Acasă » Știri » Știri interne » Atentie, incepe sezonul capuselor! Specialistii ne invata cum sa ne ferim de acest pericol!

Atentie, incepe sezonul capuselor! Specialistii ne invata cum sa ne ferim de acest pericol!

De: Cancan 26/05/2015 | 19:52
Atentie, incepe sezonul capuselor! Specialistii ne invata cum sa ne ferim de acest pericol!

In ultimul timp, animalale de companie ale romanilor se confrunta cu boli pe care le-au luat de la capuse. Aceste insecte sunt periculoase si pentru om, iar CANCAN.ro va arata cum va puteti feri prietenii necuvantatori de acesti acarieni nedoriti!

Stapanii animalelor de companie trebuie sa o serie de informatii despre riscurile legate de capuse, cat si despre prevenirea si indepartarea acestora. Insectele de acest gem sunt paraziti care se hranesc cu sangele vietuitoarelor, se simt atrase de caldura si miscare si, in cele mai multe cazuri se prind de caini sau alte animale.

Catelusii trebuie protejati cara impotriva acarienilor
Catelusii trebuie protejati cara impotriva acarienilor

Acesti paraziti prefera sa se ascunda in zonele umede, in iarba sau pe plantele din zone impadurite, dar si in parcuri sau locuri de joaca pentru copii. In momentul in care se prinde de un corp, capusele vor incepe sa se hraneasca timp de cateva ore sau chiar zile.

Afla ce se poate intampla cu animalul tau

„In cazul cainilor, capusele prefera sa se ataseze in zone cu putin par, precum interiorul urechilor, intre degete sau in pliurile blanii. Majoritatea speciilor de capuse vor trece prin patru etape de viata – ou, larva, nimfa si adult. In toate stadiile, in afara de ou, capusele au nevoie de o gazda pentru a se hrani cu sange. In functie de specie, aceste insecte pot trai intre cateva luni si cativa ani, iar femelele pot depune mii de oua”, ne-a spus doctorul veterinar Adrian Micu.

Adrian Micu
Adrian Micu

De retinut este ca nu toate capusele transmit boli, insa prezenta unui astfel de parazit trebuie tratata intotdeauna cu cea mai mare seriozitate. Majoritatea bolilor transmise de capusa vor infesta gazda dupa cateva ore, asa ca este foarte important ca parazitul sa fie indepartat cat mai repede cu putinta. „Simptomele majoritatii bolilor transmise de capuse includ slabirea, hipertermia, hemoglobinurie sau anemia. Primele semne ale bolii pot aparea dupa zile, saptamani sau chiar luni de la infectare. Unele capuse pot provoca o reactie severa, care poate duce la paralizie. Aceasta situatie grava se remediaza treptat, dupa ce parazitul este indepartat”, ne mai informeaza doctorul.

Capusele pun in pericol si sanatatea omului, nu doar cea a cainelui
Capusele pun in pericol si sanatatea omului, nu doar cea a cainelui

„Infestatia cu aceste capuse a inceput sa capete o proportie alarmanta”

Capusele fac parte din familia Ixodidae, fiind acarieni ectoparaziti ce se hranesc cu sangele mamiferelor, dar in conditii deosebite (lipsa hranei) pot supravietui cateva luni de zile. Retin si transmit diversi agenti patogeni de natura parazitara, bacteriana, virala si micotica, atat la animalele domestice, cat si la om.

Doctorul veterinar este un aliat de incredere impotriva luptei contra capuselor
Doctorul veterinar este un aliat de incredere impotriva luptei contra capuselor

„Infestatia cu aceste capuse a inceput sa capete o proportie alarmanta, animalele putand intra in contact cu acarienii chiar si in jurul blocurilor, acolo unde vegetatia nu este abundenta, sursa naturala a capuselor fiind reprezentata chiar de cainii fara stapan”, ne-a mai spus medicul veterinar.

Insectele de spre care vorbim  pot provoaca animalului dumneavoastra o actiune mecanico-iritativa prin fixarea pe piele si, totodata, prin sectionarea acesteia. Astfel, animalul simte o  stare de discomfort si prutit in zona respectiva. Actiunea mecanico-iritativa este completata si de o actiune toxica, prin componentele salivare ale capuselor, care sunt inoculate in leziunea creata anterior si vor conduce la o reactie inflamatorie locala.

