate dovezile noastre, fie ca este vorba despre marturiile fostilor detinuti politici, de amanuntele oferite de catre fostii subalterni sau de documentele din arhive, arata ca Alexandru Visinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele inregistrate la Ramnicu Sarat in timpul mandatului sau”, a mai spus presedintele executiv al IICCMER.

Astfel, in urma investigatiilor desfasurate in ultimele luni de catre reprezentantii institutului, au fost identificate mai multe probe ce indica faptul ca, in perioada in care lt.-col. (r.) Alexandru Visinescu (88 de ani, in prezent) a indeplinit functia de comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, respectiv 1956-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur.

„Regimul de detentie poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la conditiile inumane de detentie, care au dus in final la decesul unor detinuti politici aflati in executarea pedepselor privative de libertate in aceasta inchisoare”, a precizat presedintele IICCMER, care a explicat ca, simultan cu denuntul penal, institutul a transmis Parchetului probele referitoare la activitatea lui Visinescu, probe care constau in cateva sute de documente de arhiva si marturii.

Potrivit presedintelui excutiv al IICCMER, regimul de exterminare pus in aplicare de lt.-col. (r.) Visinescu este caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor si a ingrijirilor medicale, pedepsele aplicate pentru abateri de la regulament si, nu in ultimul rand, prin decesele survenite.

„Conditiile de viata din penitenciarul Ramnicu Sarat au creat premisele aparitiei unor afectiuni deosebit de grave, rezultate in cateva cazuri cu decesul detinutilor, proband natura abuziva si tratamentul neglijent aplicat de comandantul inchisorii, lt. col. Alexandru Visinescu. Aspectul de ferocitate reiese din relatarile supravietuitorilor despre regimul de teroare condus de Visinescu. Cele descrise in legatura cu izolarea completa a detinutilor, precum si in legatura cu bataile pe care le primeau detinutii in mod frecvent si fara un motiv anume, subliniaza inca o data cruzimea cu care detinutii politici erau torturati fizic si psihic”, a mai aratat Andrei Muraru, precizand ca regimul impus nu oferea sub nici o forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, aducand astfel grava atingere dreptului la viata ca drept fundamental al omului.

In calitate de comandant de penitenciar, potrivit Regulamentului de functionare a Directiei Generale a Penitenciarelor (DGP), Alexandru Visinescu, era direct responsabil de „viata detinutilor”, iar ansamblul conditiilor de detentie era organizat „sau cel putin tolerat” de catre acesta, Visinescu fiind singura persoana in masura sa ia decizii in ceea ce priveste conditiile de detentie, arata IICCMER.

Reprezentantii institutului au mai aratat ca intre anii 1956 si 1963, la Ramnicu Sarat s-au inregistrat cinci cazuri de deces posibil de documentat (Ion Mihalache, Gheorghe Dobre, Gheorghe Placinteanu, Victor Radulescu Pogoneanu, Mihail Romniceanu), cauzate de: colaps cardio-vascular, insuficienta circulatorie cerebrala, hemoragie cerebrala sau afectiuni ale aparatului digestiv – ileus paralitic ireversibil – asa cum rezulta din procesele verbale de constatare a decesului, in documente fiind consemnate semnele vizibile ale malnutritiei.

De asemenea, IICCMER a depus la parchet plangerile detinutilor legate de tratamentele primite, asa cum sunt consemnate de referatele supraveghetorilor (plangeri pentru care au primit zile de izolare), ca marturii ce contrazic documentele legate de vizitele medicale.

Inainte de a fi numit in functia de comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu a detinut pozitii in sistemul penitenciar, activand in unitatile carcerale Mislea si Jilava, la inceputul anilor ’50.

Visinescu a lucrat in cadrul grupei operative a inchisorii in perioada decembrie 1954 – aprilie 1956.

Decizia autoritatilor de a dezafecta penitenciarul Ramnicu Sarat l-a propulsat pe fostul comandant in functia de inspector in cadrul aparatului central al Directiei Generale a Penitenciarelor.

Ulterior, intre 1965 si 1976 a detinut functii de conducere in cadrul inchisorilor Ploiesti si Ilfov si a predat la scoala de subofiteri de penitenciare.

Potrivit cadrului legal de functionare, institutul este abilitat sa efectueze investigatii stiintifice cu privire la crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist si sa sesizeze organele in drept.

Potrivit IICCMER, Alexandru Visinescu este primul dintr-o lista cu 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor (DGP) care au exercitat functii in perioada 1950-1964.

Persoanele investigate au varste cuprinse intre 81 si 99 de ani si locuiesc in Romania. Proiectul prin care sunt deconspirate faptele acestora este realizat de IICCMER in parteneriat cu Gandul.

Presedintele executiv al IICCMER a precizat ca in perioada urmatoare va fi prezentat cel de-al doilea caz investigat, respectiv cel al unei persoane care ar fi vinovata de moartea a peste 40 de detinuti, in citeva luni, alti 40 de supravietuitori fiind identificati.

R.N.

Banner

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Pensionarii vor primi banii înaintea Paștelui. Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor
Pensionarii vor primi banii înaintea Paștelui. Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut anunțul așteptat de milioane de români
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei bunică „Când mă gândesc că a dat naștere la 12 copii, asta mă înfioară.”
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Când expiră, de fapt, cardurile sociale. Până la ce dată sunt valabile și ce să faci ca să nu rămâi fără bani
Când expiră, de fapt, cardurile sociale. Până la ce dată sunt valabile și ce să...
Animalul pe care românii îl cresc pentru desfătarea străinilor. Merge direct la export și se pot face inclusiv nuggets din el
Animalul pe care românii îl cresc pentru desfătarea străinilor. Merge direct la export și se...
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc și o respectă
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani:
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
Profețiile clarvăzătoarei Baba Vanga devin realitate. Ce s-a adeverit din ce a prezis bulgăroaica pentru 2024
Profețiile clarvăzătoarei Baba Vanga devin realitate. Ce s-a adeverit din ce a prezis bulgăroaica pentru...
Orașul din România în care poți lua mâncare fără să o plătești. Nu te costă nici măcar un leu
Orașul din România în care poți lua mâncare fără să o plătești. Nu te costă...
Singura gară din România care a fost construită pentru personalități. Ce nume grele au coborât din tren și s-au plimbat pe peron sau prin stațiune
Singura gară din România care a fost construită pentru personalități. Ce nume grele au coborât...