Acasă » Știri » Dezvăluiri terifiante! Ce s-a întâmplat, de fapt, la bordul navei Moskva

Dezvăluiri terifiante! Ce s-a întâmplat, de fapt, la bordul navei Moskva

De: Andreea Bolocan 19/04/2022 | 09:00
Scufundarea crucișătorului Moskva

Scufundarea crucișătorului Moskva ar fi cea mai mare înfrângere a Rusiei de la Al Doilea Război Mondial până în prezent, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro. De asemenea, odată cu acest eveniment, strategia Kremlinului ar urma să sufere schimbări radicale în Marea Neagră.

Pentru unii analiști, scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a flotei din Marea Neagră, reprezintă cea mai mare înfrângere a Rusiei de după 1945.

Odată cu pierderea crucișătorului, ce servea atât ca navă de comandă, cât și ca centru de apărare antiaeriană, strategia Kremlinului va suferi schimbări radicale în Marea Neagră. Nu de alta, dar în urmă cu trei săptămâni a fost pierdută și nava Saratov, unul dintre cele mai mari vase de desant de care Federația Rusă dispunea în această zonă.

Rusia și-a pus toată încrederea în Moskva, mândria flotei

Poziția pe care Rusia o are în Marea Neagră se bazează pe o istorie de secole, în care s-a confruntat cu marile puteri occidentale, dar a avut și mari diferende cu Turcia. Astfel, Rusia ar evita orice amenințare din partea NATO.

Conform unei analize realizate de Carnegie Endowment, Moscova consideră Marea Neagră o zonă vitală pentru strategiile geopolitice, prin influența sa în Mediterană.

Astfel, își poate proteja legăturile economice și comerciale cu piețele-cheie din Europa și le poate face mai dependente de gazul rusesc. Tocmai de aceea, oficialii ruși au ridicat mai multe nemulțumiri legate de desfășurarea sistemului de apărare anti-rachetă al NATO, amplasat în România, la Deveselu. Deși are un scop strict defensiv, rușii consideră că scutul din România reprezintă o încălcare a înțelegerilor cu SUA privind armele strategice din vecinătatea Moscovei.

(CITEȘTE AICI: DRONE SINUCIGAȘE, FOLOSITE ÎMPOTRIVA RUȘILOR! SUA TRIMIT ÎN UCRAINA 100 DE APARATE DE ZBOR SWITCHBLADE)

Astfel că, de-a lungul timpului, Rusia și-a pus toată încrederea în cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre: Moskva. Însă, acum, armata rusă a primit o lovitură de proporții, după ce nava sa amiral s-a scufundat.

O lovitură neașteptată

„Rachetele Neptun care păzesc Marea Neagră au provocat avarii serioase navei rusești. Glorie Ucrainei!”, a fost anunțul inițial al guvernatorului regiunii Odesa, Maxim Marcenko.

La scurt timp, Ministerul Apărării de la Moscova a venit cu propria variantă: „Ca urmare a unui incendiu, muniția de la bordul crucișătorului Moskva a explodat. Nava a fost serios avariată. Întreg echipajul a fost evacuat”.

Oricum, în vreme ce nava era tractată spre Crimeea, pentru reparații, valurile mari au răsturnat-o și au scufundat-o.

Conform unui oficial al Pentagonului, în urma acestei pierderi, Rusia și-a mutat mai la sud navele pe care le avea desfășurate în nordul Mării Negre.

Purtătoarea de cuvânt a marinei ucrainene a confirmat că Moskva este nava care le-a cerut grănicerilor ucraineni de pe Insula Șerpilor să se predea.

Oricare ar fi motivul incendiului de la bordul vasului, analiștii susțin că nu doar marina rusească a fost puternic lovită, dar și mândria rușilor.

Cum ar fi fost luați rușii prin surprindere

“Doar pierderea unui submarin cu rachete balistice sau a lui Kutznetsov ar provoca o lovitură mai gravă pentru moralul rusesc și pentru reputația marinei militare în fața publicului rus”, a susținut căpitanul în retragere al marinei americane Carl Schuster, pentru CNN.

Conform experților militari, atacul ucrainean asupra crucișătorului Moskva a avut loc în două faze. Deși Rusia a anunțat că a distrus toate dronele turcești Bayaktar aflate în dotarea armatei ucrainene, o astfel de aeronavă fără pilot ar fi distras atenția militarilor de pe Moskva. Cu echipajul ocupat, atacul asupra navei a continuat. Babordul a fost lovit cu rachete Neptun SAM, de pe coasta dintre Odessa și Mykolaiv. Rachetele ar fi lovit direct depozitele de muniție.

Moskva a fost cea mai puternică navă de război din Marea Neagră. Aceasta avea la bord peste 500 de oameni și cântărea aproximativ 12.500 de tone. În întreg arsenalul, se regăseau rachete anti-navă și anti-aeriene care aveau, teoretic, capacitatea suficientă să reziste oricărui atac asupra sa.