Medicul veterinar Adrian Micu ne invata cum sa alegem cainele perfect
Medicul veterinar Adrian Micu ne invata cum sa alegem cainele perfect

Totodata, discutand despre agresiunile provocate organismului animal nu putem omite spolierea de sange, aceasta fiind atribuita in principal femelelor ixodide adulte, cele care pot ingurgita cantitati apreciabile de sange. La animalele de talie mica, parazitismul cu cateva sute de capuse adulte induce o stare grava de anemie, iar in unele cazuri chiar poate provoca moartea animalului.

–––––––––––––––––––––––––––––

CITESTE SI:

Inca o vedeta afectata! Vezi ce actrita a fost muscata de capuse la filmari

Incredibil! Elena Lasconi a fost muscata de 20 de capuse in zona inghinala – A ajuns pe targa la spital

INVAZIA CAPUSELOR! Un iesean a fost muscat de 12 capuse in cateva minute in timp ce se relaxa in iarba

––––––––––––––––––––––––––––-

Ce trebuie sa facem ca sa ne aparam animalul

Pentru a fi poregatiti in lupta cu capusele, trebuie sa evitam contactul gazdelor vertebrate cu gazdele nevertebrate prin aplicarea de substante antiparazitare pe animale. Animalele dumneavoastra de companie trebuie protejate de ectoparazitismul cu capuse, tocmai pentru a evita un posibil contact cu agentii infectiosi transmisi de acarieni. Se pot folosi zgarzi speciale, dar si fiole care se pun pe ceafa cainelui.

Cele mai frecvente si totodata cele mai grave boli transmise de capuse animalelor de companie sunt:

Babesioza (piroplasmoza) este o boala cu caracter sezonier si este transmisa prin intermediul capuselor Rhipicephalus sanguineus si Dermacentor reticulatus in momentul in care este preluata priza de sange. Rhipicephalus sanguineus transmite boala in sezonul estival, pe cand Dermacentor reticulatus, primavara si toamna. Diagnosticul se stabileste prin examinarea la microscop a frotiului de sange, observandu-se babesiile intracelular, in eritrocite.

Hepatozoonoza este o alta boala transmisa la caine de catre capusele Rhipicephalus sanguineus, iar agentul etiologic al bolii este reprezentat de Hepatozoon canis, un parazit intracelular.Afectiunea se manifesta prin: febra, anorexie, slabire progresiva, diaree cu sange, dificultate locomotorie tuse si secretie nazala. Ca si in cazul babesiozei, diagnosticul se bazeaza pe examinarea sangelui la microscop, numai ca babesiile se pun in evidenta in eritrocite, iar in hepatozoonoza parazitul se pune in evidenta in neutrofile. Tratamentul in hepatozoonoza nu este unul specific, iar prognosticul este de cele mai multe ori unul grav.

Ehrlichioza este o boala infectioasa produsa de bacterii (rickettsii) din genul Ehrlichia (bacili intracelulari gram negativi) si transmisa prin intepatura capuselorRhipicephalus sanguineus. La caine, boala este produsa de Ehrlichia canis, care se localizeaza in leucocite si totodata face ca recuperarea sa fie ingreunata tocmai din cauza faptului ca antibioticele patrund mai greu intracelular. La fel ca si afectiunile anterioare si ehrlichioza este zoonoza, iar bacteria este transmisa prin intermediul intepaturii de capusa. Sursa de infectie o constituie animalele bolnave si cele cu infectii inaparente.. Perioada de incubatie este cuprinsa intre 5-15 zile si primele simptome sunt: febra, anorexia si astenia . Diagnosticul se stabileste printr-un test rapid.

Borelioza. Tot muscatura capusei este agentul cauzal al boreliozei.

Boala Lyme, boala cu o mie de fete, borelioza dar si alte denumiri sunt specifice unei afectiuni foarte grave transmise de capuse. In caz de borelioza sunt afectate mai multe sisteme ale organismului: pielea, aparatul locomotor, sistemul nervos, sistemul cardio-vascular. In natura, drept sursa a boreliilor, servesc diferite animale salbatice, inclusiv rozatoarele, de la care agentul cauzal este transmis omului, dar si animalelor domestice, de catre capuse prin muscatura sau excrementele .Este o zoonoza ce poate afecta si oamenii. Rezervorul pentru aceasta boala este reprezentat de rozatoare si alte animale bolnave ce servesc drept gazda pentru parazitismul cu capuse mai ales din genul Ixodes, niste capuse de dimensiuni mici, de culoare rosie. In cazurile in care boala trece neobservata datorita semnelor nespecifice de tip reumatoid sau de tip gripal se poate ajunge la forma cronica in care se constata dureri musculare, semne de afectare a sistemului nervos precum diferite tipuri de paralizii sau chiar si encefalite. In aceasta faza tratamentul este greoi si de cele mai multe ori lipsit de succes.

