Home » Cancan » În ciuda sancțiunilor împotriva Rusiei, oligarhii îi rămân loiali lui Putin. Ce pățesc cei care îl sfidează pe liderul de la Kremlin

În ciuda sancțiunilor împotriva Rusiei, oligarhii îi rămân loiali lui Putin. Ce pățesc cei care îl sfidează pe liderul de la Kremlin

De: Alina Nistor 15/04/2022 | 20:01

Occidentul a impus mai multe valuri de sancțiuni împotriva Federației Ruse, după invazia militară ordonată de Vladimir Putin în Ucraina. Pe lista celor sancționați se află și oligarhii apropiați de liderul de la Kremlin, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.

Sancțiunile pe care Vestul le-a țintit asupra oligarhilor au început încă din 2014, odată cu invadarea Crimeei. Acum, sancțiunile doar s-au intensificat și au fost extinse, inclusiv asupra familiilor oligarhilor. Astfel, miliardarii ruși nu mai pot circula și cheltui banii în locurile din afara țării unde își desfășurau afacerile.

Mai mult, autoritățile au început să le sechestreze și bunurile deținute în țările în care au interdicții. Însă acest lucru nu i-a făcut pe oligarhi să îl abandoneze pe liderul de la Kremlin. Indiferent de situația în care se află, aceștia îi rămân loiali. Motivul? Teama!

Cei care-l sfidează pe Vladimir Putin ajung să fie bătuți, exilați, otrăviți sau asasinați.

Cum au apărut oligarhii din Rusia

Oligarhii sunt membrii elitei de afaceri bogate care au o putere politică disproporționată. Ei au apărut în Rusia în două valuri. Primii oligarhi și puterea lor au apărut în perioada președintelui Boris Elțîn, în urma privatizărilor din anii 1990, în mod particular după 1995, ca urmare a vânzării celor mai mari companii de stat rusești prin tranzacții efectuate integral în numerar.

(VEZI ȘI: CUM S-AR PUTEA SCHIMBA DEMOGRAFIA RUSIEI. PUTIN ŞI STALIN – UNIŢI DE O DECIZIE MALEFICĂ)

Ca să arate lumii că privatizează economia, dar şi ca să strângă bani pentru propria campanie electorală, Boris Elţîn a pus în aplicare programul „Împrumuturi contra acţiuni”. Bancherilor şi oamenilor de afaceri din Rusia, celor prietenoşi faţă de Elţîn şi cercul său intim numit „Familia”, li s-a permis să cumpere întreprinderi gigantice de stat pentru sume foarte mici de bani. Ulterior, activele erau vândute guvernului rus la prețuri exorbitante.

Controlul lui Putin asupra economiei, dar și asupra oligarhilor

Odată cu venirea lui Putin la putere, a apărut cel de-al doilea val de oligarhi. Acesta a ajutat la crearea lor, prin contracte de stat. Furnizorii privați din numeroase sectoare precum infrastructura, apărarea și sănătatea facturau serviciile oferite guvernului la prețuri de multe ori peste cele de pe piață, oferind „bonusuri” oficialilor de stat implicați în licitații.

În 2001, Putin a cerut ca toate luptele interne şi intrigile politice să înceteze. A invitat oligarhii la casa sa de vacanţă şi i-a anunţat că nu mai au voie să joace în politică.

(VEZI AICI: LA CE ARMAMENT A RECURS RUSIA ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA. RACHETELE SPECIALE SUNT ”AȘII” LUI PUTIN)

Astfel, Vladimir Putin a îmbogățit o serie de oameni care acum îi sunt datori pentru averile lor enorme. De asemenea, Putin a adoptat legi care acordau tratament preferențial așa-numitelor corporații de stat.

Aceste mutări au asigurat controlul Kremlinului asupra economiei, dar și asupra oligarhilor.
Oligarhii sunt cei care slujesc Kremlinul, astfel că ei ajuns ajuns pratic să-l slujească direct pe Vladimir Putin. Averea și siguranța lor depinde de protecția liderului.

„În orice moment şi din orice motiv, el poate decide să le ia banii, libertatea şi viaţa. A făcut-o de nenumărate ori, provocând unde de şoc în comunitatea oligarhilor. Niciunul nu are curajul să îl confrunte indiferent în ce formă”, susține Bill Browder, criticul regimului de la Kremlin.

Ce pățesc oligarhii „indisciplinați”

Astfel, oligarhii îi sunt apropiați liderului de la Kremlin doar pentru că acesta este cel care le dă ordinele și se tem pentru viața lor. Roman Abramovici și-a petrecut mulți ani din viață într-un club exclusivist al miliardarilor. În timp ce unii membri au reușit să ia o parte din bogățiile țării pentru ei pe măsură ce URSS se risipea în anii 1991, restul au reușit abia după ce au devenit apropiații liderului Vladimir Putin. Astfel, miliardarii au acceptat să conducă unele companii ce le-au fost date drept proprietăți.

