Acasă » Exclusiv » Cum s-ar putea schimba demografia Rusiei. Putin şi Stalin – uniţi de o decizie malefică

Cum s-ar putea schimba demografia Rusiei. Putin şi Stalin – uniţi de o decizie malefică

De: Maria Iancu 15/04/2022 | 09:41

Încă de la sfârșitul lunii martie, mii de ucraineni au fost luați cu forța și duși în Rusia. La acea vreme, Primăria orașului Mariupol relata că cei mai mulți cetățeni au fost luați din raionul Livoberejni, aflat sub controlul trupelor ruse. Cum îi leagă pe Stalin și Putin decizia deportărilor, aflați dintr-un documentar realizat de Gândul.ro.

Primăria oraşului Mariupol a publicat un comunicat în care explica modul în care oamenii erau forţaţi să plece din Ucraina.

„Ocupanţii îi forţează într-o manieră ultimativă pe oamenii şi aşa chinuiţi de război să urce în autobuze. De asemenea, avem informaţii precum că ocupanţii ruşi le confiscă paşapoartele şi alte documente ucrainene”, scria în comunicatul publicat de Primăria oraşului Mariupol.

Destinația finală

Oamenii deportați au fost duși mai întâi în așa numite tabere de triaj, de unde au fost transportați în diferite zone îndepărtate ale Rusiei.

„După ce trec prin taberele de triaj, ucrainenii sunt trimişi în regiunile sărace din punct de vedere economic ale Federaţiei Ruse. Un număr de regiuni din nord, în special Sahalin, sunt destinaţie finală.

Ucraineniilor li se oferă locuri de muncă oficiale prin centrele de angajare”, se mai arată în comunicat.

(CITEŞTE ŞI: VEDETE PRO ȘI CONTRA LUI VLADIMIR PUTIN. PERSONALITĂȚILE PLANETEI S-AU ÎMPĂRȚIT ÎN DOUĂ TABERE CÂND VINE VORBA DE DICTATORUL RUS. CINE ÎL IUBEȘTE ȘI CINE ÎL URĂȘTE?)

Sahalin este o insulă situată în Nordul Oceanului Pacific. Aceasta este cea mai mare insulă a Rusiei, și este situată în imediata apropiere a coastei estice a Rusiei continentale și în nordul Japoniei. Sahalinul este scăldat de Marea Ohotsk și Marea Japoniei, și este despărțit de Asia continentală prin strâmtoarea Tătară și de insula Hokkaidō prin strâmtoarea La Pérouse.

În cursul secolelor al XIX-lea și al XX-lea, insula Sahalin a fost revendicată atât de Rusia, cât și de Japonia, ceea ce a dus la dispute între cele două țări, pentru controlul asupra insulei. Rusia a cucerit insula de la japonezi odată cu sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial.

Oficial, doar 11.000 de oameni vor ajunge în Siberia

De asemenea, celor care sunt de acord li se eliberează documente cu interdicţia de a părăsi Rusia timp de doi ani. Moscova confirmă că aproape 100.000 de ucraineni vor ajunge în Siberia, Orientul Îndepărtat și chiar dincolo de Cercul Arctic.

Refugiaţii sunt interogaţi ore în şir de autorităţile ruse, iar apoi sunt deportaţi cu autocarele în cele mai îndepărtate zone, dar nu în oraşele mari, relata Daily Mail.

(NU RATA: LEGĂTURILE NEȘTIUTE ALE LUI PUTIN CU ROMÂNIA. TRECUTUL LIDERULUI DE LA MOSCOVA ESTE ÎNVĂLUIT ÎN MISTER)

Kremlinul a emis luna trecută un ordin de urgenţă de a muta 95.739 de persoane în regiuni îndepărtate din ţară, specificându-se că Guvernul „aprobă repartizarea cetăţenilor Federaţiei Ruse, Ucrainei, Doneţk şi Luhansk către «entităţile constitutive ale Federaţiei Ruse»”. Astfel, decretul ar include prevederi privind trimiterea a peste 11.000 de oameni în Siberia, 7.000 în Orientul Îndepărtat şi 7.000 în Caucazul de Nord, potrivit Daily Mail.