Anaplasmoza– produsa de Anaplasma spp; rickettsioza transmisa prin intermediul capuselor cu localizare in neutrofile si trombocite. Semne clinice nu sunt specifice: febra, letargie, anorexie, dureri musculare si dificultate in mers, voma, diaree, poliartrita, splenomegalie, limfoadenopatie, anemie. De asemenea, mai apare schiopatura si durerile articulare.
 

(Alex Saulea)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Camping în România. Cât costă o zi cu RULOTA, la munte sau la mare
Camping în România. Cât costă o zi cu RULOTA, la munte sau la mare
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după numeroasele operații estetice! Caută tinerețea veșnică și atenția femeilor frumoase
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
Mădălina Ghenea, apariție în lenjerie TRANSPARENTĂ! A făcut-o IAR
Mădălina Ghenea, apariție în lenjerie TRANSPARENTĂ! A făcut-o IAR
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și...
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Trei bărbați s-au dus să facă surf în Mexic și după o săptămână cadavrele lor au fost găsite într-un puț adânc de 15 metri
Trei bărbați s-au dus să facă surf în Mexic și după o săptămână cadavrele lor...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața ta?
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Cu cine nu ar cânta niciodată Maria Cârneci: „Nu aș accepta niciodată cu unul care...”. Dezvăluiri fără perdea făcute de interpreta de muzică populară
Cu cine nu ar cânta niciodată Maria Cârneci: „Nu aș accepta niciodată cu unul care...”....
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără el. „Nu cred că îmi mai găsesc echilibrul fără el niciodată. Nu cred.”
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Creează, Repară, Inovează: sculele electrice FĂRĂ FIR Parkside la Lidl
Creează, Repară, Inovează: sculele electrice FĂRĂ FIR Parkside la Lidl
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
La 12 ani de la divorț, Mihai Neșu rupe tăcerea! Adevărul a ieșit la iveală: „Vreau să știe lumea...”
La 12 ani de la divorț, Mihai Neșu rupe tăcerea! Adevărul a ieșit la iveală:...
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste impresionantă și a oprit o catastrofă. Un oraș întreg ar fi fost șters de pe hartă
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste impresionantă și a...
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare, dar profitul poate fi uriaș. Un ou se vinde și cu 100 de lei, iar cererea este uriașă
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare, dar profitul poate...
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Simona Gherghe a lăsat televiziunea şi pune familia pe primul loc. Anunţ pe Facebook
Simona Gherghe a lăsat televiziunea şi pune familia pe primul loc. Anunţ pe Facebook
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Vladimir Putin ordonă exerciţii nucleare ca răspuns la
Vladimir Putin ordonă exerciţii nucleare ca răspuns la "ameninţările" lui Emmanuel Macron
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Obicei INEDIT în a doua zi de Paște. Singurul loc din România în care se mai practică
Obicei INEDIT în a doua zi de Paște. Singurul loc din România în care se...
Daniela Crudu a născut a doua oară! Ce putea să spună Gigi Becali despre ea, după scandalul teribil cu Nilă
Daniela Crudu a născut a doua oară! Ce putea să spună Gigi Becali despre ea,...
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru trei semne zodiacale
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci:
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
Cum a petrecut Irinel Columbeanu prima zi de Paște. Fostul milionar s-a învățat cu viața din azilul de bătrâni: „Nu am nicio supărare pe inimă”
Cum a petrecut Irinel Columbeanu prima zi de Paște. Fostul milionar s-a învățat cu viața...
Ai contract la Hidroelectrica? Anunțul momentului despre plata facturii, ce se întâmplă cu tariful la energie electrică. Toți clienții trebuie să știe
Ai contract la Hidroelectrica? Anunțul momentului despre plata facturii, ce se întâmplă cu tariful la...
Amestecul banal care te scapă de insomnii. Poți să adormi mai repede cu doar două ingrediente
Amestecul banal care te scapă de insomnii. Poți să adormi mai repede cu doar două...