Moskva era o navă nouă, care a intrat în marina sovietică în anul 1983, ca o alternativă la crucișătoarele de luptă din clasa Kirov, cu propulsie nucleară.

(VEZI ȘI: AMANTELE NEȘTIUTE ALE LUI VLADIMIR PUTIN. PE LISTA CUCERIRILOR LIDERULUI DE LA KREMLIN SE AFLĂ ȘI O FEMEIE CELEBRĂ)

Istoria navei Moskva

Inițial, Moskva s-a numit Slava și era nava de top din noua clasă de nave militare din acele vremuri, numită Clasa Atlant sau Proiectul 1164. Cea mai notorie participare a sa în Mediterană a fost la summit-ul de la Malta între Mihail Gorbaciov şi George Bush, în 1989, după care, în 1990, nava e reintrat la docuri pentru reconstrucţie, într-un proces care a durat 10 ani, până în 2000. După ce restaurarea a fost gata și a intrat în folosință, nava a primit o nouă denumire: Moskva, evident, după numele orașului Moscova.

În august 2008, în sprijinul invaziei ruse a Georgiei, Moskva a fost ținută în alertă pentru a securiza Marea Neagră. În anul 2009, nava a trecut printr-o altă revizie programată, iar în 2010 s-a alăturat altor unități marine din Oceanul Indian pentru a efectua exerciții. La sfârșitul lunii august 2013, crucișătorul a fost dislocat în Marea Mediterană ca răspuns la concentrarea de nave de război americane de-a lungul coastei Siriei.

În timpul crizei din Crimeea din 2014, Moskva a fost responsabilă pentru blocarea flotei ucrainene în lacul Donuzlav. În 2015, a fost dislocată pe coasta Siriei pentru a proteja trupele rusești de atacurile posibile din aer și de pe mare.

În 2016, nava urma să fie supusă unei alte revizii și modernizări, însă, din cauza lipsei de fonduri, a avut o perioadă incertă. În iunie 2019, crucișătorul a părăsit portul Sevastopol din Marea Neagră unde avea să efectueze teste pe mai multe sisteme de luptă și propulsia principală.

La 3 iulie 2020, Moskva a finalizat reparațiile și întreținerea, care i-ar fi permis să rămână în serviciu până în 2040.

Ultimele zilei ale navei-amiral

Prima ieșire în mare post-reparație a fost programată pentru august 2020, totuși, în realitate, ea a început să se pregătească pentru desfășurare abia în februarie 2021. Nava a fost raportată la exerciții pe mare în martie 2021. În februarie 2022, crucișătorul a părăsit Sevastopolul spre Marea Neagră, ca parte a invaziei rusești a Ucrainei.

(CITEȘTE ȘI: VEDETE PRO ȘI CONTRA LUI VLADIMIR PUTIN. PERSONALITĂȚILE PLANETEI S-AU ÎMPĂRȚIT ÎN DOUĂ TABERE)

Nava Moskva avea aproximativ 12.500 de tone, astfel că se încadra în categoria navelor crucișător. Era propulsată de patru motoare cu turbine de gaz, care propulsează două elice. Și motoarele erau puternice, echivalând o putere de 90.000 kW. Moskva putea dezvolta o viteză de până la 32 de noduri, ceea ce echivalează cu circa 59 km/h. Cu o viteză de 16 noduri, nava putea avea o autonomie de până la 19.000 km, cu combustibilul stocat în rezervoare.

Fiind o navă amiral a armatei ruse în Marea Neagră, Moskva era dotată cu o gamă de sisteme de rachetă și muniții, chiar și cu rachete supersonice. Totodată, aceasta mai dispunea de rachete anti-aeriene, dar şi de două rachete cu care putea ataca submarinele. Însă, dotarea de bază a crucişătorului era reprezentată de complexul de rachete P-1000 Vulkan, cu 16 instalații de lansare.

Însă asta nu este tot. Nava amiral avea la bord mai multe sisteme electronice de autoprotecție, de la radare până la sisteme sofisticate anti-incendiu. Cu toate acestea, nava a fost cuprinsă de flăcări.

Analiștii OSINT au raportat că semnalele de pericol au fost transmise de la Moscova și că mai multe nave de asistență au apărut în apropierea ultimei locații cunoscute a navei.

O victorie strategică

Michael Petersen, directorul Institutului de Studii Maritime pentru Rusia, de la Colegiul Naval de Război al SUA, citat de BBC, a susținut că atacul asupra crucișătorului Moskva, nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagră, are atât valoare simbolică, dar și militară. Totodată, profesorul susține că ucrainenii au reușit să obțină o victorie semnificativă pe mare.

