Acasă » Exclusiv » Povestea unui miracol de 100 de ani, care riscă să dispară

Povestea unui miracol de 100 de ani, care riscă să dispară

De: Adrian Lucian 09/09/2018 | 00:01

Multe lucruri s-au schimbat, de-a lungul timpului, în satul Chegea, care aparține de comuna Săcășeni, județul Satu Mare. Oamenii au îmbătrânit, tinerii s-au mutat la oraș, casele se dărâmă una câte una, dar un lucru a rămas ca  odinioară, deocamdată.  Ba chiar a devenit, în ultimii ani, simbol al locului și motiv de mândrie – plantația de peri pădureți, despre care sătenii spun că e cea mai mare din Europa. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea inedită a deja celebrilor pomi roditori. (VEZI ȘI: A LUCRAT LA CULES ÎN SPANIA, IAR ACUM… CÂŞTIGĂ MII DIN EURO DIN SCAIEŢI!)

Perii pădureți sunt acolo de când lumea, cel puțin așa îi știe până și cel mai bătrân locuitor din sat.

„Eu am 92 de ani și, de când mă știu, perii au fost tot acolo, mereu am avut peri pădureți pe pășunea din sat”, povestește Șimon Traian, unul din bătrânii din zonă.

Unele exemplare trec de 100 de ani

Plantația de peri pădureți de la Chegea

Plantația a intrat în atenția publică în ultimii 10 ani, după ce mai mulți oameni de știință de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj au avut ocazia să o studieze, ei dând verdictul de cea mai mare plantație din Europa de acest gen. (CITEŞTE AICI: Mărturii şocante făcute de sportiva ”notată” cu 10 înaintea Nadiei. Cum a fost umilită o mare gimnastă a României după ce s-a retras! )

„Plantația de peri pădureți de la Chegea se întinde pe o suprafață de 180 de hectare, cei de la Institutul Babes Bolyai din Cluj afirmând că este cea mai mare de acest gen din Europa. Terenul pe care se află perii pădureți este pășune, care de câțiva ani a intrat în posesia Composesoratului Chegea, deci are proprietar, ceea ce este un lucru benefic și pentru acești pomi, pentru că terenul din jur se întreține. Avem aici și exemplare care trec de 100 de ani, nimeni nu poate spune însă cu certitudine de când au apărut acești peri pădureți în zonă, nu avem asemenea date, cert este că le place solul, chiar dacă este sărăcăcios, dovadă fiind că apar exemplare tinere de la an la an”, explică primarul comunei Săcășeni, Levente Zoltan Ferencz. 

Pălinca din pere pădurețe, unicat

Perele pădurețe sunt bune de palincă și nu prea

Sătenii sunt foarte mândri de plantație, pentru ei fiind un simbol la care țin mult, chiar dacă personal nici unul nu se prea implică în întreținerea pomilor. De vină ar fi și drumul destul de greu accesibil până la pășune, care se poate face doar cu o mașină de teren, sau la pas, fiind un parcurs de aproape o oră cu ajutorul unui autovehicul. Până acum trei ani a existat și un festival dedicat acestor pomi, „Festivalul Părului Pădureț”, dar acesta nu s-a mai organizat, din diverse motive. Oamenii speră să reușească să readucă în prim plan festivalul și implicit părul pădureț.  (NU RATA, AICI: Am aflat povestea scriitorului care şi-a transformat casa părintească în muzeu)

„Eu, căsătorindu-mă în Chegea, nu prea am avut ce căuta în Chimiș, zona unde sunt perii. Perii aceștia au venit din senin, asta a fost o pășune toată viața, dar perii și-au găsit loc aici. Socrul meu cunoștea zona, el umbla mult pe acolo. Perele pădurețe sunt fructe deosebite, dar nu au altă utilitate decât să se facă pălincă din ele, pentru că nu au o dulceață deosebită pentru a fi mâncate. Pălinca este una deosebită însă”, spune Aurel Bicăzan, un locuitor al satului.

Nepăsarea era să ucidă plantația

Dată fiind media de vârstă înaintată a locuitorilor din comună, nu prea mai are cine să se ocupe de acești peri pădureți, iar oamenii se tem că în câțiva ani aceștia vor începe să dispară.