Deși nu a fost ușor ca liderul de la Kremlin să le spună oligarhilor că nu mai au voie să facă ce vor, acesta i-a motivat prin diverse acte de violență. De-a lungul anilor, un număr de membri ai acestui club s-au trezit încarceraţi, exilaţi, posibil otrăviţi sau asasinaţi în mod misterios. Putin a pus presiune pe oligarhi cu ajutorul legăturilor sale din serviciile de securitate ale Rusiei, i-a hărțuit și le-a percheziționat birourile.

(NU RATA: DRONE SINUCIGAȘE, FOLOSITE ÎMPOTRIVA RUȘILOR! SUA TRIMIT ÎN UCRAINA 100 DE APARATE DE ZBOR SWITCHBLADE)

Este și cazul lui Roman Abramovici, sancționat și el de Occident. Oligarhul rus a început să aibă semne de otrăvire, cum ar fi decojrea pielii și vederea în ceață în momentul în care se afla la Kiev în calitate de mediator neoficial al discuțiilor de pace. Otrăvirea este una dintre metodele folosite des de Kremlin. Însă criticul regimului de la Kremlin Bill Browder pune la îndoială faptul că Abramovici ar fi fost otrăvit.

Acesta sugerează că Abramovici ar fi putut inventa că a fost otrăvit doar ca să le demonstreze ucrainenilor și lumii occidentale că relațiile dintre el și Kremlin sunt acum distante.

Mâna lungă a lui Putin

Oligarhii care au încercat să-l sfideze pe Putin de-a lungul timpului nu au sfârșit prea bine. Unul dintre aceștia, Mihail Hodorokovski – în 2003 cel mai bogat din Rusia şi CEO-ul Iukos, cea mai mare companie petrolieră privată din ţară, nu s-a lăsat intimidat de avertismentele liderului de la Kremlin. După un raport al unui think-tank cum că s-ar afla în fruntea unor oligarhi ce conspiră împotriva guvernului, acesta a fost arestat și închis pentru 11 ani.

Chiar și oligarhii care nu își mai petrec prea mult timp în Rusia au de suferit dacă nu ascultă ordinele liderului. Mihail Friedman și Petr Aven și-au vândut în anul 2013 acțiunile TNK-BP către Rosneft și au mutat afacerea la Londra, în mediul de afaceri occidental. Și aceștia au avut de suferit în urma sancțiunilor impuse de Occident. Deși cei doi au fost sancționați în luna martie, au considerat că acest lucru este nedrept, pentru că legăturile lor cu Putin au fost o obligaţie necesară pentru a-şi menţine o afacere importantă – Alfa Bank.

(VEZI AICI: VEDETE PRO ȘI CONTRA LUI VLADIMIR PUTIN. PERSONALITĂȚILE PLANETEI S-AU ÎMPĂRȚIT ÎN DOUĂ TABERE)

În ancheta Mueller, Aven a dezvăluit că Putin i-a cerut să găsească o poartă de intrare spre viitoarea administraţie Trump, iar el i-a spus că a încercat şi a eşuat. Totodată, acesta a susținut că el şi alţi aproximativ 50 de oligarhi s-au întâlnit trimestrial cu Putin şi că orice indicaţii date de Putin la aceste întâlniri erau „directive implicite” şi că „ar fi existat consecinţe pentru Aven dacă nu le-ar fi urmat”.

Trei categorii de oligarhi

În prezent există trei tipuri de oligarhi ruși, în funcție de apropierea lor față de putere. Primii sunt cei care au legături personale cu Vladimir Putin. Mulți dintre prietenii apropiați ai lui Putin sunt cei din Sankt Petersburg și din zilele sale ca ofițer al al KGB-ului.

Aceștia au avut o ascensiune spre o bogăție extrem de mare.

Câțiva dintre cei apropiați sunt Yuri Kovalciuk, la care adesea se face referire ca „bancherul personal” al lui Putin, Ghenadi Timcenko, cu active cheie în compania de tranzacționare din domeniul energetic Gunvor, și frații Arkadi și Boris Rotenberg, care dețin afaceri în domeniul construcțiilor, energiei electrice și conductelor de petrol și gaz.

În cel de-al doilea grup de oligarhi fac parte conducătorii serviciilor de securitate ale Rusiei, poliției și forțelor armate. Aceștia sunt cunoscuți drept „silovarhi” și s-au folosit de rețelele lor pentru a acumula bani pentru foloasele personale.

Unii dintre acești „silovarhi” provin din fostul KGB, rebotezat FSB după căderea Uniunii Sovietice.

(CITEȘTE ȘI: AMANTELE NEȘTIUTE ALE LUI VLADIMIR PUTIN)

Bărbatul despre care se zvonește că ar fi liderul informal al „silovarhilor” este Igor Secin, președintele gigantului petrolier Rosneft, considerat de mulți ca fiind al doilea cel mai puternic om din Rusia, după Vladimir Putin.

Cel de-al treilea grup de oligarhi este format din outsiderii care nu au legături personale cu Putin, cu forțele armate sau FSB. Unii dintre aceștia sunt oligarhi din anii 1990 care și-au construit averile sub Elțîn, dar și-au pierdut influența și puterea politică în timpul regimului lui Vladimir Putin, actualul lider de la Kremlin.