(VEZI AICI: LA CE ARMAMENT A RECURS RUSIA ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA. RACHETELE SPECIALE SUNT ”AȘII” LUI PUTIN)

„Nava-amiral a flotei Rusiei de la Marea Neagră este simbolul puterii navale ruse în Marea Neagră”, a spus Petersen.

El susține că ucrainenii au pierdut o parte extrem de mare a marinei în momentul în care Rusia a anexat ilegal Crimeea, iar atacul de acum poate fi important din punct de vedere simbolic, pentru că acest lucru ne arată că ucrainenii sunt în continuare capabili să lovească puterea militară rusă astfel încât să provoace supărare mare la Moscova.

Totodată, analistul susține că a fost un punct strategic pentru că astfel, marina rusă poate fi împinsă mai departe de țărm.

„Acest lucru ar putea afecta capacitatea marinei ruse de a oferi sprijin direct militarilor de pe țărm și de a asigura apărare aeriană în regiunile de coastă”, a precizat Michael Petersen.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce citeste mai mult
Parteneri
Câți copii are de fapt Florin PIERSIC? Secretul pe care l-a ținut ascuns toată viața: „Vreau să fac ceva...”
Câți copii are de fapt Florin PIERSIC? Secretul pe care l-a ținut ascuns toată viața:...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția! Cum a răsfățat-o pe Ioana Năstase, după ce femeia a dezvăluit că relația lor o face să trăiască în minciună și durere
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
INCREDIBIL. E una dintre cele mai frumoase femei din lume, dar nimeni n-o crede când spune cu ce se ocupă. Cum face bani tânăra superbă
INCREDIBIL. E una dintre cele mai frumoase femei din lume, dar nimeni n-o crede când...
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Bucurie mare pentru Ileana Stana Ionescu! Soțul actriței ne-a dezvăluit marele secret
Bucurie mare pentru Ileana Stana Ionescu! Soțul actriței ne-a dezvăluit marele secret
Mesajul publicat de Florin Piersic Jr., după ce tatăl lui a ajuns cu septicemie la spital. Unde se află fiul lui Florin Piersic în timp ce marele actor se luptă pentru viața lui
Mesajul publicat de Florin Piersic Jr., după ce tatăl lui a ajuns cu septicemie la...
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era a unui pacient cu septicemie”
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din Cluj-Napoca a precizat cu ce se confruntă: „Situația era a unui pacient cu septicemie”
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt tăcerea
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să suplinească lipsa acestuia. „Nu am beneficiat de prezența lui.”
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Vasile Muraru, în pragul disperării după ce Florin Piersic a ajuns pe masa de operație:
Vasile Muraru, în pragul disperării după ce Florin Piersic a ajuns pe masa de operație:...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se zbătea un om care striga: Help! Help!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Pentru bricolaj sau renovare: Top produse Parkside (fără fir) disponibile la Kaufland
Pentru bricolaj sau renovare: Top produse Parkside (fără fir) disponibile la Kaufland
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Medicul Adrian Marinescu, noi detalii despre situația lui Florin Piersic: “Este total neadevărat”. Ce i s-a întâmplat, de fapt, actorului
Medicul Adrian Marinescu, noi detalii despre situația lui Florin Piersic: “Este total neadevărat”. Ce i...
Ce mesaj a postat Florin Piersic Jr., în timp ce tatăl său este în spital: “Eu, încercând să îmi dau seama dacă… “
Ce mesaj a postat Florin Piersic Jr., în timp ce tatăl său este în spital:...
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Teo Trandafir, la un pas de moarte. Greșeala care ar fi putut să o coste viața. "De atunci am luat-o de la zero"
Teo Trandafir, la un pas de moarte. Greșeala care ar fi putut să o coste...
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
Serviciile de securitate poloneze au găsit microfoane într-o sală în care urma să aibă loc o întâlnire a consiliului miniştrilor ţării
Serviciile de securitate poloneze au găsit microfoane într-o sală în care urma să aibă loc...
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o diferență clară
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
BANC | ”E prima oară când fac asta”
BANC | ”E prima oară când fac asta”
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: Unele nu ştiu limita
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și dansa: „Așa se dispare din scenă”  | VIDEO
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit, în plin proces de divorț
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
Anca Pandrea, măcinată de singurătate în perioada sărbătorilor. Actrița a ajuns la spital
Anca Pandrea, măcinată de singurătate în perioada sărbătorilor. Actrița a ajuns la spital
Țara în care se vorbesc peste 700 de limbi și dialecte și în care se află cea mai mare mină de aur. Este foarte populată, o mulțime de grupuri etnice trăiesc aici
Țara în care se vorbesc peste 700 de limbi și dialecte și în care se...
Cele 3 zodii peste care vine valul schimbării până la final de lună. Soarta lor nu va mai fi la fel
Cele 3 zodii peste care vine valul schimbării până la final de lună. Soarta lor...
×