„Mulți pomi au murit, din nepăsarea oamenilor. Înainte să ia composesoratul în arendă pășunea, am dat-o unui cioban venit din altă localitate, pentru a-și pășuna oile. I-am pus condiția de a întreține pășunea și de a o curăța. Ce a făcut primul lucru a fost să taie perii pădureți tineri, iar în golurile din tulpinele celor mai bătrâni să facă foc. Noroc că am trecut prin zonă cu câțiva locuitori și am văzut ce face, că altfel riscam să nu mai avem azi peri pădureți”, mai povestește primarul. (VEZI ȘI: POVESTEA OLTEANULUI CARE CULTIVĂ MANGO, KIWI ȘI FRUCTUL PASIUNII)

Muncă migăloasă, din mândrie locală

Cum perii nu au fost plantați de nimeni, nu au un stăpân, prin urmare și culegerea fructelor este liberă pentru toată lumea. Adrian Șimon este singurul din sat care mai este în putere să bată drumurile grele până la plantație pentru a culege perele pădurețe și a le pune în valoare prin transformarea lor în pălincă, recunoscând că face acest lucru mai mult din mândrie locală, decât pentru a câștiga bani, perele pădurețe fiind extrem de păguboase.

„Cu perele pădurețe ai doar de lucru, nu câștigi. Este greu și scump de lucrat cu ele, pentru că nu e ca și cu alte fructe din care facem pălincă. În primul rând sunt mici și e nevoie de timp să le culegi. După ce sunt culese se lasă la soare să se mai coacă, să aibă cât de puțină dulceață, trebuie întoarse în timp ce stau la soare. Pe urmă se lasă la macerat 21 de zile, iar mai apoi se macină, și abia apoi ajung să fermenteze și intră în procesul de producție a pălincii”, afirmă Adrian Șimon.

Din 100 de kilograme de pere se obțin doar doi-trei litri de palincă

Pălinca pe care o face din perele pădurețe nu o scoate la vânzare, pentru că, spune el, lumea nu e dispusă să plătească prețul real pentru această băutură, astfel că preferă să o țină pentru el și să o ofere cadou prietenilor și musafirilor.

„Nu vă gândiți că iese multă pălincă din pere. Pentru că sunt astringente, nu au dulceață, randamentul lor la pălincă este foarte scăzut, undeva între doi și trei litri dintr-o sută de kilograme de pere, cel mai mic randament pe care îl are un fruct”, spune și Sas Eugen Petru, un al locuitor din comună.  (CITEȘTE AICI: ARE CEA MAI MARE PLANTAȚIE DE GOJI DIN ROMÂNIA!)

Deși perii se degradează, locuitorii speră că se va auzi povestea lor, iar cineva o să îi pună, totuși, în valoare.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine păstrat secret din Apuseni
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc?
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
INCREDIBIL! Ce făcea această româncă superbă când era junioare: „A fost greu”
INCREDIBIL! Ce făcea această româncă superbă când era junioare: „A fost greu”
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică.  Se anunță schimbări benefice, plouă cu bani și scapă de probleme
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică. Se anunță schimbări benefice, plouă cu...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală, în Noaptea de Înviere și prima zi de Paște
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns!
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este adevăratul motiv: „Nimeni nu a încercat să vă țepuiască.”
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Localitatea în care găsești “turnul din Pisa”, varianta din România: “Se vede cu ochiul liber înclinația. Pare aproape periculos”
Localitatea în care găsești “turnul din Pisa”, varianta din România: “Se vede cu ochiul liber...
Cum știi când expiră cu adevărat un produs. Diferența dintre ”a se consuma de preferință înainte de… ” și ”a se consuma până la… ”
Cum știi când expiră cu adevărat un produs. Diferența dintre ”a se consuma de preferință...
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Tarkan, adorabilul interpret al melodiei Şımarık, care făcea furori în urmă cu două decenii, de nerecunoscut la 51 de ani
Tarkan, adorabilul interpret al melodiei Şımarık, care făcea furori în urmă cu două decenii, de...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în trei paşi pentru destabilizarea Ucrainei
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în...
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI: O să fie rău
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Trei zodii care vor avea succes pe plan amoros în următoarele zile
Trei zodii care vor avea succes pe plan amoros în următoarele zile
Paște 2024: Este păcat să spălăm rufe în Sâmbăta Mare? Ce spun preoții
Paște 2024: Este păcat să spălăm rufe în Sâmbăta Mare? Ce spun preoții
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital:
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
Revine Adelina Pestrițu pe micul ecran? Vedeta a obosit: „Online-ul îmi ocupă foarte mult timp”
Revine Adelina Pestrițu pe micul ecran? Vedeta a obosit: „Online-ul îmi ocupă foarte mult timp”
Doi români și-au deschis o afacere de succes în România, după 14 ani de muncă în străinătate. Nu s-au mai mai uitat în urmă: „Le-am avut pe toate”
Doi români și-au deschis o afacere de succes în România, după 14 ani de muncă...
Încă un rival pentru Mega Image, Lidl sau Profi. Un nou lanț de magazine s-a deschis în România
Încă un rival pentru Mega Image, Lidl sau Profi. Un nou lanț de magazine s-a...