Indiferent de grupul din care fac parte, oligarhii l-au ajutat pe Vladimir Putin să rămână la putere prin legăturile lor politice și susținerea economică pe care au aruncat-o în spatele inițiativelor Kremlinului pe plan intern.

Documentarea acestui material a fost făcută de Gândul.ro

Absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Cadul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Marketing Politic și Comunicare”, în cadrul aceleiași universități. citeste mai mult
Parteneri
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată în stare de ebrietate
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
FOTO. Ana Baniciu, în costum de baie! Cum arată vedeta
FOTO. Ana Baniciu, în costum de baie! Cum arată vedeta
Cel mai vândut SUV din lume. Un model de familie ce poate fi cumpărat și în România
Cel mai vândut SUV din lume. Un model de familie ce poate fi cumpărat și...
Vedetele autohtone, lipsite de inhibiții pe plajă. Cum arată divele din România în costum de baie
Vedetele autohtone, lipsite de inhibiții pe plajă. Cum arată divele din România în costum de...
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Obiceiul care îți VA SCHIMBA viața pentru TOTDEAUNA! Imediat după ce tragi APA, nu uita să...
Obiceiul care îți VA SCHIMBA viața pentru TOTDEAUNA! Imediat după ce tragi APA, nu uita...
Este anunțul serii despre TRAIAN BĂSESCU! Nimeni nu ar fi crezut că se va întâmpla asta
Este anunțul serii despre TRAIAN BĂSESCU! Nimeni nu ar fi crezut că se va întâmpla...
Flavia Groşan aruncă bomba despre moartea lui Peter Imre: „Ei, hai, nu-mi jigniţi inteligenţa”
Flavia Groşan aruncă bomba despre moartea lui Peter Imre: „Ei, hai, nu-mi jigniţi inteligenţa”
BANCUL ZILEI: Un tip își spiona vecinul când făcea dragoste cu nevasta: “Îți fac cadou un binoclu”
BANCUL ZILEI: Un tip își spiona vecinul când făcea dragoste cu nevasta: “Îți fac cadou...
Ea este românca sfâșiată de rechin în Egipt. Roxana avea doar 44 de ani și iubea sporturile nautice
Ea este românca sfâșiată de rechin în Egipt. Roxana avea doar 44 de ani și...
Anunțul uluitor făcut de BMW. Germanii, exasperați de șoferii care conduc mașinile lor?
Anunțul uluitor făcut de BMW. Germanii, exasperați de șoferii care conduc mașinile lor?
Un bărbat aflat la scăldat a descoperit o bombă
Un bărbat aflat la scăldat a descoperit o bombă
Informație de ultimă oră despre Elena Udrea! A dat vestea uriaşă chiar din închisoare
Informație de ultimă oră despre Elena Udrea! A dat vestea uriaşă chiar din închisoare
Elena Udrea a dezvăluit totul din pușcărie. Nume grele tremură
Elena Udrea a dezvăluit totul din pușcărie. Nume grele tremură
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare regizor
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare...
Imagini fabuloase! Carmen Iohannis, aşa cum n-ai mai văzut-o niciodată! Cum a fost surprinsă Prima Doamnă!
Imagini fabuloase! Carmen Iohannis, aşa cum n-ai mai văzut-o niciodată! Cum a fost surprinsă Prima...
Întâlnire de gradul zero: Reghecampf, la același restaurant cu Anamaria Prodan: „S-a ridicat de la masă!
Întâlnire de gradul zero: Reghecampf, la același restaurant cu Anamaria Prodan: „S-a ridicat de la...
Imagini virale: Ce fac ucrainencele pe plajă, în timp ce rușii le bombardează țara! Totul a fost filmat și postat pe net
Imagini virale: Ce fac ucrainencele pe plajă, în timp ce rușii le bombardează țara! Totul...
Preşedintele Iohannis a promulgat legea care modifică, de la 50 la 5 ani, perioada de arhivare la ANAF a documentelor financiar-contabile
Preşedintele Iohannis a promulgat legea care modifică, de la 50 la 5 ani, perioada de...
Ce sfat le-a dat Rareș Bogdan românilor săraci? Denise Rifai a crezut că nu aude bine
Ce sfat le-a dat Rareș Bogdan românilor săraci? Denise Rifai a crezut că nu aude...
Alina Sorescu are un nou iubit!!? Ce cadou romantic a primit în plin divorț
Alina Sorescu are un nou iubit!!? Ce cadou romantic a primit în plin divorț
Ce 'țeapă' au luat doi bucureșteni cazați într-un hotel de 5* din Turcia, la ultra all-inclusive
Ce 'țeapă' au luat doi bucureșteni cazați într-un hotel de 5* din Turcia, la ultra...
De ce nu a trimis Putin în Ucraina „minunea” sa tehnologică, tancul T-14 Armata
De ce nu a trimis Putin în Ucraina „minunea” sa tehnologică, tancul T-14 Armata