Cum s-ar putea schimba demografia Rusiei

Siberia, tărâmul înghețat al Rusiei, are o suprafață întinsă de 13,1 milioane de kilometri pătrați de la estul Munților Urali până la Pacific și bazinele arctice, și din sudul Oceanului Arctic până la înălțimile Kazahstanului și granițele cu Mongolia și China. Siberia reprezintă 77% din suprafața Federației Ruse și găzduiește 40 de milioane de locuitori, 27% din populația totală a Rusiei, având 3 locuitori pe kilometru pătrat, adică populația cea mai răsfirată de pe planetă, datorită condițiilor climatice.

Orientul Îndepărtat Rus este denumirea prin care este cunoscută regiunea rusească parte a Orientului Îndepărtat, aflată între Siberia și Oceanul Pacific.

Orientul Îndepărtat Rus nu trebuie confundat cu Siberia, care nu se întinde până la Pacific. Populația regiunii este de peste 6 milioane de locuitori.

Caucazul de Nord se află între Marea Neagră și Marea Caspică, în partea europeană a Rusiei. Aici locuiesc puțin peste 7 milioane de oameni.

„Ceea ce fac ocupanții astăzi este cunoscut celor mai în vârstă, care au fost martorii evenimentelor îngrozitoare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când naziștii ridicau oameni cu forța”, a declarat, primarul din Mariuupol, Vadim Boicenko.

„Este greu de imaginat că în secolul XXI oamenii sunt deportați cu forța în altă țară”, adaugă primarul.

(CITEŞTE ŞI: VLADIMIR PUTIN, LA UN PAS DE A FI ÎNLOCUIT? RUŞII ŞTIU CINE AR TREBUI SĂ-L SCHIMBE)

Istoria se repetă

The Guardian, care citează consiliul municipal, scrie că oamenii au fost ridicați din cartierul Malul Stâng și din adăposturile clubului sportiv, unde peste o mie de persoane, majoritatea femei și copii, se ascundeau de bombardamentele constante.

Deportările au fost o formă a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice. În timpul și după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Stalin a ordonat o serie de deportări la o scară nemaintâlnită, care au afectat profund compoziția etnică a Uniunii Sovietice. Peste 1,5 milioane de oameni au fost deportați în Siberia și în republicile central-asiatice.

Deportările au început cu polonezii din Belarus, Ucraina și Rusia Europeană, atingând apogeul în 1932-1936. Coreenii din Orientul Îndepărtat Sovietic au fost deportați în 1937.

Au urmat germanii de pe Volga și alte naționalități din Crimeea și nordul Caucazului. Alte minorități au fost alungate din zona de coastă a Mării Negre: bulgarii, grecii și armenii. Din zonele nou cucerite în Polonia au fost deportați 400.000 de oameni.

Valuri de deportări succesive

La fel s-a întâmplat și în Țările Baltice, de unde au fost deportați peste 200.000 de oameni. Din regiunea Cernăuți și din Republica Sovietică Socialistă  Moldovenească au fost deportați românii, estimările fiind între 200.000 și 400.000 de oameni.

(VEZI ȘI: DRONE SINUCIGAȘE, FOLOSITE ÎMPOTRIVA RUȘILOR! SUA TRIMIT ÎN UCRAINA 100 DE APARATE DE ZBOR SWITCHBLADE)

Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia și Bucovina de Nord. Cu toate acestea, acțiuni de strămutare a basarabenilor și bucovinenilor au avut loc și între cele trei valuri.

Conform datelor oficiale, în ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate în Siberia mai mult de 11.000 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni. Sursele neoficiale afirmă că aceste cifre nu reflectă întreaga proporție a dramei moldovenilor, deoarece numărul victimelor deportărilor a fost calculat reieșind din 3 membri ai familiilor. Se știe, însă, că au fost ridicate familii cu 7-8 și chiar 14 copii.

Documentarea a fost realizată de Gândul.ro.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Universitatea Hyperion, specializarea Jurnalism. S-a alăturat presei în anul 2016, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL.
Parteneri
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni milionar într-un an. Câți bani a câștigat în 10 luni
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar trebui să fie ILEGAL să posteze pozele astea
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”. Vedeta s-a filmat fără machiaj și cu părul nearanjat
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”....
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Salman Khan nu vrea să o ia de nevastă pe Iulia Vântur. De ce nu s-au căsătorit până acum: „S-ar putea să nu fiu în stare să ofer fericire în viață”
Salman Khan nu vrea să o ia de nevastă pe Iulia Vântur. De ce nu...
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...